ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αισθητή μείωση στις αιτήσεις ασύλου και σημαντική αύξηση στις επιστροφές μεταναστών

Αισθητή μείωση στις αιτήσεις ασύλου και σημαντική αύξηση στις επιστροφές μεταναστών

Μπορεί τις τελευταίες ώρες να καταγράφηκαν δύο αφίξεις παράτυπων μεταναστών, με 23 και 26 μετανάστες, εντούτοις, το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκε αισθητή μείωση στις αιτήσεις ασύλου και σημαντική αύξηση στις επιστροφές μεταναστών.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline από το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2020 ο αριθμός των επιστροφών ήταν 1.272 και το 2021 οι συνολικές επιστροφές ήταν 2.320. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7.680 επιστροφές, ενώ το 2023, μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες, έγιναν πέραν 2.700 επιστροφών μεταναστών.

Μάλιστα, εάν συγκρίνει κάποιος τα φετινά στοιχεία με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως οι επιστροφές μεταναστών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, αφού το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι επιστροφές ήταν 1.384.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, όπως μας τονίστηκε από αρμόδια πηγή, στόχος του Υπουργού Εσωτερικών είναι μέσα από εσωτερικούς χειρισμούς σε συνεργασία και με τις αρμόδιους οργανισμού της ΕΕ όπως EUAA και Frontex να επιτευχθεί η επιστροφή 1.000 ατόμων περίπου ανά μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου, μέχρι σήμερα το σύνολο αιτήσεων ασύλου εντός του 1ου τετραμήνου του 2023 είναι περίπου στις 3.825 (μέχρι τέλος Απριλίου). Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος έχουν μειωμένες αιτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι (1.503 και τους δυο μήνες), ενώ ο μήνας Μάρτιος παρουσίασε μια ανησυχητική αυξητική τάση (1.678 αιτήσεις περίπου μόνον τον μήνα Μάρτιο). Τον Απρίλιο, δε, παρατηρήθηκαν μειωμένες αιτήσεις, και δη 644 αιτήσεις.

Παρόλα αυτά, εάν συγκριθούν με το σύνολο του 1ου τετραμήνου του 2022, του οποίου οι αιτήσεις ασύλου ήταν 7.091, παρατηρούμε μειωμένες αιτήσεις – σχεδόν οι μισές.

Παρά τα θετικά μηνύματα σε σχέση με το μεταναστευτικό, πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εφησυχαστεί και παραμένει σε πλήρη εγρήγορση μέχρι την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το κάλεσμα Πάπα σε ΕΕ και η αναφορά στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον Ιταλικό Τύπο την 1η Μαΐου, ο Πάπας Φραγκίσκος κι ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πιστεύω ότι η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που η Ευρώπη πρέπει να πάρει στα χέρια της, διότι υπάρχουν πέντε χώρες που υποφέρουν περισσότερο: η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι μεσογειακές χώρες όπου εκεί αποβιβάζεται η πλειοψηφία. Κι αν η Ευρώπη δεν το αναλάβει με μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών, το πρόβλημα θα είναι μόνο για αυτές τις χώρες», επεσήμανε.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να αισθανθεί ότι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει, επίσης, και ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μετανάστευση, και αυτό είναι το ποσοστό γεννήσεων. Υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία με χαμηλή γεννητικότητα», κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΕπιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Επιστολή Αννίτας στον Χριστοδουλίδη για τα κλιματιστικά στα σχολεία - «Απαιτείται η κατάλληλη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2025»

Η εγκατάσταση κλιματιστικών σχεδόν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, επισημαίνει η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top