ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Εντοπίζει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Εντοπίζει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις και ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αναγκαστικών εξαφανίσεων, βασανιστηρίων, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Στα ευρήματά της για τη Ρωσία, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Επιτροπή ανησύχησε σοβαρά για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες...» ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Στην έκθεσή της, η επιτροπή καταγράφει υπέρμετρη χρήση βίας, αυθαίρετες κρατήσεις, δολοφονίες και αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία μεταξύ των παραβιάσεων που έχουν διαπραχθεί.

Η Ρωσία, η οποία σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ αρνήθηκε να της παράσχει πληροφορίες για τη σύγκρουση, αρνείται ότι διαπράττει ωμότητες και ότι επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους στην Ουκρανία. Αρνείται ότι μεταφέρει παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία, λέγοντας ότι τα απομάκρυνε για να τα διατηρήσει σε ασφάλεια.

«Η άρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συζητήσει αυτά τα θέματα δεν μας εμπόδισε από το να τα θέσουμε επί τάπητος στις συμπερασματικές παρατηρήσεις μας, όμως σίγουρα έκαναν τη δουλειά μας δυσκολότερη» δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Μεχράν Παγιάντεχ, μέλος της επιτροπής,

Η επιτροπή του ΟΗΕ σημείωσε επίσης την ανησυχία της για τη στρατολόγηση από τον ρωσικό στρατό στρατιωτών από εθνικές μειονότητες και «την υποκίνηση σε φυλετικό μίσος και διάδοση ρατσιστικών στερεοτύπων σε βάρος των Ουκρανών ιδιαίτερα στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και από δημόσια πρόσωπα και εκπροσώπους της κυβέρνησης».

Εκφράζει επίσης λύπη για «έλλειψη πληροφοριών σχετικά με έρευνες, διώξεις, καταδίκες και κυρώσεις» για τέτοιες ενέργειες και ζητά από τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την επιτήρηση και καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Η επιτροπή εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία για τις πληροφορίες που «κάνουν λόγο για αναγκαστικές στρατολογήσεις» τόσο στη Ρωσία όσο και σε άλλες περιοχές τις οποίες ελέγχει, «που επηρεάζουν δυσανάλογα τα μέλη εθνικών μειονοτήτων».

Ακτιβιστές δικαιωμάτων από μια περιοχή, την Μπουριάτια, κατηγόρησαν τις αρχές ότι επικεντρώνουν τις προσπάθειες στρατολόγησής τους σε απομακρυσμένες περιοχές όπου ζουν εθνικές μειονότητες ώστε να μην προκαλέσουν λαϊκή οργή στη Μόσχα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι 18 ανεξάρτητοι ειδικοί μέλη της επιτροπής καλούν τη Μόσχα να θέσει τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Η επιτροπή εκτιμά εξάλλου πως ο ορισμός των «τρομοκρατικών ενεργειών» στο ρωσικό νομοθετικό πλαίσιο είναι «υπερβολικά ευρύς και ασαφής».

Ένας τέτοιος ασαφής ορισμός «θέτει σε κίνδυνο τη νόμιμη άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι» και «εφαρμόζεται προκειμένου να στοχοποιηθούν οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top