ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Προεδρικό: Ψάχνουν λύσεις για τους μετανάστες στη Χλώρακα - Τα γεγονότα που οδήγησαν στην «έκρηξη» της κατάστασης

Σύσκεψη στο Προεδρικό: Ψάχνουν λύσεις για τους μετανάστες στη Χλώρακα - Τα γεγονότα που οδήγησαν στην «έκρηξη» της κατάστασης

Τέλος στην «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στη Χλώρακα επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση, μετά τις διαμαρτυρίες αλλοδαπών την περασμένη Δευτέρα (14/8), οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα Δευτέρα (21/8) στο Προεδρικό, θα θέσει επί τάπητος την εξεύρεση άμεσης και οριστικής επίλυσης του χρόνιου ζητήματος στην κοινότητα, εκκένωσης του κτιριακού συγκροτήματος και θα καταστήσει σαφές ότι φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή και επικοινωνία με τον Κοινοτάρχη Χλώρακας και φαίνεται να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ληφθούν όλες οι σχετικές νόμιμες αποφάσεις, άμεσα και αποφασιστικά.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην «εκρηκτική» κατάσταση στην Χλώρακα

Να υπενθυμίσουμε ότι, όλα ξεκίνησαν όταν οι αλλοδαποί που διαμένουν στο κτιριακό συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα, στο οποίο η παροχή ρεύματος έχει αποκοπεί, συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (14/8), ζητώντας νέο χώρο στέγασης που να τους παρέχει τις απαιτούμενες διευκολύνσεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι ακολούθησαν πορεία προς το κέντρο της Χλώρακας όπου στεγάζονται τα γραφεία της Κοινοτικής Αρχής, με κάποιους από αυτούς να φώναζαν συνθήματα, με αποτέλεσμα στο σημείο να είχαν κληθεί περίπου 10 περιπολικά της ΑΔΕ Πάφου.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιασίδης, οι εκατό περίπου διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν όπως η Κυβέρνηση εξεύρει για αυτούς σπίτια και διαμερίσματα ή να τους συνδεθεί το ρεύμα στο συγκρότημα που διαμένουν.

Σημειώνεται ότι, κάποιοι από τους αλλοδαπούς έκλεβαν ηλεκτρικό ρεύμα από παρακείμενο υποσταθμό της ΑΗΚ τους τελευταίους έξι μήνες και γι’ αυτό ΑΗΚ προχώρησε στην αποκοπή του ρεύματος ενώ ακολούθως ο συγκεκριμένος υποσταθμός τέθηκε υπό φρούρηση, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο.

Δείτε βίντεο από το Pafos Press:

H κατάσταση όμως δεν τελείωσε με αυτή την διαμαρτυρία, αφού οι αλλοδαποί ένοικοι του συγκροτήματος διαμερισμάτων πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία το απόγευμα της ίδιας ημέρας (14/8).

Συγκεκριμένα, η νέα διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει στις 18:45 το απόγευμα της Δευτέρας (14/8) και διήρκησε μέχρι της 23:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Σε αυτή την διαμαρτυρία, όπως και στην αρχική, συμμετείχαν εκατό άτομα Συριακής καταγωγής που διαμένουν στο συγκρότημα.

Οι αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν στην Λεωφόρο Ελευθερίας όπου συνέχισαν την διαμαρτυρία τους και γύρω στις 22:00 το βράδυ, αριθμός από τα άτομα που διαμαρτύρονταν μετακινήθηκε από την Λεωφόρο Ελευθερίας και κινήθηκε προς το σημείο που βρίσκεται υποσταθμός της ΑΗΚ στο συγκεκριμένο συγκρότημα με σκοπό να πετύχουν την επανασύνδεση του ρεύματος.

Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της αντιοχλαγωγικής ομάδας της ΑΔΕ Πάφου, οποία επενέβη για να τους αποτρέψει. Τότε αυτοί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες προς τα μέλη της Αστυνομίας και στην συνέχεια έγινε περιορισμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα τη διάλυση και αποχώρηση των ενοίκων του συγκροτήματος γύρω στις 23:30 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι, με την αποχώρηση τους, διαπιστώθηκε ότι είχε προκληθεί ζημιά από πέτρα σε αστυνομικό όχημα και συγκεκριμένα στο πίσω ανεμοθώρακα του οχήματος.

Αξίζει να τονιστεί πως,  το βράδυ της Παρασκευής (11/8), λίγες μέρες πριν τις διαμαρτυρίες που έγιναν την Δευτέρα (14/8), αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος δέχτηκαν επίθεση από δεκάδες αλλοδαπούς.

Ειδικότερα, δύο μέλη της Δύναμης ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα, για επιτήρηση εγκαταστάσεων της ΑΗΚ, μετά από καταγγελίες για υποκλοπή ρεύματος, δέχθηκαν επίθεση από 50, περίπου, αλλοδαπούς.

Άμεσα είχαν σπεύσει στην περιοχή ενισχύσεις, με τους αλλοδαπούς να κάνουν σε αρκετές περιπτώσεις ρίψεις πετρών προς τα μέλη της Αστυνομίας.

Μετά από προσπάθειες των μελών της Δύναμης, απωθήθηκε η ομάδα των αλλοδαπών, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξαν οποιοδήποτε τραυματισμοί.

Ζητά την λήψη μέτρων το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τόσο για την κατάληψη του  συγκροτήματος διαμερισμάτων αλλά και για το μεταναστευτικό γενικά.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Λιασίδης αναφέρθηκε σε σωρεία μέτρων όπως τη σύσταση μονάδας για έλεγχο, την εξακρίβωση στοιχείων μεταναστών, την καταγραφή των μεταναστών, την επιλογή εθελούσιας αποχώρησης από την Κύπρο, μετεγκατάσταση σε χώρα ΕΕ, ή τη μεταφορά αν δεν επιλέξουν το ένα ή το άλλο σε κλειστή δομή και τη φυλάκιση όσων αποδεδειγμένα δημιούργησαν ή οργάνωσαν επεισόδια και διέπραξαν κλοπές, διαρρήξεις και άλλα αδικήματα.

Επίσης ανέφερε πως πρέπει να σφραγιστεί το συγκεκριμένο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα μέχρι την οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το Δικαστήριο.

Σύσκεψη στο Προεδρικό: Ψάχνουν λύσεις για τους μετανάστες στη Χλώρακα - Τα γεγονότα που οδήγησαν στην «έκρηξη» της κατάστασης

Τα 30 χωριά της Κύπρου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν - Ποια είναι και πόσους κατοίκους έχουν

Κοντά σε νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών η Κύπρος - Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια το επτάμηνο - Οι 10 top αγορές

Με φειδώ και υπό προϋποθέσεις η δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο το 2024 - Τι θα γίνει με τους αορίστου χρόνου

Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα (21/08) - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση με Ερντογάν - Στην ατζέντα και το Κυπριακό

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση με Ερντογάν - Στην ατζέντα και το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας είχε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top