ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται έξυπνα φώτα σε Λευκωσία και Λεμεσό - Όλες οι πληροφορίες

Έρχονται έξυπνα φώτα σε Λευκωσία και Λεμεσό - Όλες οι πληροφορίες

Συνολικά 125 συστήματα με έξυπνα φώτα θα τοποθετηθούν σε Λευκωσία και Λεμεσό, με στόχο την αποσυμφόρηση και βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις ύστερα από τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων, ο κ. Καρούσος ευχήθηκε «του χρόνου αυτή τη σημαντική ημέρα, αυτή τη γιορτή να τη γιορτάσουμε σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο και φυσικά στη μητρόπολη μας που δεν είναι άλλη από την πόλη της Αμμοχώστου με όλες τις τιμές, όπως της αρμόζει και της αξίζει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε πως «σε λίγες μέρες το Υπουργείο Μεταφορών θα προκηρύξει την προσφορά την εγκατάσταση έξυπνων φώτων, ουσιαστικά ευφυών συστημάτων μεταφορών, σε 125 σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ουσιαστικά σ’ αυτά τα 125 σημεία η τροχαία κίνηση θα ελέγχεται μέσω αισθητήρων και τεχνητή νοημοσύνη, αφού θα επικοινωνούν μεταξύ τους».

Υπολογίζουμε, συνέχισε, «ότι με βάση την εμπειρία που υπάρχει και στο εξωτερικό, θα υπάρχει ένα όφελος προς το κυκλοφοριακό που θα κυμαίνεται μεταξύ 10% – 35% αναλόγως του σημείου και των ιδιαιτεροτήτων κάθε σημείου». Δηλαδή, πρόσθεσε, «για να κατανοήσουν όλοι πως θα λειτουργεί το σύστημα, θα είναι σαν να έχουμε 125 ψηφιακούς τροχονόμους, οι οποίοι θα παίρνουν τα δεδομένα, θα τα αναλύουν και αναλόγως θα αφήνουν την προτεραιότητα που πρέπει σε κάθε σημείο».

Σημείωσε ακόμα ότι «έχουμε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο στον κυκλικό κόμβο της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, όπου είχαμε μείωση, βελτίωση που ξεπερνά το 50%».

Ο κ. Καρούσου δήλωσε ακόμα ότι στα μέτρα που έχουμε για το κυκλοφοριακό, είναι φυσικά η κατασκευή των οδικών δικτύων, όπως ο περιμετρικός, που θα μειώσει τα αυτοκίνητα στην είσοδο της Λευκωσίας κατά 25%, είναι η Ιπποκράτους - Αργυρουπόλεως, που έχουμε υπογράψει που θα έρθει να προσθέσει ακόμα ένα ποσοστό σ’ αυτό στο 25%.

Ακόμα, συνέχισε, «είναι η Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο που θα προκηρυχθεί επίσης τους επόμενους μήνες και θα αποσυμφορήσει το κέντρο του Στροβόλου κατά 70%». Φυσικά, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών, «έρχεται και η τεχνολογία, η οποία θα συνεισφέρει ακόμα ένα 10»-35% στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, μαζί με τα ευέλικτα ωράρια και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία έχουμε προχωρήσει».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ήταν τυχαία η επιλογή των σημείων που θα τοποθετηθούν τα έξυπνα φώτα, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως η επιλογή έγινε από το Τμήμα Δημοσίων Εργων σε συνεργασία και με την Αστυνομία. «Είναι σημεία τα οποία είναι κύρια, είναι σημαντικά που έχουν κίνηση και θεωρούμε ότι είναι αυτά τα οποία πρέπει να εγκαταστήσουμε το συγκεκριμένο σύστημα», είπε και σημείωσε πως «τα 80 είναι στη Λευκωσία και τα υπόλοιπα 45 στη Λεμεσό».

Ερωτηθείς κατά πόσον τα έξυπνα φώτα που θα εγκατασταθούν σε Λευκωσία και Λεμεσό θα είναι πιλοτικά και ακολούθως θα τοποθετηθούν σε ολόκληρη την Κύπρο, ο Γιάννης Καρούσος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «είναι κανονική η προσφορά». Το σύστημα αυτό, είπε, υπάρχει σε άλλες χώρες εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια. «Είναι μια ολοκληρωμένη λύση, η οποία με βάση τα στατιστικά που υπάρχουν, εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί παρόμοια συστήματα στο εξωτερικό, το όφελος στο κυκλοφοριακό κυμαίνεται μεταξύ 10» και φτάνει μέχρι και το 35%», κατέληξε ο κ. Καρούσος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top