Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Ιστορικό ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας» - Οι δράσεις που προωθούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού

ΠτΔ: «Ιστορικό ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας» - Οι δράσεις που προωθούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή Βασιλικού, επιθεώρησε σήμερα εγκαταστάσεις εταιρειών που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκο Κούσιο, την Υπουργό Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Μάριο Πελεκάνο, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Νιόβη Παρισινού, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Ανδρέα Ιωσήφ και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την τέλεση εγκαινίων της VLPG Plant Ltd, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Petrolina και της ΕKO εντός του Ενεργειακού Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος σε στελέχη και προσωπικό της εταιρείας είπε ότι «θα ήθελα να σας συγχαρώ και να πω πόσο σημαντική ήταν η συμβολή και των Ελληνικών Πετρελαίων στον όλο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και στο πόσο έχετε και εσείς συμβάλει στο να πετύχουμε από τη μια απελευθέρωση ενός μεγάλου παραλιακού μετώπου στη Λάρνακα, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία ανάπτυξης, και από την άλλη, και η επικέντρωση και συγκέντρωση όλων των ενεργειακών μονάδων στο Ενεργειακό Κέντρο, με τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας που επιβάλλονται σε κάθε Ενεργειακό Κέντρο.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχαμε και για το ότι μέσα από μελετημένα χρονοδιαγράμματα, αυστηρά, μάλιστα, έχετε συμβάλει στο να πετύχουμε τους στόχους μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο λιμάνι Βασιλικού, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, προτού τελέσει τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Σταθμού της περιοχής.

Εγκαίνια της VLPG Plant Ltd στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της VLPG Plant Ltd στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, ο ΠτΔ σημείωσε: «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στα εγκαίνια του υπερσύγχρονου τερματικού υγραερίου της κοινοπραξίας VLPG, αφού η σημερινή μέρα δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί σαν ένα ιστορικό ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας».

Συνέχισε:

«Και τούτο, καθώς εν τη ουσία η λειτουργία του τερματικού υγραερίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των πολλαπλασιαστικών οφελών που θα επιφέρει για την οικονομία του τόπου, αλλά και την περιοχή Βασιλικού με τη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου, διανοίγεται και επίσημα, πλέον, ο δρόμος πλήρους αξιοποίησης μιας υποβαθμισμένης για δεκαετίες περιοχής της Λάρνακας.

Να αναφερθώ στην αποφασιστικότητα που επεδείχθη από πλευράς Κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας και της συνεργασίας που είχαμε με τις εταιρείες ώστε να γίνει κατορθωτό να πραγματοποιηθεί η απόφαση, η επένδυση, η μετακίνηση.

Eπιτρέψτε μου να συγχαρώ την κοινοπραξία VLPG, ήτοι των Petrolina Public, EKO LOGISTICS και Συνεργατική Εταιρεία Συνεργκάζ και Intergaz, που επένδυσαν στην περιοχή, πάντα με πιστή εφαρμογή των όρων λειτουργίας τους με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Η επένδυση υπερβαίνει τα 35 εκ. ευρώ, χωρίς την κρατική συμβολή.

Αξίζει να υπογραμμίσω ότι η σημαντική αυτή ενεργειακή υποδομή, είναι συνολικής χωρητικότητας 4.000 μετρικών τόνων και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αυτόματο γεμιστήριο βυτιοφόρων, εμφιαλωτήριο και μονάδα συντήρησης κυλίνδρων υγραερίου.

Πέραν των προοπτικών που διανοίγονται πλέον για το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, θέλω να σταθώ, επίσης, στις ανάλογες προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή του Βασιλικού ως Ενεργειακό Κέντρο στη βάση των στοχευμένων σχεδιασμών του κράτους.

