ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φώναξαν μαζί «Αϊσέ πήγαινε σπίτι σου»

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φώναξαν μαζί «Αϊσέ πήγαινε σπίτι σου»

Μηνύματα ενάντια στην κατοχή και στα κατοχικά και ξένα στρατεύματα και μηνύματα ειρήνης, επανένωσης και ανεξαρτησίας έστειλαν από την κατεχόμενη Λευκωσία εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε δύο αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη εκδήλωση, η συναυλία «Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση”, διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στην  κατεχόμενη Λευκωσία, στην πλατεία Σελιμίγιε, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στο μιλιταρισμό και υπέρ της ελευθερίας και της συνύπαρξης των λαών. Οι διοργανωτές της συναυλίας, η «Συνέλευση για την Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση», αποτελείται από ομάδες και άτομα και από τις δύο κοινότητες.

Ο γνωστός Τουρκοκύπριος ηθοποιός Γιασάρ Έρσοϋ δήλωσε ότι συμμετείχε στην εκδήλωση για μια ανεξάρτητη Κύπρο όπου θα υπάρχει ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη και τάσσεται υπέρ του τερματισμού της κατοχής.

Από την άλλη, ο γνωστός Τουρκοκύπριος μουσικός Αρντά Γκιουντούζ είπε ότι οι κατακτητές πλέον κατάντησαν ένα βάρος στην πλάτη μας. “Βγαίνω στη σκηνή για να συμμετέχω στον αγώνα ενάντια στο μίσος, τον εθνικισμό και τον σωβινισμό”, είπε. Η τουρκοκυπριακή μουσική κολεκτίβα “Πράκσης” τόνισε ότι καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την επιθυμία των λαών και στην Κύπρο και στην Τουρκία να ζήσουν μαζί και ότι στο τέλος η βαρβαρότητα, ο πόλεμος και η δουλεία, που είναι αντίθετες με την αδελφότητα, την ειρήνη και την ισότητα, θα εξαλειφθούν.

«Από το 2010, λέμε Αϊσέ πήγαινε σπίτι σου` σε πανό, σε συνθήματα, σε πλατείες και στους δρόμους. Αυτό που πραγματικά λέμε είναι ότι πρέπει να τερματιστούν οι ατέλειωτες διακοπές της Αϊσέ. Με τα συνθήματα μας θα είμαστε και πάλι παντού και θα απαιτήσουμε για μια ακόμη φορά να τερματιστεί η κατοχή που άρχισε πριν από 41 χρόνια. Θα φωνάξουμε δυνατά συνθήματα υπέρ της ειρήνης και ενάντια στην εχθρότητα, ενάντια στην κατοχή, υπέρ της ανεξαρτησίας και ενάντια στην εκμετάλλευση, υπέρ της αλληλεγγύης των ανθρώπων και ενάντια στο ρατσισμό. Ως τα παιδιά μιας περιοχής που είναι υπό κατοχή για 41 χρόνια, θέλουμε να είμαστε πολιτικά ενεργοί πολίτες σε μια πλήρως ανεξάρτητη Κύπρο, με τη δική μας θέληση, όπου υπάρχει ένα σύστημα ισότητας, απαλλαγμένο από συρματοπλέγματα, απελευθερωμένο από την ηγεμονία της ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας,” ανέφεραν οι διοργανωτές σε χαιρετισμό τους στην εκδήλωση.

Επαναλαμβάνουμε τη σημασία που έχει για το δρόμο προς την ανεξαρτησία η αντίσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιορκία, η κατακραυγή και η εξέγερση εναντίον εκείνων που προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη ζωή μας με τα στρατεύματα τους, τους αξιωματούχους τους και τα χρήματά τους, πρόσθεσαν. “Υψώνουμε τις φωνές μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να περπατήσουμε ελεύθερα στη σκιά των δέντρων, κάτω από τα σύννεφα και όχι στη σκιά των όπλων, για να τραγουδήσουμε τα τραγούδια της ελευθερίας στους δρόμους, για να μην είμαστε πιόνια της πατριαρχίας, του εθνικισμού και του μιλιταρισμού, υψώνουμε τις φωνές μας για μια επανάσταση στο ρυθμό της οποίας θα μπορούμε να χορέψουμε. Στην 41η χρονιά της εισβολής, όπως ακριβώς έχουμε κάνει τα τελευταία 6 χρόνια, για άλλη μια φορά λέμε «Αϊσέ πήγαινε σπίτι σου»,» σημείωσαν επίσης οι διοργανωτές σε ομιλίες τους.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στο μιλιταρισμό και στα θέματα της ελευθερίας και της συνύπαρξης των λαών.

