ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Προωθεί εντός Μαρτίου στις Βρυξέλλες την πρότασή για ενεργότερη εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Χριστοδουλίδης: Προωθεί εντός Μαρτίου στις Βρυξέλλες την πρότασή για ενεργότερη εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Την πρότασή του για ενεργότερη πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, πάντοτε στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, σκοπεύει να προωθήσει εντός Μαρτίου στις Βρυξέλλες ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά τη μισάωρη συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Δευτέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κληθείς να πει αν οριστικοποιήθηκε η απόφασή του αναφορικά με άτομα που θα υπουργοποιήσει, ανέφερε πως είναι κοντά στο να καταλήξουν σε κάποια ονόματα, αλλά δεν θα γίνουν ανακοινώσεις. Πρόσθεσε πως τα άτομα με τα οποία είχε τις πρώτες επαφές αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα τα οποία βρίσκονται στο Προεδρικό μαζί του.

Ερωτηθείς πότε θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά το Υπουργικό του Συμβούλιο και εάν μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα έχει "κλειδώσει", ο εκλελεγμένος Πρόεδρος απάντησε: «Όχι. Να κάνετε υπομονή. Με έχουν ενημερώσει σήμερα ότι η τελετή θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί. Σίγουρα πριν την τελετή θα γίνουν συνολικά ανακοινώσεις. Δεν αποκλείω μέχρι την ημερομηνία εκείνη να γίνουν γνωστά κάποια ονόματα, ειδικότερα τα άτομα που θα βρίσκονται στο Προεδρικό».

​​​​​​​Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε το γεγονός ότι υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη και είπε πως είχε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσει για ακόμα μια φορά για το γεγονός ότι τον εμπιστεύτηκε σε κρίσιμες θέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υπουργό Εξωτερικών.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν και αφορούν ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και θέματα που άπτονται του Κυπριακού, κατά κύριο λόγο για τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών του σε κράτη μέλη της ΕΕ. Υπενθύμισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα εργαστεί εντός αυτού του πλαισίου έτσι ώστε να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Είπε, ακόμη, πως συζήτησαν και θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όπως εργασιακά, θέματα της οικονομίας. Ανταλλάξαμε απόψεις επί όλων των θεμάτων και σίγουρα θα δω ξανά τον Πρόεδρο πριν την αποχώρησή του από το Προεδρικό, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ζήτησε την άποψη του Προέδρου Αναστασιάδη για τις σκέψεις του κάποια από τα άτομα που θέλει να υπουργοποιήσει, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν συζήτησαν για το Υπουργικό ή άτομα. «Εκεί που επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν στα θέματα ουσίας, εσωτερικής διακυβέρνησης, αυτά που εκκρεμούν, αλλά και το Κυπριακό και πώς μπορεί να δουλέψουμε για να σπάσει το αδιέξοδο», ανέφερε.

Κληθείς να πει αν ζήτησε κάποια συμβουλή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης ακούστηκαν συμβουλές και ήταν σημαντικό.

Ερωτηθείς αν ο Νίκος Αναστασιάδης θα καλείται στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως πάντα οι τέως και πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και αυτή η τακτική θα συνεχιστεί.

Κληθείς να πει αν είναι αισιόδοξος μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήταν καλή η συζήτησή τους που έγινε με πρωτοβουλία του Τ/κ ηγέτη. Ανέφερε πως μπήκαν και στο θέμα της ανάγκης να τερματιστεί αυτή η κατάσταση πραγμάτων, που δεν είναι ούτε προς όφελος των Ε/κ ούτε προς όφελος των Τ/κ. Πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την ετοιμότητά του να βρεθούν ακόμη και πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του «για να δούμε πως μπορούμε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο».

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος ανέφερε πως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε. "Η πρόταση που καταθέσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θεωρούμε ότι ναι μπορεί – αν και δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα – να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου το συντομότερο δυνατόν", είπε.

