ΥΓΕΙΑ

Κρέας: Πόσο ένοχο είναι για τις ουρολοιμώξεις; Έρευνα απαντά

Κρέας: Πόσο ένοχο είναι για τις ουρολοιμώξεις; Έρευνα απαντά

Τον κομβικό ρόλο της διατροφής σε ένα κατ’ εξοχήν γυναικείο πρόβλημα θίγει εκ νέου πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington, τα ευρήματα της οποίας ενοχοποιούν το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) που εντοπίζεται σε ζωικά τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, για την εκδήλωση ουρολοιμώξεων και, συγκεκριμένα, για τις 640.000 εκ των 8 εκατ. ουρολοιμώξεων που καταγράφονται ετησίως.

Βακτήρια του εντέρου όπως το E. coli ευθύνονται επί το πλείστον για λοιμώξεις του ουροποιητικού, καθώς εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στο ουρογεννητικό σύστημα, προσβάλλοντας στη συνέχεια τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη. Η κατανάλωση κρέατος ως παράγοντας κινδύνου έχει προταθεί ερευνητικά και στο παρελθόν. Για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο One Health, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε τα στελέχη E. coli που ταυτοποιήθηκαν σε 1.188 περιπτώσεις ουρολοίμωξης στο Flagstaff της Αριζόνα με τα στελέχη του βακτηρίου που εντοπίστηκαν σε 1.923 δείγματα κρέατος, αγορασθέντα από τοπικά καταστήματα.

Το E. coli αποδείχθηκε ένοχο για το 85% των ουρολοιμώξεων, το 8% των οποίων αφορούσαν σε στελέχη που βρέθηκαν στην τοπική κρεαταγορά -αναμενόμενα σχεδόν, αφού το 82% των δειγμάτων κρέατος που ανέλυσαν οι ερευνητές έφερε κάποιο στέλεχος E. coli.

«Αρκετές παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της τροφιμογενούς μετάδοσης E. coli και της ουρολοίμωξης, αλλά η ποσοτικοποίηση της σχέσης -δηλαδή η εκτίμηση του αριθμού των τροφιμογενών ουρολοιμώξεων- αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη. Έπρεπε να αναπτύξουμε μια εντελώς νέα αναλυτική προσέγγιση για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μας πήρε 10 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη» ανέφερε ο Lance B. Price, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη ελέγχου και ταυτοποίησης των στελεχών του βακτηρίου όχι μόνο για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις, αλλά και του ουροποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα και κίνδυνοι

Σε αντίθεση με τις τροφιμογενείς λοιμώξεις από E. coli και τις εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό σύστημα εντός 3-4 ημερών, σύμφωνα με ειδικούς της κλινικής Mayo, το ταξίδι του βακτηρίου στο ουρογεννητικό μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να δώσει συμπτώματα, με βασικό το αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την ούρηση, είτε την επιτακτική ανάγκη ούρησης (συχνουρία), επώδυνες κράμπες και αιματουρία. Σε περίπτωση επέκτασης της μόλυνσης στους νεφρούς και τους ουρητήρες, θα επακολουθήσουν πυρετός, ρίγη, πόνος χαμηλά στην πλάτη και ναυτία ή έμετος.

Η παραπάνω κατάσταση πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων όπως η πυελονεφρίτιδα, το ενδονεφρικό απόστηµα και η νεκρωτική θηλίτιδα. Η πλέον ακραία επιπλοκή μιας ουρολοίμωξης είναι η ουροσήψη, οπότε το βακτήριο έχει περάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τους ουρολόγους, οι ουρολοιμώξεις αποτελούν εκ των συχνότερων αιτιών σήψης και τα ετήσια βαριά περιστατικά σήψης στην Ελλάδα που θα συντελέσουν έως και στο θάνατο εκτιμώνται σε πάνω από 80.000. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η σήψη E. coli στοιχίζει 36.000 – 40.000 ζωές ετησίως. Οι ερευνητές συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, ούτως ειπείν γυναίκες 55 ετών και άνω, καρκινοπαθείς και μεταμοσχευόμενοι.

Εντούτοις, ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας είναι η μικροβιακή αντοχή. Περίπου το 92% των ουρολοιμώξεων προκαλείται από βακτήρια ανθεκτικά σε ένα κοινό αντιβιοτικό, και 80% ανθεκτικά σε δύο άλλα φάρμακα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Συμβουλές προστασίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και χρήσιμα tips gia να προφυλαχθείτε από τις ουρολοιμώξεις που, ωστόσο, θα πρέπει πλέον να συμπεριλάβουν και τις διατροφικές συνήθειες, όπως την αποφυγή κατανάλωσης κρέατος ή τη φροντίδα να είναι ιδιαίτερα καλοψημένο.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Νέα άφιξη μεταναστών: Πού εντοπίστηκαν - Σε κινητοποίηση οι Αρχές  



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top