“Η συναυλία αποτελεί μέρος του ευρύτερου αγώνα μας ενάντια σε όλους τους στρατούς και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Το όνομα “Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση” επιλέχθηκε ως έκφραση ειρωνείας προς τον παραπλανητικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείται από την Τουρκία για την τουρκική εισβολή ως υποτιθέμενη «ειρηνική επιχείρηση».

Η επιλογή της ημερομηνίας (14 Αυγούστου) είναι σημαντική, σημαδιακή και καθόλου τυχαία διότι αυτή είναι η μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και η μέρα κατά την οποία ειπώθηκε η γνωστή φράση «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές» από τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας όταν άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο.”

Εξήγησαν επίσης ότι για την προβολή της εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε μια τροποποιημένη αντιμιλιταριστική εκδοχή του γνωστού λογότυπου που συναντάται συνήθως σε στρατιωτικές περιοχές και σε στρατόπεδα του κατοχικού στρατού. Αντί ο στρατιώτης να κρατάει στο χέρι ένα όπλο, κρατάει μια κιθάρα. Ακόμη, η φράση «Προσοχή στρατιωτική ζώνη» αντικαθίσταται από τη φράση «Προσοχή μη στρατιωτική ζώνη».

“Φέτος, θα είμαστε και πάλι στους δρόμους ξανά με διάθεση να ξαναδημιουργήσουμε το σήμερα και να αναδείξουμε τα πιστεύω μας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα φωνάξουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την κατοχή και τη διαίρεση για να φτιάξουμε μια ανεξάρτητη Κύπρο. Καλούμε όλους τους συντρόφους και φίλους μας να συμμετέχουν στο κάλεσμα μας για μια ανεξάρτητη Κύπρο.”

Στη συναυλία συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο το τουρκικό μουσικό συγκρότημα BANDİSTA, οι οποίοι σύμφωνα με τους διοργανωτές έχουν γίνει μέρος της Αντιμιλιταριστικής Ειρηνικής Επιχείρησης από την αρχή και εκφράζουν με τα τραγούδια τους την πιο όμορφη μορφή διεθνούς αλληλεγγύης.

Η δεύτερη εκδήλωση, με την ονομασία “Ανεξάρτητη Κύπρος”, διοργανώθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία στην πλατεία Σαράι, στο πλαίσιο συνεργασίας των Νεολαίων του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), της πολιτιστικής ομάδας Baraka και της κίνησης Ανεξάρτητος Δρόμος, με τη συμμετοχή της ΕΔΟΝ.

Η ΕΔΟΝ συμμετείχε με δικό της περίπτερο και δήλωσε ότι η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής το 1974 και είχε στόχο να εκφράσει τη διαμαρτυρία των προοδευτικών νεολαιών ενάντια στην κατοχή, στη διαίρεση και στον ιμπεριαλισμό και τον αγώνα για τη δημιουργία μιας επανενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι καλλιτέχνες, είχε έντονο αντικατοχικό χαρακτήρα με μηνύματα ενάντια στον τουρκικό κατοχικό στρατό και την Άγκυρα, αλλά και μηνύματα επανένωσης, ειρήνης και κοινού αγώνα για την ανεξαρτησία του νησιού.

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση ήταν “Ζήτω η ανεξάρτητη Κύπρος”, “Εδώ είναι Λευκωσία και όχι Άγκυρα”, “Οι κατακτητές έχουν γίνει πλέον βαρύ φορτίο στις πλάτες μας”, “Ενωμένοι μπορούμε τα πάντα, χώρια τίποτα”, “Ζήτω η Αδελφότητα των λαών”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top