ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις στις τιμές των τροφίμων για τον Ιούνιο - Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Μειώσεις στις τιμές των τροφίμων για τον Ιούνιο - Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Ιούνιο 2023. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα),  με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής  συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα,  κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Ιούνιο καταδεικνύει ότι οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις έναντι του προηγούμενου μήνα, τόσο στα τρόφιμα, όπου καταγράφεται σύμφωνα και με τη Στατιστική Υπηρεσία μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όσο και σε άλλα βασικά προϊόντα, λόγω κυρίως του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται από τις 3/5/2023.   Όπως φαίνεται στον Πίνακα με τους δείκτες τιμών για το μήνα Ιούνιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 29 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με κυριότερη στον κύλινδρο υγραερίου κατά 9%, το λάδι κατά 6%, τα κατεψυγμένα μαλάκια (5%), μπέρκερ (2%),  φρέσκα ψάρια (2,6%), το φρέσκο γάλα (1%) και εβαπορέ/ζαχαρούχο (1,3%), το τυρί (2%), τα όσπρια (3,6%), το ρύζι (3%), ζάχαρη (2,4%), αλεύρι (1,7%) και ζυμαρικά (1,4%). Μειώσεις καταγράφουν επίσης το χαρτί υγείας (3,4%), τα μαλακτικά ρούχων (1,5%), το βρεφικό γάλα (1,8%) και οι βρεφικές πάνες (1%) και σερβιέτες υγείας (1%).

Αύξηση κατέγραψαν οι ντοματοχυμοί (5,8%), τα φρέσκα (3,2%) και κατεψυγμένα κρέατα (2%), τα χόρτα/λαχανικά (6,6%), τα αυγά (1,4%), το νερό (1,2%) και οι βρεφικές τροφές (0,9%).

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ,  καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές και, συγκεκριμένα, σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Μετά και την τελευταία καταγραφή στις 6 Ιουλίου 2023, διαπιστώνεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται με σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές εφόσον σε ποσοστό πέραν του 80% των προϊόντων επήλθαν μειώσεις τιμών ίσες ή και μεγαλύτερες από τον συντελεστή.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία  παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Τέρμα στην ασυδοσία με Τ/κ περιουσίες, σφίγγει τα λουριά ο Ιωάννου

Σχέδιο «ΚτίΖω»: Άρχισε η εκκένωση και η παράδοση κλειδιών διαμερισμάτων επικίνδυνων πολυκατοικιών – Πότε αναμένεται να κατεδαφιστούν

Κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; Πως να δροσιστούμε χωρίς να «τρομάξουμε» με τον λογαριασμό του ρεύματος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top