ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή γραμμή πλεύσης για το Κυπριακό στα κόμματα μετά το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο

Κοινή γραμμή πλεύσης για το Κυπριακό στα κόμματα μετά το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο

Της πρώτης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, προέδρευσε σήμερα (30/3) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου φαίνεται να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εμπλοκή ΕΕ σε σχέση με ευρωτουρκικά μπορεί να δώσει κίνητρο, είπε ο τέως ΠτΔ

Η εμπλοκή της ΕΕ σε σχέση με τα ευρωτουρκικά μπορεί να δώσει το κίνητρο, «μια άλλη διάσταση στις προσπάθειες, στις πολλές, που καταβάλλουμε, για να επαναρχίσει ο διάλογος», δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, το πρώτο υπό την προεδρία Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ερωτηθείς για την παρουσία του σε Εθνικό Συμβούλιο με άλλον «οικοδεσπότη», ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει σημασία.

«Σημασία έχει ότι είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο έχουμε εξετάσει την ανανέωση μιας πρωτοβουλίας που ανελήφθη στον παρελθόν, με μια νέα δυναμική και την οποία απολύτως υποστηρίζω, διότι θεωρώ ότι η εμπλοκή της ΕΕ σε σχέση με τα ευρωτουρκικά μπορεί να δώσει το κίνητρο, μια άλλη διάσταση στις προσπάθειες στις πολλές, που καταβάλλουμε για να επαναρχίσει ο διάλογος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «συνάδουν απόλυτα με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε εις το παρελθόν και εξ ου για πρώτη φορά εμπλοκή της ΕΕ το 2015».

Εξελέγη, συνέχισε, ένας νέος Πρόεδρος, φέρνει μια νέα δυναμική πρόταση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα όσα επισυνέβησαν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία «και συνεπώς είναι κάτι το οποίο, και χαίρομαι να πω ότι το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, έστω και αν κάποιοι έχουν κάποιες επιφυλάξεις, θεωρούν ότι οδεύουμε ή είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έδωσε κάποιες συμβουλές μέσα από την εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι έδωσε τις θέσεις του.

«Συμβουλές δεν λέω ότι δίδω. Δεν έφτασα στο βαθμό της σοφίας από το να είμαι σύμβουλος», κατέληξε.

Αντιδρά θετικά ο ΔΗΣΥ στην εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, είπε η Αννίτα Δημητρίου

Ο ΔΗΣΥ αντιδρά θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή - εκεί και όπου επιτρέπεται - της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, είπε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία «ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης», σημειώνοντας ότι «εμείς βεβαίως στηρίζουμε». Τόνισε ότι «ο στόχος είναι ακριβώς να επανεκκινίσουν οι διαπραγματεύσεις, να αρθεί το αδιέξοδο με βάση πάντοτε το συμφωνημένο πλαίσιο».

Υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά γίνεται η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. «Οφείλουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εξελίξεις και εκτιμούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις. Εμείς θα είμαστε πάντοτε εδώ υπεύθυνοι, σοβαροί, εποικοδομητικοί, όπως είμασταν πάντοτε».

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι κατά την συνεδρία έχουν ακούσει τις εισηγήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. «Συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διπλωματικό μέσο, κάθε βήμα το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το τι τεκταίνεται καθημερινά εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, και εννοώ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε για την πρόταξη της λύσης των δύο κρατών κι ότι προχωράμε με βάση την νομιμότητα, το συμφωνημένο πλαίσιο, όλο αυτό το κεκτημένο το οποίο έχουμε και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω», είπε.

