ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιον των δικαστών ο Τραμπ - Οι κατηγορίες και ο «έρανος» των υποστηρικτών του

Ενώπιον των δικαστών ο Τραμπ - Οι κατηγορίες και ο «έρανος» των υποστηρικτών του

Εντός της ημέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των δικαστών για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε την Δευτέρα στην Νέα Υόρκη. Σήμερα (04.04) αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου για να του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με νομικούς, η ποινική δίκη απέχει περισσότερο από ένα χρόνο αυξάνοντας την πιθανότητα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να βρεθεί αντιμέτωπος με ενόρκους σε δικαστήριο του Μανχάταν κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά την προεκλογική εκστρατεία του 2024, καθώς επιδιώκει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει 34 κατηγορίες κακουργήματος για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Kαμία από τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ δεν ήταν πλημμεληματική. Ενισχύοντας τη νομική του ομάδα, ο Τραμπ προσέλαβε τον Τοντ Μπλανς, έναν διακεκριμένο δικηγόρο υπεράσπισης ποινικών υποθέσεων λευκού κολάρου και πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, για να συμμετάσχει στην υπεράσπισή του, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το αίτημα των δικηγόρων του Τραμπ
Οι δικηγόροι του Τραμπ αντιτάχθηκαν στη βιντεοσκόπηση, τη φωτογράφηση και τη ραδιοφωνική κάλυψη της απαγγελίας κατηγοριών, όπου ο κατηγορούμενος προσάγεται στο δικαστήριο για να ακούσει τις κατηγορίες και να έχει την ευκαιρία να δηλώσει την ενοχή του, λέγοντας ότι αυτό θα «επιδεινώσει μια ήδη σχεδόν τσίρκο-ειδή ατμόσφαιρα γύρω από αυτή την υπόθεση», αφαιρώντας του την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια.

Ο δικαστής Juan Merchan αργά τη Δευτέρα αποφάσισε ότι πέντε φωτογράφοι θα γίνουν δεκτοί πριν από την έναρξη της απαγγελίας κατηγορίας για να τραβήξουν φωτογραφίες για αρκετά λεπτά μέχρι να πρέπει να σταματήσουν, ενώ οι κάμερες επιτρέπονται στους διαδρόμους του κτιρίου.

Το σώμα ενόρκων του Μανχάταν που απήγγειλε κατηγορίες στον Τραμπ άκουγε επί μήνες στοιχεία σχετικά με την πληρωμή 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς τις τελευταίες ημέρες της προεδρικής εκστρατείας του 2016.

Η Ντάνιελς έχει πει ότι πληρώθηκε για να σιωπήσει σχετικά με μια σεξουαλική συνάντηση που είχε με τον Τραμπ σε ένα ξενοδοχείο στη λίμνη Τάχο το 2006. Ο Τραμπ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε τέτοια σχέση μαζί της.

Fundraising υπέρ του Τραμπ
Το γραφείο που «τρέχει» την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια δολάρια μέσα στις τρεις ημέρες από την ανακοίνωση της παραπομπής. Η προεκλογική εκστρατεία εξέδωσε τη Δευτέρα το τελευταίο από μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση χρημάτων, βάζοντας στο στόχαστρο την αναφορά των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την παραπομπή του σε δίκη.

Οι παρατηρήσεις που αποδίδονται στον Τραμπ στο ηλεκτρονικό μήνυμα ανέφεραν: «Η αγωγή του Τραμπ είναι μια από τις πιο σημαντικές για την κυβέρνηση: «Η χώρα μας έχει πέσει. Αλλά δεν παραιτούμαι από την Αμερική. Μπορούμε και θα σώσουμε το έθνος μας το 2024».

Δεκάδες οπαδοί επευφημούσαν τον πρώην πρόεδρο από το αεροδρόμιο της Φλόριντα και κατά μήκος της διαδρομής που έκανε για να φτάσει εκεί, κρατώντας πλακάτ και σημαίες. «Η χώρα μας τον χρειάζεταο», δήλωσε η Σίντι Φάλκο, 65 ετών, από το Μπόιντον Μπιτς της Φλόριντα. «Είναι υπέρ του Θεού, υπέρ της οικογένειας και υπέρ της χώρας».

