ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ: Από τον Κληρίδη σε Δημητρίου, οι κυριότεροι σταθμοί 47 χρόνων

ΔΗΣΥ: Από τον Κληρίδη σε Δημητρίου, οι κυριότεροι σταθμοί 47 χρόνων

Με συναρπαστικό ταξίδι μοιάζει η ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος ιδρύθηκε στις 4 Ιουλίου 1976 με πρώτο πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη. Ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ υπήρξε η διάδοχη κατάσταση του Ενιαίου Κόμματος, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1969 από τον Κληρίδη και τον πανίσχυρο Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 1970.

Στις Βουλευτικές εκλογές, που έγιναν τον Ιούλιο του 1970, το Ενιαίον κέρδισε 15 βουλευτικές έδρες από τις 35, ήρθε πρώτο κόμμα και ο Κληρίδης εξελέγη και πάλι πρόεδρος της Βουλής. Τα δραματικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, δημιούργησαν μια νέα κατάσταση πραγμάτων και το Ενιαίον στέγαζε ανθρώπους τους οποίους πλέον χώριζαν πολύ περισσότερα από εκείνα που τους ένωναν.

Ουσιαστικά υπήρξε μια τομή στο χώρο της δεξιάς από την οποία δημιουργήθηκαν δύο κόμματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπό τον Γλαύκο Κληρίδη και η κεντροδεξιά Δημοκρατική Παράταξη (μετέπειτα ΔΗΚΟ) με αρχηγό τον Σπύρο Κυπριανού. Και τα δύο κόμματα ιδρύθηκαν το 1976 ενόψει των βουλευτικών εκλογών εκείνης της χρονιάς. Το ιδρυτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού έγινε στη Λευκωσία στις 4 Ιουλίου 1976 και σ' αυτό ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του νέου κόμματος.

Νίκη χωρίς αντίκρισμα

Στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 ο ΔΗΣΥ έδωσε την πρώτη εκλογική του μάχη με πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Εναντίον του συνασπίστηκαν όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα δηλαδή το ΑΚΕΛ, η Δημοκρατική Παράταξη και ΕΔΕΚ, με τα οποία συνεργάστηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Ενιαίον και τον ΔΗΣΥ, λόγω της στέγασης ανθρώπων που πήραν μέρος στο πραξικόπημα. Ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε το 27,6% των ψήφων αλλά εξαιτίας του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δεν εξέλεξε ούτε ένα βουλευτή. Τις 35 βουλευτικές έδρες μοιράστηκαν η Δημοκρατική Παράταξη (21), το ΑΚΕΛ (9), η ΕΔΕΚ (4) και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. 

Συσπείρωση

Ο αποκλεισμός του ΔΗΣΥ από τη Βουλή λειτούργησε συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους και τα μέλη του, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της επιρροής του κόμματος στην κοινωνική βάση. Στις προεδρικές εκλογές του 1978 ο Γλαύκος Κληρίδης εξήγγειλε αλλά την απέσυρε μετά την απαγωγή του γιού του προέδρου της Δημοκρατίας, Αχιλλέα Κυπριανού. Η αύξηση της επιρροής του ΔΗΣΥ επιβεβαιώθηκε στις βουλευτικές του 1981, οι οποίες διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε ποσοστό 31,8% των ψήφων και εξέλεξε 12 βουλευτές. Δύο χρόνια αργότερα ο ΔΗΣΥ διεκδίκησε την προεδρία με τον Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος έχασε από τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, μετά από συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Ωστόσο το 34% που πήρε ήταν ένδειξη της αύξησης της πολιτικής και κοινωνικής επιρροής του.

Πρώτο κόμμα

Το 1985 ήταν η χρονιά κατά την οποία ο ΔΗΣΥ βρέθηκε στην κορυφή του πολιτικού συστήματος εκτοπίζοντας το ΑΚΕΛ από την πρώτη θέση. Στις βουλευτικές εκλογές του 1985 ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτο σε εκλογική δύναμη πολιτικό κόμμα. Εξασφάλισε ποσοστό 33,5% και εξέλεξε 19 από τους 56 βουλευτές. Δεύτερο κατετάγη το ΔΗΚΟ, το οποίο εξασφάλισε ποσοστό 27,6%. Τρίτο ήρθε το ΑΚΕΛ, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην ιστορία του. Ωστόσο τρία χρόνια αργότερα, το 1988, το ΑΚΕΛ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με τον Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος αναμετρήθηκε με τους Γλαύκο Κληρίδη και Σπύρο Κυπριανού. Ο τελευταίος αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο και στήριξε τον Βασιλείου, ο οποίος εξελέγη με 51,63%, έναντι 48,37% του Κληρίδη.

