ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει το γραφείο στην Κίνα το ταμείο της Νορβηγίας λόγω εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας

Κλείνει το γραφείο στην Κίνα το ταμείο της Νορβηγίας λόγω εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας

Την απόφαση να κλείσει το μοναδικό γραφείο που διατηρεί στην Κίνα, έλαβε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που διαθέτει κεφάλαια ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, αν και θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα.

Ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες επανεξετάζουν την παρουσία τους στην Κίνα υπό το φως της αυστηροποίησης της εποπτείας στην χώρα και της επιδείνωσης των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Δύσης.

Τον Απρίλιο, το ταμείο Δασκάλων του Οντάριο, το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, έκλεισε το τμήμα επενδύσεων σε μετοχές που διατηρούσε στην Κίνα.

Το νορβηγικό ταμείο χαρακτήρισε τις ανησυχίες από την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ως τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Την Πέμπτη, ωστόσο, δήλωσε ότι το κλείσιμο του γραφείου του στη Σαγκάη ήταν "μια επιχειρησιακή απόφαση".

"Οι επενδύσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό εσωτερικής τεχνογνωσίας και εξωτερικών διαχειριστών για να επενδύσουμε στην Κίνα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Trond Grande στο Reuters.

Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας διέθετε περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε 850 εταιρείες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ στο τέλος του 2022, από το μέγιστο ποσό των 47 δισ. δολαρίων που διέθετε το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου.

Διατηρούσε οκτώ υπαλλήλους στο γραφείο του στη Σαγκάη, το οποίο άνοιξε το 2007, με το τοπικό προσωπικό να αντιδρά ιδιαίτερα στην ανακοίνωση της Πέμπτης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Ο κ. Grande δήλωσε ότι το ταμείο θα διασφαλίσει ότι το κλείσιμο θα διεξαχθεί "με ομαλό τρόπο" για όσους επηρεάζονται και "σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και διαδικασίες".

Το ταμείο δεν απάντησε σε ερώτηση του Reuters σχετικά με το αν οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ή θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έπαιξαν ρόλο στην απόφαση να κλείσει το γραφείο του στη Σαγκάη.

Ο κ. Grande είπε στο Reuters τον περασμένο Αύγουστο, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου του ταμείου, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του από γεωπολιτικής άποψης "είναι ένας κόσμος όπου οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται όλο και περισσότερο σε ανταγωνισμό μεταξύ τους και ως εκ τούτου δημιουργούν μια αποσυνδεδεμένη (παγκόσμια οικονομία)".

Τον Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, στην οποία ανήκει το ταμείο, απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok, αφού έλαβε συμβουλές από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας για θέματα ασφαλείας.

Πηγή: AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top