Πρόσθεσε ότι «νιώθουμε όπως πάντα έτοιμοι με ευθύνη να αναλάβουμε τον ρόλο και την αποστολή μας. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι κομβικότατης σημασίας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και να στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες ειδικά για το ύψιστο θέμα που είναι το εθνικό μας, να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι με ανυπομονησία αναμενόταν η ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλα αυτά τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

«Είναι συγκεκριμένες κινήσεις, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε» για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε, όπως είπε «την διαδικασία που έχει σταλώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας και λόγω του αδιεξόδου με το Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως ο ΔΗΣΥ «αντιδρά θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή - εκεί και όπου επιτρέπεται - της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επεσήμανε ότι «ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης κι εμείς βεβαίως στηρίζουμε». Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι ο πρώτος ο οποίος οραματίστηκε και που ουσιαστικά έλαβε την πρωτοβουλία για το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα, όπως είπε, που είναι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιούμε και την δεδομένη στιγμή για να μπορέσουμε ακριβώς να διασφαλίσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν συζητήθηκε σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. «Η θέση μας είναι ότι από την στιγμή που γνωρίζουμε καλά τις θέσεις της Τουρκίας και την συμπεριφορά της όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηριχθεί ο Τούρκος υποψήφιος για ένα τέτοιο σημαντικότατο οργανισμό, οπόταν θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την δική της εισήγηση», συμπλήρωσε.

Ανάγκη για πρωτοβουλίες για επανέναρξη συνομιλιών, δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ μετά το Εθνικό

Είναι αδήριτη ανάγκη ν’ αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Ρώτησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εννοεί αυτό το πράγμα και μου απάντησε θετικά». Εάν αυτή είναι η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης, είπε ο κ. Στεφάνου, «εμείς το καλωσορίζουμε γιατί αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Αυτή ήταν και η θέση για μερικά χρόνια του ΓΓ των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συμφωνούν, συνέχισε, με την άποψη πως για να δημιουργηθεί η δυναμική ώστε η τουρκική πλευρά γενικότερα, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εντοπίσουμε εκείνα τα πεδία που μπορούν να απελευθερώσουν κοινά ενδιαφέροντα και κίνητρα για την Τουρκία να επανέλθει στις συνομιλίες. «Η προσέγγιση του Προέδρου είναι ότι αυτό πεδίο είναι τα ευρωτουρκικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πεδίο εκείνο που μπορεί πραγματικά ν’ απελευθερώσει κίνητρα είναι τα ενεργειακά, ένας τομέας που ο ρόλος του έχει ενισχυθεί και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Με αυτό το σκεπτικό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επανακατάθεσε την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχε κάνει προ τριετίας με σκοπό να συζητηθεί γιατί πιστεύει ότι «εδώ μπορούν να υπάρξουν πραγματικά δυνατότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν ζήτησε διευκρινήσεις από τον ΠτΔ για τη θέσπιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, με το οποίο το ΑΚΕΛ διαφώνησε, ο Στέφανος Στεφάνου διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν διαφώνησε με τη δημιουργία αυτού του θεσμού, αλλά με τη δήλωση του ΠτΔ για κοινές συνεδρίες ανά τακτά διαστήματα των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Θεωρούν, συνέχισε, ότι ισχύει αυτό που την επόμενη ημέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, ότι συμφωνήθηκε πως ανάλογα με το θέμα να γίνονται συνεννοήσεις των αρμόδιων Υπουργών.

Είναι φυσικό να υπάρχει αυτό γιατί η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα, πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός για κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα, πρόσθεσε. «Από κει και πέρα πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητο, δικοινοτικό κράτος για να μην δίνουμε αφορμές, το οποιοδήποτε εργαλείο στην Τουρκία να παρερμηνεύσει τις θέσεις μας και να εμφανίζει την θέση της, όπως την διατυπώνει από το 1964, ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία τυγχάνει εκμετάλλευσης από πλευράς Ελλήνων, πράγμα που δεν είναι σωστό».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως θα την συζητήσουν και μέσω του Εθνικού Συμβουλίου θα δοθεί σε όλα τα μέλη του σώματος για να συζητηθεί. «Είναι κάτι που είχαμε συζητήσει και από τον προηγούμενο Πρόεδρο και που δυστυχώς δεν έγινε», δήλωσε.