Ως προανέφερα, συγκεντρώνει πλέον σχεδόν όλες τις ενεργειακές υποδομές του νησιού μας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας τέθηκε η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, αλλά και, εξίσου σημαντικό, των κατοίκων των Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Προς τούτο, τον Μάρτιο του 2022 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετεξέλιξη της Υπουργικής Επιτροπής και της Καθοδηγητικής Επιτροπής για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών, σε Υπουργική Επιτροπή, με κύρια αρμοδιότητα την εποπτεία και συντονισμό της υλοποίησης των έργων και των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου, εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχει και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Εννέα Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού, για άμεση πληροφόρηση σε σχέση με τις δράσεις και ενέργειες που λαμβάνουν χώρα.

Επιπρόσθετα, συστάθηκε Συντονιστικός Φορέας Ασφάλειας του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, ο οποίος αποτελείται από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως συντονιστή, της Αστυνομίας, της Λιμενικής Αστυνομίας και της Αρχής Λιμένων Κύπρου, με σκοπό τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας στο Ενεργειακό Κέντρο.

Θα ήταν παράλειψή μου να μη συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την επί 24ώρου βάσεως τήρηση των καθηκόντων που υπαγορεύουν οι κανόνες ασφαλείας και που μέσα από τη συνεργασία τους διασφαλίζονται τα θέματα ασφάλειας, πυρασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας.

Στην περιοχή, πέραν από τα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού, τον οποίο θα εγκαινιάσουμε στη συνέχεια, καθώς και η Πρώτη Φάση του Οδικού Δικτύου, είναι υπό υλοποίηση ή έχουν τροχοδρομηθεί τα ακόλουθα:

- Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του οδικού δικτύου, που είναι υπό κατασκευή.
- Η τοποθέτηση περιμετρικής περίφραξης με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα περιλαμβάνει συστήματα ασφάλειας και ελεγχόμενες πύλες εισόδου στο Ενεργειακό Κέντρο.
- Η ανέγερση και η λειτουργία Ειδικού Κέντρου Ασφάλειας της Αστυνομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει το κέντρο ελέγχου της περιοχής.
- Το ενιαίο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης της περιοχής, το οποίο θα συμπληρώσει και ενισχύσει τα συστήματα πυρασφάλειας που διαθέτει η κάθε εταιρεία στις εγκαταστάσεις της.

Έργα, τα οποία, περιλαμβανομένου και του κόστους μετακίνησης πετρελαιοειδών, στο σύνολο τους ανέρχονται στα περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, προωθούνται και άλλες δράσεις που σχετίζονται ευρύτερα με το ενεργειακό κέντρο, όπως:

- Η μετακίνηση της εταιρείας Economides Metal Recycling, οι δραστηριότητες της οποίας δεν συνάδουν με την περιοχή. Η μετακίνηση της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.
- Η εκπόνηση Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρο το Ενεργειακό Κέντρο και θα ενεργοποιείται από τον Έπαρχο Λάρνακας σε περίπτωση συμβάντος έκτακτης ανάγκης.
- Η λειτουργία Επιτροπής Επιτήρησης της Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιοχής Βασιλικού, και
- Η σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για τη διακυβέρνηση του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Από τον αριθμό των προαναφερόμενων δράσεων και ενεργειών, ως επίσης το εύρος των Κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών που εμπλέκονται μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του έργου της μετακίνησης, αλλά και της δημιουργίας και λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων στο Ενεργειακό Κέντρο.

Για ακόμη μια φορά επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά τις εταιρείες πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου στο σύνολό τους, την Petrolina Public, τα ΕΛΠΕ Κύπρου, την Exxon Mobil Cyprus, την BP Eastern Mediterranean, την Intergaz, τη Synergas και την Iacovou Brothers, καθώς επίσης και την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, οι οποίες ενήργησαν στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων και συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση να εγκαινιάζουμε τις σημαντικότερες των υποδομών.

Χωρίς τη δική σας βούληση, συνεργασία και τις εντατικές εργασίες, η μετακίνηση δεν θα είχε ολοκληρωθεί και για αυτό θερμά σας ευχαριστώ.

Κλείνοντας, εύχομαι στην κοινοπραξία της VLPG και σε όλες τις εταιρείες στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, κάθε καλό, εκφράζοντας την προσδοκία και τη βεβαιότητά μου για συνέχιση της άψογης μεταξύ μας συνεργασίας».

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top