ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και πάλι ελλείψεις στο φάρμακο διαβητικών που το χρησιμοποιούν για αδυνάτισμα - Χρειάζεται συνταγή; - Ποιες οι παρενέργειες του

Και πάλι ελλείψεις στο φάρμακο διαβητικών που το χρησιμοποιούν για αδυνάτισμα - Χρειάζεται συνταγή; - Ποιες οι παρενέργειες του

Συνεχίζονται να παρουσιάζονται ελλείψεις στο φάρμακο Ozempic, το οποίο αν και κανονικά χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υγιείς άτομα το χρησιμοποιούν για να… αδυνατίσουν.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι συνεχώς σε έλλειψη, αφού είναι περιορισμένο το απόθεμα κάθε φαρμακείου.

«Έχουμε κάποιες παραλαβές κάθε μήνα με περιορισμένο αριθμό ανά φαρμακείο και προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς αλλά οι ελλείψεις είναι από Πανευρωπαϊκό μέχρι και Παγκόσμιο φαινόμενο, οπότε το πρόβλημα είναι μεγάλο», σημείωσε.

Μόνο με συνταγή η χορήγηση του

Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να ληφθεί μόνο με συνταγή και γι’ αυτό έχει εκδώσει και εκπαιδευτικό υλικό προς τους γιατρούς αναφορικά με την στοχευμένη συνταγογράφηση του ενώ συνεχίζονται και οι επιθεωρήσεις στα φαρμακεία.

Ερωτηθείσα αν οι φαρμακοποιοί δέχονται πολλές συνταγές για το συγκεκριμένο φάρμακο, η κα. Πιέρα ανέφερε ότι λαμβάνουν μεν αρκετές αλλά έχουν μειωθεί μετά από την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού.

«Από προσωπική εμπειρία έχει κοπάσει κάπως η κατάσταση διότι μέσα από την ενημέρωση και τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι το φάρμακο είναι για τον διαβήτη, ότι έχουν προτεραιότητα οι διαβητικοί αλλά και ότι έχει και παρενέργειες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις συνταγογραφήσεις, η κα. Πιέρα εξήγησε πως τα άτομα που έχουν ξεκινήσει να λαμβάνω το φάρμακο, έχουν επαναλαμβανόμενες συνταγές.

«Συνήθως οι επαναλαμβανόμενες συνταγές είναι για ένα εξάμηνο οπότε προσπαθούμε να τις εξυπηρετήσουμε γιατί είναι και περιορισμένος ο αριθμός ανά φαρμακείο οπού γίνεται η διάθεση», συμπλήρωσε.

Παρενέργειες στους υγιείς από την χρήση του

Πρέπει να σημειωθεί ότι το φάρμακο προκαλεί παρενέργειες στους υγιείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο και γι’ αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα.

Συγκεκριμένα υπάρχουν σωρεία από παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, κυρίως παγκρεατίτιδα καθώς και επηρεασμό στα νεφρά και στο ήπαρ.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές ότι ο τύπος του συγκεκριμένου φαρμάκου έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του θυροειδούς.

Γενικότερα οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Ozempic περιλαμβάνουν διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια, έμετο και ναυτία.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση του ozempic

Το Ozempic, το οποίο χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα, είναι φάρμακο για τον διαβήτη. Βοηθά στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το Ozempic ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως μιμητικά ινκρετινών, τα οποία βοηθούν το πάγκρεας να απελευθερώσει κατάλληλα επίπεδα ινσουλίνης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά.

Το Ozempic μιμείται μια από τις ορμόνες που δημιουργούνται στο σώμα. Αυτή η ορμόνη είναι γνωστή ως πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο (GLP-1), το οποίο επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που απορροφώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Γιατί το οzempic μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Ozempic, είναι αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Όμως δύο επιπλέον δράσεις του Ozempic εξηγούν γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο όταν πρόκειται για απώλεια βάρους: Η σεμαγλουτίδη προκαλεί επιβράδυνση στην κένωση του στομάχου. Και δεύτερον το Ozempic δρα στον εγκέφαλο για να καταστέλλει την όρεξή.

Ωστόσο σημειώνεται ότι το Ozempic, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους από τον FDA.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top