Βλέπουμε όμως μπροστά και όχι πίσω, είπε, προσθέτοντας ότι θεωρούν πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γιατί ο στόχος είναι να βρούμε τρόπους να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πραγματικά απελπιστική, έχουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο, το μακροβιότερο διαπραγματευτικό κενό που υπήρξε ποτέ, με την ε/κ πλευρά να θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνη στο αδιέξοδο και την ίδια ώρα η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα, όπως είπε.

Χαιρετίζουν τις προσπάθειες ενεργότερης εμπλοκής ΕΕ στο Κυπριακό, λέει ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού και θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην άρση του σημερινού αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αφορούσε τις σχετικές πρωτοβουλίες και επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις διαδικασίες και προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις προσπάθειες άρσης του σημερινού αδιεξόδου, τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λυθεί το Κυπριακό πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση μη συνεργασίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, να εξετάσουμε και εναλλακτικές επιλογές για πιθανά αντικίνητρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη μη παραγωγική στάση που οδηγεί στην συνέχιση του αδιεξόδου».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατάθεσε στη συνεδρία τη δική του άποψη πως θα πρέπει παράλληλα να εξεταστεί η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς σε δύο πτυχές.

Η μια, σημείωσε, αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τις οποίες, φυσικά και συμφωνούμε.

«Η άλλη πτυχή έχει να κάμει με την αντιμετώπιση της τακτικής και στρατηγικής της Τουρκίας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε πιθανές και ενδεχόμενες αρνητικές ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας είτε για τη συνέχιση των παραβιάσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είτε σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είτε σε ό,τι αφορά τις γνωστές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Θετικό το ΕΛΑΜ στην πρωτοβουλία ΠτΔ για ΕΕ, ζητά χάραξη νέας στρατηγικής, δήλωσε ο Χρίστου

Με θετικό μάτι βλέπει το ΕΛΑΜ την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη συμμετοχή και εμπλοκή στην ουσία του ρόλου της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου.

Ταυτόχρονα όμως, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα έπρεπε «να επιδιώκουμε μια λύση, η οποία να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως η ελεύθερη διακίνηση και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ΕΛΑΜ, συνέχισε, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κι απορρίπτει το πλαίσιο λύσης που βασίζεται στην ΔΔΟ κι επιμένει στην χάραξη μιας νέας στρατηγικής στη βάση του ενιαίου κράτους.

Ο κ. Χρίστου θέλησε να σημειώσει τις «φωνές, κομματικές τοποθετήσεις για εμπλοκή στις συνομιλίες του ενεργειακού ζητήματος» για να προσθέσει ότι «από την πλευράς μας θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα ολέθριο λάθος και κατ’ ουδένα λόγο δεν πρέπει να εμπλακεί το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού».

Η ΕΔΕΚ στηρίζει την προσπάθεια του ΠτΔ για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, είπε η Μ. Βασιλειάδου

Η ΕΔΕΚ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, είπε η αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις επαφές που είχε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η κα. Βασιλειάδου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει ενημερώσει ενδελεχώς για τις επαφές που είχε με θεσμούς της ΕΕ και με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, κάποιοι εκ των οποίων είναι και μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Εμείς στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία, στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο και στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κα. Βασιλειάδου, η ΕΔΕΚ έβαλε τρία σημεία στο τραπέζι σήμερα. Για το πρώτο σημείο σε σχέση με την επανέναρξη «ξέρετε τις θέσεις της ΕΔΕΚ, είναι γνωστές» είπε. «Ζητήσαμε να γίνει μια σωστή προεργασία, να γίνουν σωστοί βηματισμοί, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αν και εφόσον δεν υπάρχει καλό τέλος, να επωμισθεί η δική μας η πλευρά οποιοδήποτε κόστος ευθύνης και να αφήσουμε και πάλι, -επανειλημμένως γίνεται αυτό- αλώβητη την Τουρκία και στο απυρόβλητο», συμπλήρωσε.

