ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαία αύξηση έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο σε μία 10ετία – Έφθασαν σε αριθμό σχεδόν τους μόνιμους

Ραγδαία αύξηση έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο σε μία 10ετία – Έφθασαν σε αριθμό σχεδόν τους μόνιμους

Την ώρα που η Κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την αποπαγοποίηση εκατοντάδων θέσεων στο Δημόσιο, ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 40% του συνόλου των εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Μάιο του 2023 μειώθηκε κατά 1.472 άτομα (-2,7%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και έφτασε τα 52.196 άτομα.

Η μείωση αυτή, πάντως, οφείλεται κυρίως στην μεταφορά Ωρομίσθιου Προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνεται στον Ευρύ Δημόσιο Τομέα, από τον Ιανουάριο του 2023.

Επίσης, στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 756 άτομα (-2,9%), από 26.003 σε 25.247 άτομα, ενώ στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση κατά 928 άτομα (4,8%) φθάνοντας τα 20.179 σε σχέση με 19.251 άτομα τον Μάιο του 2022.

Οι διαφοροποιήσεις την τελευταία δεκαετία

Συγκρίνοντας, ωστόσο, τα στοιχεία του φετινού Μαΐου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα προ δεκαετίας, δηλαδή το 2013, χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκαν περιορισμοί αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων παρουσιάζει μείωση, ενώ των εκτάκτων σημαντική αύξηση.

Ειδικότερα, ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού από τα 32.513 άτομα τον Μάιο του 2013, μειώθηκε στα 25.247 άτομα φέτος, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 22,3%.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού από τα 8.832 άτομα τον Μάιο του 2013, εκτοξεύθηκε στα 20.179 άτομα φέτος, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 128,5%.

Συνεπώς και όπως έχουν διαμορφωθεί, πλέον, τα δεδομένα, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων στο Δημόσιο, πλησιάζει πολύ τον αντίστοιχο αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ωρομίσθιο προσωπικό, αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός του παρουσιάζει μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2013, αφού από τα 8.177 άτομα που ήταν προ δεκαετίας μειώθηκε στα 6.770 φέτος, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 17,2%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top