ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοπικό Σχέδιο Ακάμα: «Φλέγον» ζήτημα τα επισκέψιμα αγροκτήματα - Υπάρχουν ασάφειες για τη λειτουργία τους

Τοπικό Σχέδιο Ακάμα: «Φλέγον» ζήτημα τα επισκέψιμα αγροκτήματα - Υπάρχουν ασάφειες για τη λειτουργία τους

Την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα εξέτασε αυτεπάγγελτα την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της οποίας έγινε γνωστή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του Σχεδίου με εξάμηνη αναστολή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα επισκέψιμα αγροκτήματα, όπως προνοούνται στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με βουλευτές να εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες αναφορικά με τη λειτουργία τους, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου όπως και άλλα, ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις ως προς το περιεχόμενο του όρου «επισκέψιμο αγρόκτημα» το είδος και τον αριθμό τους.

Η Νατάσα Κασπαρή, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας, εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου, το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας, ολοκληρώθηκε χθες με την καταληκτική συνεδρία του πολεοδομικού συμβουλίου, που ενέκρινε τις αποφάσεις του που είχαν παρθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι το πολεοδομικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να υιοθετήσει όλους τους όρους της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης της περιβαλλοντικής αρχής εκτός από το επισκέψιμο αγρόκτημα για το οποίο έγιναν μικρές διαφοροποιήσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Ανέφερε ότι το πολεοδομικό συμβούλιο στη συνεδρία του είχε επίσης, αποφασίσει να δώσει κάποιες δυνατότητες για χρήσεις εκτός ορίου ανάπτυξης, αλλά σε εφαπτόμενα τεμάχια επί των ορίων των οικιστικών ζωνών των κοινοτήτων. Χθες, είπε, έκλεισε το μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας που αφορά την εκπόνηση και τα πορίσματα του πολεοδομικού συμβουλίου έχουν σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είναι ο αρμόδιος να εγκρίνει το σχέδιο και να το δημοσιεύσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου όπως και τα υπόλοιπα μέλη, ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις ως προς το περιεχόμενο του όρου «επισκέψιμο αγρόκτημα» το είδος και τον αριθμό. Η κ. Κασπαρή απάντησε ότι το επισκέψιμο αγρόκτημα ορίζεται ως μια επιχείρηση που τουλάχιστον το 80% της δραστηριότητάς της θα πρέπει να είναι γεωργοκτηνοτροφική. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι υφιστάμενη νόμιμη μονάδα και θα μπορεί αυτή η δραστηριότητα να έχει ορισμένες επιπλέον χρήσεις οι οποίες θα έχουν την μορφή της αναψυχής-ψυχαγωγίας. Θα μπορεί, συνέχισε, να έχει μια μικρή αίθουσα διαλέξεων ή μπορεί να έχει ένα χώρο που να πωλά τα προϊόντα ή ένα μικρό εστιατόριο.

Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, για τον αριθμό των υφιστάμενων μονάδων, η κ. Κασπαρή απάντησε ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καταγραφή των νόμιμων μονάδων που μπορούν να μετατραπούν σε επισκέψιμα αγροκτήματα, δηλώνοντας ότι εντός του Τοπικού Σχεδίου αναφέρεται ότι εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών θα γίνει η καταγραφή των νόμιμων εγκαταστάσεων. Ανέφερε ακόμη ότι όσες εγκαταστάσεις δεν είναι νόμιμες δεν μπορούν να γίνουν επισκέψιμα αγροκτήματα.

Ο κ. Κέττηρος ρώτησε επίσης τους υπηρεσιακούς για ποιο λόγο δεν έχουν εγκριθεί τα αντισταθμιστικά μέτρα και γιατί υπάρχει εξάμηνη παράταση, για να λάβει απάντηση από την κ. Κασπαρή ότι δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών υπήρχε συγκεκριμένη εισήγηση και αυτή είναι ότι προτείνεται για την προστασία του τοπίου του Ακάμα να δοθεί η δυνατότητα με κάποια διατάγματα του Υπουργού Εσωτερικών να γίνει μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό θα πρέπει να τεθεί μέσα από επεξεργασία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι θεωρεί ότι είναι «μια πολύ πρόχειρη απόφαση, όπως έχει εξελιχθεί καθώς δεν έχουμε ενώπιων μας τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του Τοπικού Σχεδίου». Είπε ότι θέλουν να δουν το Τοπικό Σχέδιο γιατί η πληροφόρηση η οποία υπάρχει μέχρι στιγμής είναι μόνο από τα δημοσιεύματα. Η τελευταία γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος η οποία υιοθετήθηκε και οδηγήθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε, «θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι αν υιοθετήθηκαν αυτές οι δεσμευτικές γνωματεύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, «τότε θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο είναι σωστό». Εάν δεν υιοθετήθηκαν, πρόσθεσε, «τότε είναι δεδομένο ότι υπάρχει παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου. Είναι αυτό το οποίο θέλουμε να ελέγξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις γίνει γνωστό το σχέδιο».