O ΔΗΣΥ διατήρησε την πρωτιά και στις βουλευτικές του 1991 και μάλιστα αύξησε τη δύναμή του. Εξασφάλισε ποσοστό 35,8% (20 έδρες). Είχε τη στήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων του Νίκου Ρολάνδη, καθώς και της Νέας Δημοκρατικής Παράταξη (ΝΕΔΗΠΑ) υπό τον Αλέκο Μιχαηλίδη, η οποία στις εκλογές του 1985 είχε συμπράξει με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Πρώτη φορά στην εξουσία

Το 1993 ο Γλαύκος Κληρίδης διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας για τρίτη φορά, η οποία αποδείχθηκε και επιτυχής. Εχοντας την υποστήριξη του ΔΗΚΟ στον δεύτερο γύρο εξασφάλισε 50,31 % έναντι 49,69% του Γιώργου Βασιλείου. Με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας παραιτήθηκε από την προεδρία του ΔΗΣΥ. Τη σκυτάλη του κόμματος πήρε ο Γιαννάκης Μάτσης, ωστόσο η θητεία του αποδείχθηκε σύντομη. Με την αποχώρησή του το 1997 τον διαδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Στις βουλευτικές του 2001 ο ΔΗΣΥ κατέγραψε απώλειες και εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση από το ΑΚΕΛ.

Στην αντιπολίτευση

Δύο χρόνια αργότερα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΔΗΣΥ. Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καταθέτει σχέδιο λύσης του Κυπριακού και ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ζητεί ανανέωση της εντολής για μερικούς ακόμη μήνες για να εξαντλήσει τις προσπάθειες λύσης. Τις εκλογές διεκδικεί και ο Αλέκος Μαρκίδης, επί σειρά ετών στέλεχος του ΔΗΣΥ. Τελικά τις εκλογές κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη στήριξη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέρασε στην αντιπολίτευση ύστερα από μία δεκαετία. Το Σχέδιο Ανάν διχάζει τον ΔΗΣΥ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του σχεδίου. Στελέχη του κόμματος  με επικεφαλής το Δημήτρη Συλλούρη και τον Ρίκο Ερωτοκρίτου,  αποχώρησαν και τον Ιούλιο του 2005 ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ).  Από το ΔΗΣΥ τότε αποχώρησε και ο Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος ίδρυσε το Κόμμα Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Το Ευρωκο κατήλθε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2006, αφού στο μεταξύ συνενώθηκε με άλλο κόμμα, τους «Νέους Ορίζοντες». Παρά τη διάσπαση ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε το 30,34% των ψήφων και κέρδισε 18 έδρες στη Βουλή, ενώ κατά τις πρώτες ευρωεκλογές που έγιναν στην Κύπρο για ανάδειξη των 6 βουλευτών της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές.

Η έκπληξη Κασουλίδη 

Παρά την ιδιότυπη πολιτική απομόνωση, εξαιτίας του κλίματος που είχε δημιουργηθεί μετά το Σχέδιο Ανάν, ο ΔΗΣΥ δίνει τη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2008 όχι με τον Πρόεδρό του, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά με τον ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη. Ήταν το αουτσάιντερ αλλά έκοψε πρώτος το νήμα. Κύριοι ανθυποψήφιοί του, ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Τις εκλογές κέρδισε στον δεύτερο γύρο ο Δ. Χριστόφιας. Ο ΔΗΣΥ παραμένει στην αντιπολίτευση και στις βουλευτικές του Μαΐου του 2011 εξελέγη πρώτο κόμμα με ποσοστό 34.28% καταλαμβάνοντας 20 έδρανα στη Βουλή. Τον Ιούλιο του 2011 η Κύπρος βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας της πολύνεκρης έκρηξης στη ναυτική βάση της ΕΦ στο Μαρί. Ηταν το τελειωτικό κτύπημα για την κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με κύμα κοινωνικής αντίδρασης εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Διπλή νίκη Αναστασιάδη

Το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον ευνοεί την ανάδειξη του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ως του ηγέτη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ετσι, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του 2013 με σχετική ευκολία, με ποσοστό 57.48%, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Ο Νίκος Αναστασιάδης παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος και τη σκυτάλη παρέλαβε ως τρίτος Πρόεδρος στην  ιστορία του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου.  Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 30.69%  και εξέλεξε 17 βουλευτές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και το 2018, με ποσοστό 55.99% έχοντας μόνο την υποστήριξη του ΔΗΣΥ. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 29.02% στέλνοντας δύο ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Λευτέρη Χριστοφόρου και τον Λουκά Φουρλά, ενώ στις βουλευτικές του 2021 η εκλογική του δύναμη έπεσε στο 27.77% αλλά παρέμεινε πρώτη πολιτική δύναμη με 17 βουλευτές.

Αλλαγή σκυτάλης

Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε ο πρώτος πρόεδρος του ΔΗΣΥ που έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Κατετάγη στην τρίτη θέση, με ποσοστό 26,11%, πίσω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη (32,04%) και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (29,60%). Παρά την αρχική του δήλωση ότι θα διεκδικούσε ανανέωση της εντολής από τα μέλη του κόμματος, τελικώς αποσύρθηκε από την κούρσα για παραμονή στην προεδρία του ΔΗΣΥ.

Η νέα Ηγεσία

Σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα μετά από την εκλογική μάχη μεταξύ Αννίτας Δημητρίου και Δημήτρη Δημητρίου, νέος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η Αννίτα Δημητρίου με ποσοστό 69,18%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top