Πρόσθεσε πως δεν ασπάζεται απόλυτα την άποψη που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις εκλογές στην Τουρκία. Η πάροδος του χρόνου δεν είναι προς όφελος του Κυπριακού, δεν είναι προς όφελος της προσπάθειας που θεωρώ είναι κοινή να σπάσουμε το αδιέξοδο. Άρα είναι μια από τις πρώτες ενέργειες, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είπε πως υπάρχει προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 23 Μαρτίου. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, "να προκύψει ανάγκη να είμαι εκεί πιο νωρίς για να συζητήσω με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τη δική μας πρόταση και επίσημα να ζητήσουμε να ξεκινήσει η προσπάθεια. Μιλώ για την ανάγκη ενεργότερης πρωταγωνιστικής εμπλοκής της ΕΕ εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών". Πρόσθεσε πως για αυτό τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επαφή και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείς σε ότι αφορά την επικοινωνία του με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είχε συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ, προσωπικότητες οι οποίες βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, προσωπικότητες τις οποίες γνωρίζει από τις προηγούμενες του ιδιότητες και σημείωσε πως θα υπάρξουν και άλλες επικοινωνίες και τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς πότε θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά το Υπουργικό του, Συμβούλιο και εάν μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα έχει κλειδώσει, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος απάντησε: «Όχι. Να κάνετε υπομονή. Με έχουν ενημερώσει σήμερα ότι η τελετή θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί. Σίγουρα πριν την τελετή θα γίνουν συνολικά ανακοινώσεις. Δεν αποκλείω μέχρι την ημερομηνία εκείνη να γίνουν γνωστά κάποια ονόματα, ειδικότερα τα άτομα που θα βρίσκονται στο Προεδρικό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως κάποιοι σήμερα δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τον ίδιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως με κάποιους έχει συζητήσει. Αυτές οι συζητήσεις, αυτές οι επαφές θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, τις επόμενες βδομάδες, ανέφερε.

Οι επαφές που έκανα και οι συζητήσεις που είχα σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν κατά κύριο λόγο τα άτομα που θα είναι εδώ μαζί μου στο Προεδρικό, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να πει αν οριστικοποιήθηκε η απόφασή του για κάποιο από τα Υπουργεία, ανέφερε πως είναι κοντά στο να καταλήξουν σε κάποια ονόματα, αλλά δεν θα γίνουν ανακοινώσεις. Πρόσθεσε πως τα άτομα με τα οποία είχε τις πρώτες επαφές αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα τα οποία βρίσκονται στο Προεδρικό μαζί του.

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει για τον διαπραγματευτή, είπε πως αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική θέση, έχει συγκεκριμένη άποψη και σύντομα θα ακούσουμε την απόφασή του.

Κληθείς να πει αν το πρώτο του ταξίδι ως Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι στην Αθήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «φυσικά το πρώτο ταξίδι θα είναι στην Αθήνα μετά την ορκωμοσία».

"Αυτό συμφωνήσαμε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό χθες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε και πέραν των συμβολισμών θα είναι ένα ταξίδι ουσιαστικής σημασίας. Υπάρχουν αρκετά θέματα. Είναι άριστη η συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναφέρθηκα σε κάποια ειδικά θέματα που αφορούν και την ελληνική κυβέρνηση και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν συγκεκριμένα όταν θα είμαι στην Αθήνα", είπε.

Ερωτηθείς αν έκλεισαν τα ραντεβού του με τους κομματάρχες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αύριο αναμένεται να κλείσουν.

Ερωτηθείς για τη σημερινή πρώτη ημέρα μετά την εκλογή του, είπε αυτή περιλάμβανε αρκετά τηλεφωνήματα από πρώην συναδέλφους του Υπουργούς Εξωτερικών, με αρκετούς αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και συναντήσεις.

Είναι όλα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, είπε, σημειώνοντας πως πριν την ορκωμοσία αυτά τα ανακοινωθούν.

«Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία για εμάς όπως είχα κατ’ επανάληψη αναφέρει μέσα στην προεκλογική εκστρατεία αφορά την προεργασία που έχουμε κάνει για τα θέματα ουσίας, για τα θέματα για τα οποία η κυπριακή κοινωνία μάς ανέδειξε ως προτεραιότητες και για αυτά τα θέματα έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο για κάθε Υπουργείο για τις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν. Για κάποια έχουν ετοιμαστεί και σχετικά νομοσχέδια. Αυτά είναι σε πολύ προχωρημένο, τελικό θα έλεγα στάδιο και είναι το τρίτο πλαίσιο στο οποίο εργαζόμαστε πυρετωδώς», ανέφερε.

Είπε πως θέλει να υπάρχει ένας ανοικτός διάλογος με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσω αυτών με τον κυπριακό λαό.

Τέλος, ερωτηθείς αν προτίθεται να θα μετακομίσει στο Προεδρικό, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει και αυτό θα αποφασιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνόδευσε τον κ. Χριστοδουλίδη κατά την έξοδό του από το Προεδρικό. Στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου και ενώπιον των ΜΜΕ οι δυο άνδρες έκαναν θερμή χειραψία και ασπάστηκαν ο ένας τον άλλο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top