ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διενεργήθηκε η νεκροτομή στα κητώδη που εκβράσθηκαν στις βόρειες ακτές της Πάφου - Τι κατέδειξε

Διενεργήθηκε η νεκροτομή στα κητώδη που εκβράσθηκαν στις βόρειες ακτές της Πάφου - Τι κατέδειξε

Τις αιτίες θανάτου των κητωδών, είδος «Ζιφιού», που εκβράσθηκαν στις βόρειες ακτές της Πάφου, αναζητεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, που προχώρησε σε νεκροτομή και λήψη δειγμάτων.

«Έγινε η νεκροτομή των κητωδών του είδους Ζιφιού (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου τους μετά από τον εκβρασμό έξι νεκρών που καταγράφηκαν στις βόρειες ακτές της Πάφου στις περιοχές Πόλις-Γιαλιάς-Αργάκας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Ιωάννης Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως σε νεκροτομή που διενεργήθηκε σε ένα εξ αυτών λήφθηκαν κάποια δείγματα από κτηνίατρο των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Κράτους και από κτηνίατρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης ARION , που συνεργάζεται με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, και θα γίνουν περεταίρω εξειδικευμένες εξετάσεις. Πρόσθεσε πως έχουν πληροφορίες για τρεις ακόμα περιπτώσεις που νεκρά κητώδη εκβράστηκαν στις κατεχόμενες περιοχές.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως μαζικός εκβρασμός δεν είχε σημειωθεί στο παρελθόν, ωστόσο συνέχισε ένα περιστατικό καταγράφηκε πέρσι, ένα το 2001 και ένα το 2002.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) , την Πέμπτη 09/02/2023, κατέγραψε τέσσερις εκβρασμούς κητωδών του είδους Ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) στις βόρειες ακτές της Πάφου, στις περιοχές Πόλις-Γιαλιάς-Αργάκας.

Προσωπικό από το ΤΑΘΕ, μέλη της Νεολαία Περιφέρειας Πόλις Χρυσοχούς, και άτομα από την τοπική κοινωνία μετέβηκαν άμεσα στην περιοχή και σε αντίξοες συνθήκες μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες επαναπροώθησαν στη θάλασσα κητώδη, ενώ το 4ο ήταν ήδη νεκρό.

Χθες Παρασκευ , από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσωπικό του ΤΑΘΕ και του Τμήματος Δασών, ξεκίνησαν τη διερεύνηση κατά μήκος της ακτογραμμής. Στην ακτογραμμή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (από Πόλη Χρυσοχούς μέχρι και Παχύαμμο) καταγράφηκαν νεκρά κητώδη. Ενδεχομένως, είπε, κάποια να είναι αυτά τα οποία είχαν επαναπροωθηθεί το βράδυ της Πέμπτης πίσω στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, είπε, εντοπίστηκε ένα νεκρό κητώδες στην Αργάκα, ένα στη Γυαλιά, τρεις στον Πωμό και ένα στον Παχύαμμο.

Χθες Παρασκευή πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου προσωπικό του ΤΑΘΕ μαζί με προσωπικό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κτηνίατρο της ΜΚΟ ARION, με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΘΕ, μετέβηκαν στα σημεία για επιτόπιες εξετάσεις. Έγιναν, συνέχισε, οι νενομισμένες διαδικασίες νεκροψίας και νεκροτομής και να συλλεχθούν δείγματα τα οποία αποστέλλονται για εξειδικευμένες εξετάσεις και εκτίμηση των πιθανών αιτίων θανάτου.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως προσωπικό του Τμήματος Αλιείας βρίσκονται στην περιοχή και ελέγχουν να δουν αν θα εκβραστούν άλλα άτομα του είδους Ζιφιός ενώ βρίσκονται σε επικοινωνία με την Ελλάδα για να δουν αν υπάρχει παρόμοιο περιστατικό εκεί και γίνονται έρευνες για να αναζητηθεί η αιτία θανάτου τους.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το ΤΑΘΕ ευχαριστεί όλους τους πολίτες που συνέβαλαν στην μεγάλη προσπάθεια για παροχή βοήθειας στο προστατευόμενο αυτό είδους, καθώς και στην ΜΚΟ ARION και τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Oι Αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπαίνουν τις τελευταίες ώρες στην «αρένα», για την τελική μάχη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top