ΥΓΕΙΑ

Η top επιλογή στη νηστεία και κάθε στιγμή – Δύναμη και ενέργεια σε μια κουταλιά

Η top επιλογή στη νηστεία και κάθε στιγμή – Δύναμη και ενέργεια σε μια κουταλιά

Διανύουμε τις εβδομάδες που το ταχίνι έχει την τιμητική του. Ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό, κατάλληλο συμπλήρωμα στα όσπρια, γευστική προσθήκη στις σαλάτες, ακόμη και συστατικό σε γλυκίσματα, το ταχίνι αποτελεί την υπερτροφή που δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα την περίοδο της Σαρακοστής – και όχι μόνο!

Η περίοδος της νηστείας βέβαια αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να κάνουμε την αρχή εντάσσοντας το ταχίνι στη διατροφή μας. Επιλέγοντας πάντα το καλύτερο, άριστης ποιότητας και ασύγκριτης γεύσης Μακεδονικό Ταχίνι, το οποίο μπορεί σε αμέτρητους συνδυασμούς, να αποτελέσει την ιδανική τροφή που θα συμπληρώσει με τον πιο θρεπτικό και απολαυστικό τρόπο την καθημερινή μας διατροφή.

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και έναν αιώνα αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Είναι ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, που διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα. Από τότε άλλωστε, το σουσάμι διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο αναγνωρίζοντας τα πολύτιμα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί πάντα μια καλή ευκαιρία το ταχίνι να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό. Παράλληλα, κατά την περίοδο της νηστείας, το ταχίνι λύνει τα χέρια μας στη μαγειρική, καθώς έχει εφαρμογή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα όπως ταχινόπιτες και ταχινόψωμο, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει και το βούτυρο στα γλυκά όπως τα κέικ.

Το πολύτιμο αυτό υπερτρόφιμο ωστόσο μπορεί να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη διατροφή μας και μετά την περίοδο της νηστείας. Το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί ήδη μια κουταλιά ταχίνι! Καταναλώνοντάς το δεν κερδίζουμε μόνο σε γεύση και θρέψη, αλλά παράλληλα θωρακίζουμε την άμυνα του οργανισμού μας και ενισχύουμε την υγεία μας. Εξάλλου, τη διατροφική του αξία έχουν αναδείξει και διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και πιστοποιούν την ευεργετική δράση του ταχινιού. Έτσι, έρευνα που διενήργησε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη βρέθηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντάς μας από τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Όσοι έχουν ήδη ανακαλύψει τη γεύση και τη δύναμη που κρύβει το ταχίνι έχουν φροντίσει να το εντάξουν σε πλήθος γευμάτων και σνακ της καθημερινότητας. Άλλωστε το ταχίνι ταιριάζει σε κάθε περίσταση και οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες. Μια φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δυναμωτικού πρωινού. Το ταχίνι από την άλλη μεριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε γλυκίσματα και μπισκότα, για πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που το προσθέτουν στο γάλα, το κακάο, το στιγμιαίο καφέ ή το τσάι αντί για ζάχαρη, ενώ όσοι επιθυμούν ένα δυναμωτικό ρόφημα για να δώσουν στον οργανισμό τους την απαραίτητη δύναμη να ανταπεξέλθει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προσθέτουν μια κουταλιά ταχίνι σε φρέσκο χυμό φρούτων. Γιατί όχι και εσείς;

 Όταν ξέρετε ότι το ταχίνι είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το καλύτερο ταχίνι και αυτό δεν είναι άλλο από το Μακεδονικό Ταχίνι. Για ποιους λόγους το Μακεδονικό Ταχίνι είναι τόσο καλό; Η απάντηση κρύβεται στην άριστη ποιότητα, την ασύγκριτη γεύση και την παρασκευή με σεβασμό στο περιβάλλον.

Την άριστη ποιότητα διασφαλίζουν οι ακόλουθοι παράγοντες: υπερσύγχρονες υποδομές, συστηματικός έλεγχος της πρώτης ύλης, κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, πολλαπλά στάδια απομάκρυνσης ξένων σωμάτων και πλύσιμο με καθαρό, πόσιμο νερό. Επίσης για την παρασκευή του χρησιμοποιείται πιστοποιημένη μέθοδος αποστείρωσης και παστερίωσης, φιλτράρισμα του αέρα, αποστείρωση βάζων και συστηματικός έλεγχος του τελικού προϊόντος.

Το διαλεχτό σουσάμι (πεντακάθαρο και ομοιόχρωμο), η πρωτοποριακή μέθοδος ψησίματος και η άλεση σε πέτρινους μύλους, διασφαλίζουν την ασύγκριτη ποιότητα που έχει το Μακεδονικό Ταχίνι.

Παράλληλα, το Μακεδονικό Ταχίνι παρασκευάζεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, γεγονός που διασφαλίζεται από παράγοντες όπως πλύσιμο του σουσαμιού με καθαρό, πόσιμο νερό, μέθοδος ψησίματος που αναλώνει 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες μεθόδους, αποκλειστική χρήση μηχανικών διαδικασιών σε όλα τα στάδια επεξεργασίας αλλά και πλήρης αξιοποίηση των υπολειμμάτων που προκύπτουν σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

 Αν το σουσάμι κάνει το ταχίνι, τότε η άριστη ποιότητα, η ασύγκριτη γεύση και οι τεχνικές επεξεργασίας με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον είναι αυτές που κάνουν το Μακεδονικό Ταχίνι τόσο καλό με διαφορά! Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για την καθημερινή μας διατροφή από το πολύτιμο παράγωγο του σουσαμιού, το ταχίνι.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top