ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδειες κυκλοφορίας: Πόσοι τις ανανέωσαν μέχρι σήμερα και πόσοι κινδυνεύουν με… πέναλτι - Πότε λήγει η προθεσμία

Άδειες κυκλοφορίας: Πόσοι τις ανανέωσαν μέχρι σήμερα και πόσοι κινδυνεύουν με… πέναλτι - Πότε λήγει η προθεσμία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 4 Ιανουαρίου, η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2023, η οποία ολοκληρώνεται φέτος τα μεσάνυκτα της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, παρότι η περίοδος για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας λήγει σε μερικές μέρες, εντούτοις, οι Κύπριοι φαίνεται να μην βιάζονται αφού μόλις 1 στους 2 έχει ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του.

Ειδικότερα και βάσει των στοιχείων, μέχρι και χθες Κυριακή (19/2), είχαν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας για περίπου 362.000 οχήματα σε σύνολο 700.000 οχημάτων, για τα οποία το ΤΟΜ αναμένει ότι θα ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για φέτος.

Πάντως, παρά το γεγονός πως μόλις 2 στα 10 οχήματα έχουν ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών εκτιμά ότι η όλη διαδικασία κυλά ομαλά και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας, αφού αναμένει ότι προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, πάντα το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου, ο ρυθμός των ανανεώσεων αδειών κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυξημένος και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο αριθμός τους να ξεπερνά τα επίπεδα ολόκληρου μήνα.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 85%) των ανανεώσεων αδειών κυκλοφορίας, είναι για ολόκληρο το έτος, ενώ υπάρχουν και κάποιοι ιδιοκτήτες ανανεώνουν την άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων τους για 3 ή 6 μήνες.

Το πέναλτι και οι ακινητοποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως, οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών και μπορούν να ανανεώνονται μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 11 Μαρτίου, χωρίς επιβάρυνση.

Σημειώνεται ότι για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά το Σάββατο 11.3.2023, θα επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Για παράδειγμα, εάν η άδεια κυκλοφορίας ενός οχήματος είναι 100 ευρώ κι ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν προχωρήσει στην ανανέωση μέχρι τις 11 Μαρτίου, αλλά στις 12 Μαρτίου ή σε μεταγενέστερο στάδιο, θα πληρώσει τελικά 120 ευρώ αντί 100 ευρώ.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στις Τράπεζες, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.

Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος και ασφάλεια.

Όσοι, εξάλλου, είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2022, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2023 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)).

Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2022 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα, θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2022 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2023 μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11.3.2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ξεκινά σήμερα στο Ανώτατο η διαδικασία αμφισβήτησης του πορίσματος για τον θάνατο του

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ – Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

• Ντέμη Γεωργίου: «Θανάση πεθαίνω» - Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε σε φίλο τηςΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

ΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

Ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τίθεται την Τετάρτη το απόγευμα, το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος, αναμένεται να κατατεθεί κείμενο, το οποίο ετοιμάστηκε από την  πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top