ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημιώσεις €318.000 σε Τ/κ για απώλεια χρήσης περιουσίας του στη Λεμεσό θα πληρώσει η Δημοκρατία

Αποζημιώσεις €318.000 σε Τ/κ για απώλεια χρήσης περιουσίας του στη Λεμεσό θα πληρώσει η Δημοκρατία

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 318.700 ευρώ σε Τουρκοκύπριο μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ, ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης περιουσίας του στην Λεμεσό, καλείται να καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Προς τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών συνολικού ύψους 345.000 ευρώ, για κάλυψη τόσο των εξόδων της αποζημίωσης όσο και άλλων εξόδων συναφών με αυτή.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Προσφύγων σήμερα (4/7), το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στις 22 Ιουνίου 2022, στα πλαίσια εκδίκασης Αγωγής που κατέθεσε ο Orhan Hussein Dervish εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Εσωτερικών ως Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, προχώρησε στην εξ συμφώνου έκδοση διαταγμάτων, τα οποία διαλαμβάνουν για την αποδέσμευση της περιουσίας του κ. Dervish από τη διαχείριση του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και την απόδοσή της στον ενάγοντα.

Παράλληλα, το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για την καταβολή αποζημίωσης προς τον Ενάγοντα του ποσού των 310.000 ευρώ με νόμιμο τόκο προς 2% ετησίως επ’ αυτού από τις 22/6/2022 μέχρι εξοφλήσεως, καθώς και την πληρωμή των εξόδων της αγωγής τα οποία υπολογίστηκαν σε 20.110 ευρώ.

Για την απόφαση για την εξ συμφώνου διευθέτηση της υπόθεσης με τους πιο πάνω όρους, προστίθεται, ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών είχε λάβει υπόψη τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και ειδικότερα το γεγονός ότι ο ενάγοντας ουδέποτε πολιτογραφήκε ως Κύπριος πολίτης.

Με βάση το πιο πάνω γεγονός, η περιουσία του κ. Orhan Hussein Dervish η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό, δεν εμπίπτει στον όρο «τουρκοκυπριακή περιουσία» και ως εκ τούτου δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι πρόνοιες του σχετικού Νόμου.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της συμφωνηθείσας αποζημίωσης, επισημαίνεται, λήφθηκαν υπόψη οι εκτιμήσεις της ενοικιαστικής αξίας του ακινήτου που πραγματοποίησε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς και τα εισπραττόμενα ενοίκια που καταβάλλονταν από μισθωτές της περιουσίας προς το Ταμείο του Κηδεμόνα, για την περίοδο που η περιουσία τελούσε υπό κηδεμονία.

Με βάση τα πιο πάνω και για την κάλυψη της ανάγκης καταβολής της αποζημίωσης που συμφωνήθηκε στο Δικαστήριο ύψους 318.700 ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν το ποσό της αποζημίωσης 310.000, τους τόκους 6.200 ευρώ μέχρι σήμερα, το ποσό των 104 ευρώ για τα έξοδα εκδόσεως της απόφασης και το ποσό των 2.380 ευρώ ως εκτιμητικά έξοδα, και επιπλέον 20.110 ευρώ για δικηγορικά έξοδα και 10.000 ευρώ για άλλες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν, κρίθηκε αναγκαία η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το έτος 2023 ύψους 345.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως, το Δικαστήριο με την απόφασή του διέταξε όπως οι Εναγόμενοι (Γενικός Εισαγγελέας-Υπουργός Εσωτερικών) με δικά τους έξοδα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ενάγοντα, εντός 36 μηνών, να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και λάβουν όλα τα μέτρα για διαχωρισμό του ακινήτου, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε για τα 5/12που ανήκουν στον Ενάγοντα να εκδοθεί ξεχωριστός και καινούργιος τίτλος ιδιοκτησίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το Παγκύπριο: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΣυνελήφθη ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου

Συνελήφθη ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου

Χειροπέδες στον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, πέρασαν πριν από λίγο τα μέλη της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top