Σε δημοσκόπηση που έγινε στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το προβάδισμα του Τραμπ έχει διευρυνθεί έναντι των αντιπάλων του στην προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η οποία διενεργήθηκε αφού έγινε γνωστή η είδηση ότι ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες. Περίπου το 48% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικάνων δηλώνουν ότι θέλουν ο Τραμπ να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός τους, έναντι 44% σε δημοσκόπηση της 14ης-20ής Μαρτίου.

 

Πώς απαντά ο Μπάιντεν για τον Τραμπ
Την ώρα που ο αντίπαλος του στην διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, Ντόναλντ Τραμπ, υφίσταται την βάσανο της παραπομπής στο δικαστήριο, η απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ ήταν η ίδια κάθε φορά: Κανένα σχόλιο, κανένα σχόλιο, κανένα σχόλιο. «Δεν πρόκειται να μιλήσω για το κατηγορητήριο του Τραμπ», είπε ο Μπάιντεν με αποφασιστικότητα καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Μισισιπή, όπου περιηγήθηκε στις ζημιές από την καταιγίδα.

Στη σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος υπογράμμισε την ευρύτερη τακτική που προσπαθεί να ακολουθήσει η κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν: «Να μην πολώσει το πολιτικό κλίμα, να μείνει έξω από ενεργές ποινικές υποθέσεις, να επικεντρωθεί στην ατζέντα και τις προτεραιότητες του».

Αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο όσο προχωρούν οι νομικές υποθέσεις του Τραμπ. Αλλά τουλάχιστον στην αρχική τους προσέγγιση την Παρασκευή, ο Μπάιντεν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τηρούσαν την ίδια τακτική.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω μια εν εξελίξει ποινική υπόθεση που αφορά τον πρώην πρόεδρο», δήλωσε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λουσάκα της Ζάμπια, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ταξιδιού της στην Αφρική.

Νομικοί όροι
Κατά την διάρκεια της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται το κοινό να ακούσει διάφορους νομικούς όρους που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι νομικοί όροι αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Παραπομπή
Το κατηγορητήριο είναι ένα δικαστικό έγγραφο που περιέχει κατηγορίες που ψηφίστηκαν από το σώμα ενόρκων, μια ομάδα ανθρώπων που αποφασίζει αν ο εισαγγελέας έχει αρκετά στοιχεία για να ασκήσει ποινική δίωξη.

Το κατηγορητήριο κατηγορεί επίσημα έναν κατηγορούμενο για ένα έγκλημα και παρέχει τη βάση για τη νομική δίωξη. Μετά την απαγγελία κατηγοριών, ο κατηγορούμενος λαμβάνει επίσημη ενημέρωση για τις κατηγορίες, δικαίωμα που κατοχυρώνεται στην Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος μπορεί στη συνέχεια να παραπεμφθεί επίσημα σε δίκη για τις όποιες κατηγορίες του απαγγέλλονται. Οι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν τους περισσότερους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Προσφυγή
Η απαγγελία κατηγοριών είναι η διαδικασία κατά την οποία ο κατηγορούμενος προσάγεται στο δικαστήριο για να ακούσει τις κατηγορίες και να έχει την ευκαιρία να δηλώσει την ενοχή του, η οποία γενικά είναι ένοχος ή αθώος.

Ένας δικαστής ή εισαγγελέας συνήθως διαβάζει δυνατά τις κατηγορίες. Ο κατηγορούμενος συνήθως εκπροσωπείται από δικηγόρους, ιδίως σε υποθέσεις υψηλού προφίλ ή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση ή φυλάκιση. Εάν ο κατηγορούμενος δηλώσει αθώος, ο δικαστής συνήθως αποδέχεται την ομολογία και προγραμματίζει την επόμενη εμφάνιση στο δικαστήριο, και ίσως μια προσωρινή ημερομηνία δίκης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη Εάν ένας κατηγορούμενος δηλώσει ένοχος, ο δικαστής θα επιβάλει την ποινή, συνήθως σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι θα δηλώσει αθώος την Τρίτη.

