ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται στην Ελλάδα ο απεγκλωβισμός πολιτών στις πληγείσες περιοχές

Συνεχίζεται στην Ελλάδα ο απεγκλωβισμός πολιτών στις πληγείσες περιοχές

Συνολικά 2.806 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο στις 7 το πρωί, στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.687 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Στους 1.158 ανέρχονται πλέον, μέχρι την τελευταία ενημέρωση, οι εγκλωβισμένοι πολίτες που περισυνελλέγησαν από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία.

Παράλληλα αυξήθηκαν από 378 στα 448 άτομα το προσωπικό που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές καθώς προστέθηκε άλλος ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης.

Στο μεταξύ σε 44 απεγκλωβισμούς πολιτών στις θαλάσσιες περιοχές Χοντρή Αμμος, Χόρτο, Μηλίνα και Πλατανιά νομού Μαγνησίας προχώρησαν δύο πλωτά του λιμενικού και ένα ρυμουλκό υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Ολοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στην παραλία Χορευτό. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα είχαν απεγκλωβιστεί 17 άτομα.

«Η Ελληνική Αστυνομία φροντίζει για την πολύπλευρη προστασία και στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία, κινητοποιώντας κάθε διαθέσιμη δύναμη και μέσο» τονίζει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την κακοκαιρία Daniel.

Παράλληλα σημειώνει ότι: «Έχει ληφθεί, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές, κάθε πρόβλεψη για την προστασία ιδιοκτησιών, των οποίων οι κάτοχοι έχουν απομακρυνθεί ή αδυνατούν να τις προσεγγίσουν.»

Αναφερόμενος στα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει: «Επίσης, επιτηρείται αυστηρά η αγορά για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης. Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάγκης, δίπλα στον πολίτη.»

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα, για την κυκλοφορία των πολιτών, για τον καθαρισμό του σπιτιού, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων και την ασφάλεια των πολιτών.

Τους δήμους της Θεσσαλίας πρόκειται να συνδράμουν η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ-ΚΜ προκειμένου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι καθαρισμοί, η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων και η διάνοιξη των δρόμων.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε την Παρασκευή στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης μαζί με το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους πληγέντες δήμους ώστε να είναι εφικτή η πληρωμή, μέσω της σύμβασης, δαπανών που είναι απαραίτητες να γίνουν στο πλαίσιο της αποκατάστασης. Eιδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η ΚΕΔΕ θα διαθέσει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και η ΠΕΔ -ΚΜ το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ.

Υπό εξέταση βρίσκεται ο αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος προέβλεπε να καταβάλλει στα μέσα Οκτωβρίου τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.

Τόσο ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.

Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ' όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top