ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο κοστίζει τώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Πόσο κοστίζει τώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καταγράφονται αυτή την στιγμή οι υψηλότερες μέσες τιμές ενοικίασης για σπίτια των 2 και 3 υπνοδωματίων, με τις τιμές να κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 11- 12 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, με δεδομένη και τη σημαντική έλλειψη ακινήτων προς ενοικίαση στην αγορά.

Καταγράφοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές διαμερισμάτων με 2 ή 3 υ/δ στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας από τις αγγελίες που δημοσιεύουν οι ιδιοκτήτες στο δίκτυο του Spitogatos προκύπτει ειδικά για την περιοχή της Αττικής, ότι στις περιοχές του ιστορικού κέντρου οι μέσες τιμές ενοικίασης ενός διαμερίσματος με 2  και 3 υπνοδωμάτια φτάνουν στα 12,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στα 11 ευρώ /τ.μ. αντίστοιχα.

Οι τιμές σε Αθήνα και προάστια

Χαμηλότερα, διαμορφώνεται η μέση τιμή του τετραγωνικού για ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας φτάνοντας τα 9,4 ευρώ (με 2 υ/δ) και 8,4 ευρώ (με 3 υ/δ) ανά τ.μ. με περιοχές όπως το Πολύγωνο, οι Αμπελόκηποι, η Κυψέλη, κ.λπ. να έχουν αυτή την στιγμή περισσότερες ευκαιρίες σε συνδυασμό και με το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης. Σημειωτέον ότι οι τιμές ανά τ.μ. είναι υψηλότερες για τα μικρότερα διαμερίσματα, τα οποία προσφέρουν εκ των πραγμάτων και καλύτερες αποδόσεις στους ιδιοκτήτες τους.

 

Στις πιο ακριβές περιοχές των βορείων προαστίων -όπως η Κηφισιά, η Φιλοθέη ή το Ψυχικό, η Αγία Παρασκευή ή το Μαρούσι, που διαχρονικά επιλέγονται και από οικογένειες, οι μέσες ζητούμενες τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με το κέντρο της και για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος με 2 και 3 υ/δ είναι 10,6 ευρώ /τ.μ. και 9,8 ευρώ /τ.μ. αντίστοιχα. Σε υψηλότερα, διψήφια νούμερα διαμορφώνεται η μέση τιμή των ενοικίων στα νότια προάστια, όπου  ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια κοστίζει, κατά προσέγγιση, 10,8 ευρώ /τ.μ., ενώ ένα διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια έχει μέση ζητούμενη τιμή περί τα 10,3 ευρώ /τ.μ.. Σε αυτή την περίπτωση το δίκτυο του Spitogatos αναφέρει ως χαρακτηριστικές περιοχές όπως το Ελληνικό ή η Δάφνη  που παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κι επιλέγονται …σωρηδόν από νέα ζευγάρια.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και η τάση της προτίμησης του κοινού προς τα ανατολικά της Αττικής, εκεί όπου το κόστος τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές, σύμφωνα με τις αγγελίες, συνδυαστικά και με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές ακινήτων, διαφόρων τύπων. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος με 2 υπνοδωμάτια είναι 8,6 ευρώ /τ.μ. και 7,7 ευρώ /τ.μ. αντίστοιχα για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα. Σημειωτέον ότι στα θετικά αυτών των περιοχών συμπεριλαμβάνονται η απόσταση από τη θάλασσα, η πολεοδομική «άνεση» και η εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στα δυτικά προάστια, περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Πετρούπολη κ.α. κερδίζουν έδαφος τελευταία, ιδιαίτερα για νέα ζευγάρια που αναζητούν το πρώτο τους σπίτι και ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση εκεί κοστίζει 8,3 ευρώ /τ.μ. (με 2 υπνοδωμάτια) και 7,8 /τ.μ. (με 3 υπνοδωμάτια).

Στον Πειραιά, στο κομμάτι της ενοικίασης η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 2 υπνοδωμάτια στο κέντρο είναι 8,4 ευρώ /τ.μ., ενώ με 3 υ/δ γύρω στα 7,6 ευρώ /τ.μ. και στα προάστια γύρω από το λιμάνι γύρω στα 7,6 ευρώ/ τ.μ. και 6,6 ευρώ /τ.μ. για τα ελαφρώς μεγαλύτερα σπίτια.

Διαμερίσματα σε άλλες μεγάλες πόλεις

Ανοδικά έχουν κινηθεί οι τιμές των ενοικίων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ένα διαμέρισμα στην «καρδιά» της συμπρωτεύουσας αυτή την στιγμή να έχει τιμή ανά τετραγωνικό που κυμαίνεται, κατά μέσο όσο, στα 8,4 ευρώ και 7,6 ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, οι τιμές για ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση είναι στα 6,5 ευρώ /τ.μ. (2 υ/δ) και στα 5,4 ευρώ /τ.μ. (3 υ/δ).

Στην Πάτρα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος ανέρχεται στα 6,7 ευρώ /τ.μ. για ένα σπίτι 2 υπνοδωματίων και ελαφρώς χαμηλότερα, στα 5,1 ευρώ ανά τ.μ. για το σπίτι των 3 υπνοδωματίων. Κοντά στα νούμερα της Πάτρας διαμορφώνονται και τα ενοίκια στη Λάρισα, όπου οι μέσες ζητούμενες τιμές είναι 6,3 ευρώ /τ.μ. για διαμέρισμα με 2 υ/δ και 5 /τ.μ. για διαμέρισμα με 3 υ/δ.

Πιο ψηλά, διαμορφώνονται οι μέσες ζητούμενες τιμές στο πολύ δημοφιλές Ηράκλειο της Κρήτης -λόγω και του τουρισμού- φτάνοντας τα 8 ευρώ /τ.μ. στην περίπτωση του διαμερίσματος των 2 υπνοδωματίων και τα 6,5 ευρώ /τ.μ. για τα μεγαλύτερα.

Για όσους αναζητούν διαμέρισμα για ενοικίαση στα Ιωάννινα η μέση τιμή στα μικρότερα (2 υ/δ) φτάνει αισίως τα 7,9 ευρώ /τ.μ. και με 3 υ/δ γύρω στα 5,7 ευρώ /τ.μ., ενώ ελαφρώς χαμηλότερα είναι οι τιμές των ενοικίων για τα σπίτια στα Τρίκαλα με τιμές, αντίστοιχα, στα  7,1 ευρώ /τ.μ. και 5,4 ευρώ /τ.μ..

Οι αγγελίες από το δίκτυο του Spitogatos αποδεικνύουν με πραγματικά νούμερα την άνοδο των τιμών σε μία περίοδο όπου το θέμα των υψηλών ενοικίων βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο. Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών- Αττικής ανέδειξε ξανά προ ημέρων, επισήμως, το θέμα διαπιστώνοντας ότι, «εκ των πολύ σημαντικών παραγόντων της αύξησης των τιμών των ενοικίων είναι αφενός η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών που δεν επαρκούν να απορροφήσουν την ολοένα και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και αφετέρου ο άγνωστος  αριθμός κατοικιών που έχουν «περάσει» στα χέρια των funds και των servicers. Αυτή την στιγμή το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του  73%, σε σχέση με το 84,6% που ήταν το 2005. Η μείωση αυτού του ποσοστού κατά 11,5% και πλέον μονάδες, αποκαλύπτει, ότι πολλές από αυτές τις κατοικίες έχουν περάσει σε χέρια funds και servicers με συνέπεια να μην  διατίθενται στη αγορά προς όφελος των πολιτών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top