Οι δικηγόροι ορισμένων κατηγορουμένων που δηλώνουν αθώοι μπορεί να εμπλακούν σε διαπραγμάτευση για την ενοχή, όπου διαπραγματεύονται την ομολογία ενοχής με τους εισαγγελείς για να αποφύγουν τη δίκη. Οι κατηγορούμενοι συνήθως δηλώνουν ένοχοι σε ορισμένες αλλά όχι σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Εγγύηση
Οι δικαστές στα ποινικά δικαστήρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχουν τρεις επιλογές για την εγγύηση: Μπορούν να ορίσουν εγγύηση, να διατάξουν την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου χωρίς εγγύηση ή να διατάξουν την κράτηση του κατηγορουμένου.

Ο σκοπός της εγγύησης στη Νέα Υόρκη είναι να διασφαλιστεί ότι ο κατηγορούμενος θα επιστρέψει στο δικαστήριο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος ο κατηγορούμενος να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη. Το 2019, η Νέα Υόρκη τερμάτισε την εγγύηση σε μετρητά για τις περισσότερες υποθέσεις που αφορούν πλημμελήματα και μη βίαια κακουργήματα, όπως η υπόθεση του Τραμπ.

Εντολή αποσιώπησης της υπόθεσης
Η εντολή αυτή δίνεται όταν ένας δικαστής απαγορεύει στους δικηγόρους, τους διαδίκους και τους μάρτυρες να μιλούν δημόσια για μια υπόθεση. Οι εντολές είναι συνηθισμένες σε ποινικές υποθέσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχει κίνδυνος κάποιος να προβεί σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να υποκινήσουν τη βία, να θεωρηθούν απειλητικές για τους εισαγγελείς ή τους μάρτυρες ή να αλλοιώσουν τους ενόρκους.

Αν ο κατηγορούμενος παραβιάσει μια εντολή αποσιώπησης στη Νέα Υόρκη, τότε, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει περιφρονήσει το δικαστήριο, ένα πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους. Ο δικαστής συνήθως προειδοποιεί τον κατηγορούμενο πριν εκδώσει κλήση για περιφρόνηση.

Εάν επιβληθεί εντολή φίμωσης σε βάρος του Τραμπ, μπορεί να ασκήσει έφεση και να υποστηρίξει ότι υπονομεύει το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας στην ελευθερία του λόγου καθώς διεκδικεί την προεδρία.

Πώς ο Τραμπ θα εργαλειοποιήσει την παραπομπή του
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να στρέψει την παραπομπή του προς όφελός του, υποδαυλίζοντας την οργή των βασικών υποστηρικτών του για αυτό που θεωρούν ως οπλοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης, αν και μπορεί επίσης να ωθήσει περισσότερους Ρεπουμπλικάνους που έχουν κουραστεί από το δράμα γύρω από αυτόν να αναζητήσουν άλλον προεδρικό υποψήφιο.

Η δίωξη ενός πρώην προέδρου είναι πρωτοφανής στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως οι υποστηρικτές του τη θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη και μπορεί να χαλυβδώσει την απόφασή τους να τον υποστηρίξουν στις προκριματικές εκλογές του 2024, δήλωσαν στο Reuters απλοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, κομματικά στελέχη και πολιτικοί αναλυτές.

Για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος, ο Τραμπ θα πρέπει πιθανότατα να διευρύνει την υποστήριξή του πέρα από το 25%-30% του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος που γενικά θεωρείται ότι θα είναι με το μέρος του ό,τι και να γίνει Από την άλλη, ένα σκληρό κατηγορητήριο θα μπορούσε να τον δυσκολέψει να διευρύνει την απήχησή του.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν κατηγορήσει τον εισαγγελέα του Μανχάταν, τον Δημοκρατικό Άλβιν Μπραγκ, ότι εκτελεί τις εντολές του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υποψηφιότητά του πρώην προέδρου για τον Λευκό Οίκο. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γουέικο του Τέξας το Σάββατο, ο Τραμπ παρομοίασε τις ποινικές έρευνες εναντίον του με ένα «σταλινικό σόου τρόμου της Ρωσίας».

Άνθρωποι προσκείμενοι στον Τραμπ δήλωσαν ότι η εκστρατεία του θα επιδιώξει να πλαισιώσει το κατηγορητήριο ως απόδειξη ότι όλες οι διώξεις -συμπεριλαμβανομένων των δύο παραπομπών του στο Κογκρέσο- είναι αδικαιολόγητες προσπάθειες του «Βαθέος Κράτους» να υπονομεύσει τον ίδιο και τους υποστηρικτές του.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top