Αυτό, είπε, ήταν ένα από τα πρώτα σημεία, τα οποία είχαν θέσει.

Το δεύτερο σημείο, συνέχισε η κα. Βασιλειάδου, ήταν η προσωπικότητα, η οποία θα εκπροσωπεί την ΕΕ ενεργά πλέον σε αυτή τη διαδικασία.

«Εμείς ζητήσαμε να προεγκρίνεται με θεσμικό τρόπο από τη δική μας πλευρά, όχι δηλαδή να αποφασίσουν ποιος θα είναι και να ερχόμαστε εμείς μετά, εκ των υστέρων, και να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Άρα, καθαρά θεσμική διαδικασία προέγκρισης και από εμάς, ούτως ώστε ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος αξιωματούχος αναλάβει αυτό τον ρόλο να είναι και αξιόπιστος, να έχει δηλαδή όλα τα εχέγγυα, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να έχει και κάποιο αποτέλεσμα», σημείωσε.

Για τον ρόλο των ΗΕ είπε ότι δεν πρέπει με τίποτε και για κανέναν λόγο να υποβαθμιστεί αυτός ο ρόλος, ο οποίος είναι και εξισορροπητικός, «γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν κράτη μέλη, τα οποία έχουν σοβαρά συμφέροντα με την Τουρκία, άρα εμείς πρέπει να έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα».

Στο τρίτο σημείο, συνέχισε, αφορά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Θέσαμε λοιπόν ενώπιον του Προέδρου το θέμα της προσυνεννόησης και του συντονισμού, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ο Πρόεδρος συμμετέχει στο Λαϊκό Κόμμα. Η ΕΔΕΚ είναι μόνιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και όπως γνωρίζετε όταν γίνονται Σύνοδοι Κορυφής, ταυτόχρονα συνεδριάζουν τα προεδρεία των δύο μεγάλων κομμάτων στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι με ένα σωστό συντονισμό και μια καλή προσυνεννόηση θα μπορούμε να έχουμε κοινό λόγο μέσα στα δύο σώματα, στα δύο προεδρεία για να προωθήσουμε πάντοτε το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας και του λαού μας», κατέληξε.

Συμβλητική στις προσπάθειες άρσης αδιεξόδου και ισχυροποίησης της ΚΔ η ΔΗΠΑ, λέει ο Μ. Καρογιάν

Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι συμβλητική των ευρύτερων προσπαθειών, που στόχο έχουν την άρση του αδιεξόδου, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ισχυροποίηση της θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία τετελεσμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, το πρώτο υπό την προεδρία, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Καρογιάν είπε πως το κόμμα του σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτεί, διαβεβαιώνοντας ότι «με τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων θα έρθουν και καλύτερες μέρες».

Αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν είπε πως «ήταν μια ενδελεχής και πολύ σοβαρή ανάλυση», για να σημειώσει ότι τους βρίσκει «απόλυτα συμφώνους» αυτή η πρωτοβουλία, το περιεχόμενο της.

Όπως ανέφερε «οι πρώτες επαφές που είχε θεωρώ ότι είχαν ένα θετικό πρόσημο», για να σημειώσει ωστόσο ότι «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Καρογιάν είπε πως είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που βρίσκεται σήμερα και πως μπορεί να αξιοποιηθεί, όχι ως εναλλακτική των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ως υποστηρικτική των προσπαθειών μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν και για την ΕΕ και για όλους τους συντελεστές μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Βρίσκω τη σημερινή συζήτηση πολύ υποβοηθητική, δημιουργική και ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε. Κοινή είναι η προσπάθεια, κοινές οι στοχεύσεις. Μπορεί ο κάθε ένας να έχει τις επιμέρους διαφορετικές του προσεγγίσεις το σημαντικό, όμως, είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί επιτυχής έκβαση αυτών των προσπαθειών θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι «μια ενδεχόμενα αρνητική εξέλιξη δεν νομίζω να ικανοποιεί κανένα και δεν νομίζω να προσθέτει και κάτι».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top