ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν πριν την απόφαση για συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν πριν την απόφαση για συνταξιοδοτικό

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους ολόκληρης της Γαλλίας και πάλι σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από την κυβέρνηση Μακρόν, μία μέρα πριν την κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου για την εν λόγω νομοθεσία.

Νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στη δυτική Γαλλία, ενώ διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH στο Παρίσι.

Την Παρασκευή όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, την ανώτατη διοικητική αρχή της χώρας, το οποίο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία για τη νομοθεσία, πριν ο Μακρόν προχωρήσει στην υπογραφή της.

Η πορεία των διαδηλωτών στο Παρίσι κατέληξε στα γραφεία του Συνταγματικού Συμβουλίου, απέναντι από το Μουσείο του Λούβρου στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο περιστοιχιζόταν από φάλαγγες της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανέμενε ότι στις διαδηλώσεις της Πέμπτης θα συμμετείχαν 400-600 χιλιάδες άτομα σε όλη τη χώρα, δηλαδή λιγότεροι από τους 1,3 εκ. διαδηλωτές που βρέθηκαν στους δρόμους τον Μάρτιο κατά την κορύφωση των κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο για το συνταξιοδοτικό. Η αστυνομία του Παρισιού έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις γύρω από το Συνταγματικό Συμβούλιο μέχρι το Σάββατο το πρωί.

Εφόσον το δικαστήριο δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή του νόμου από τον Μακρόν, κάτι που οι υπουργοί αναμένουν να γίνει, ο Πρόεδρος θα προωθήσει άμεσα την εφαρμογή του πριν το τέλος του 2023.

Οι επικριτές κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο ότι αιχμαλωτίζει την κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας επικαλέστηκε αμφιλεγόμενες εκτελεστικές εξουσίες για να περάσει τη νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία στα τέλη Μαρτίου. «Είμαι περήφανος για το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας και θα το υπερασπιστώ», είπε σε δηλώσεις του από την Ολλανδία ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «αν θέλουμε να το κάνουμε βιώσιμο, πρέπει να παράγουμε περισσότερα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις κυρώσεις σε Κύπριους ο ΠτΔ - Ζήτησε πλήρη διερεύνηση των στοιχείων

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top