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις και ρυθμίσεις που έγιναν στο Τοπικό Σχέδιο έχουν διασφαλίσει πλήρως τη μη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον στις προστατευόμενες περιοχές και δεν επιτρέπονται οι διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συσσωρευτικές επιπτώσεις και ότι προωθείται μέσα από το Τοπικό Σχέδιο η συμπαγής ανάπτυξη των κοινοτήτων, δημιουργώντας συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης σε όλη τη χερσόνησο. Σημείωσε ότι η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων θα προέλθει μέσα από την αειφορία της περιοχής. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι είναι με ομάδες εμπειρογνωμόνων που έγιναν τα σχέδια και δεν τίθεται σε κίνδυνο η προστασία του Ακάμα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι θέλει πρώτα να δει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, αφού προς το παρόν υπάρχουν μόνο δημοσιεύματα. Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε περιβαλλοντικό έλεγχο και η έκθεση κατέδειξε συγκεκριμένες αδυναμίες και ακολούθησαν τροποποιήσεις των γνωματεύσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος. «Θεωρούμε ότι η τελική γνωμάτευση ήταν σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το τοπικό σχέδιο Ακάμα», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παταχθεί η όποια παρανομία.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τη δύσκολη δουλειά που έχει επιτελέσει. Περιμένουμε, συνέχισε, να δούμε το τελικό σχέδιο και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, δηλώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το Τμήμα Περιβάλλοντος να εκφράζει αυτή την άποψη. Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «θα αρχίσει η επέμβαση στον Ακάμα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα.

Η Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δήλωσε ότι όσον αφορά την προστασία των παραλιών «αναμένουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών, σήμερα αν είναι δυνατόν, να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης γιατί ακριβώς αυτό προστατεύει τα 100 μέτρα από την παραλία». Η κ. Ατταλίδου είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το Κτηματολόγιο να ενημερώνει τη Βουλή για πωλήσεις στις περιοχές που εφάπτονται και που έχει πρόνοια το σχέδιο να δώσει οποιαδήποτε ανάπτυξη.

«Αν οι πωλήσεις αυτές είναι για ντιβέλοπερς, να ξέρουμε την πίεση που θα μπει. Διότι πραγματικά αυτό είναι που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφήνουμε μια χαραμάδα, μπαίνουν εκείνοι που έχουν τα χρήματα, αγοράζουν τις περιουσίες, και είδαμε τι έκαναν στην Κύπρο, σε πολλούς τόπους. Πρέπει να μιλήσουμε για τους υφιστάμενους κατοίκους και αυτούς είναι που θα πρέπει να προστατεύσουμε», δήλωσε η κ. Ατταλίδου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρθηκε στη σημερινή διαμαρτυρία των λατόμων, οι οποίοι με περίπου 55 μπετονιέρες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί από την Πάφο με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για τις ζώνες λατόμευσης που διαφοροποιούνται εξαιτίας του τοπικού σχεδίου του Ακάμα. «Το κόστος ανεβαίνει η Πάφος μένει χωρίς λατομεία και πρώτες ύλες», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μεταλλείων δήλωσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι από την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής, λόγω και του ευαίσθητου της περιοχής όσον αφορά την εξέταση για τη δημιουργία μιας λατομικής ζώνης στην περιοχή και όπως ήδη αναφέρεται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να βγούμε σε προσφορά για συγκεκριμένη μελέτη».

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας δήλωσε ότι όπως έχει διαμορφωθεί το τελικό Σχέδιο του Ακάμα διασφαλίζει πλήρως τη διατήρηση αυτής της σημαντικής περιοχής όπως επίσης και τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων. Είναι ένα σωστό τοπικό σχέδιο απόλυτα ισορροπημένο και είναι καλό το ότι θα δημοσιευθεί, ανέφερε. Επί του συγκεκριμένου θέματος ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της Υπηρεσίας Θήρας, στο πλαίσιο του τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Εκ μέρους του Τμήματος Δασών αναφέρθηκε ότι το τοπικό σχέδιο διασφαλίζει πλήρως το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα.

Ανησυχούν οι Κοινότητες

Τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα εξέφρασαν οργανωμένα σύνολα, ΜΚΟ, όπως και η Ένωση Κοινοτήτων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε ότι η πολιτεία μπήκε μέσα στα σπίτια των κατοίκων και έλαβε αποφάσεις χωρίς οι τοπικές αρχές και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν. «Μπορεί να διαφυλαχτεί ο Ακάμας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους κατοίκους της περιοχής», είπε ο κ. Κιτρομιλήδης. Δεν μπορούν, είπε, οι κοινότητες και οι κάτοικοι τους να μένουν απαθείς για αποφάσεις που αφορούν τις περιουσίες τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιδράσεις των κοινοτήτων όσον αφορά τα αντισταθμιστικά πρότυπα και ότι στόχος είναι να στηριχθεί ο κόσμος της υπαίθρου για να μείνει στις περιοχές του.

Η κ. Κασπαρή είπε ότι το τελικό σχέδιο του Ακάμα θα δημοσιευτεί επίσημα στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσει η τετράμηνη περίοδος υποβολής ενστάσεων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στη σημασία της διαβούλευσης και ότι θα έπρεπε να είχε γίνει με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top