ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις το ακριβό χρήμα

Τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις το ακριβό χρήμα

Ακόμη ένα βάρος προστίθεται στους ώμους των δανειοληπτών, εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσεις τα βασικά επιτόκια για δέκατη φορά μέσα σε 14 μήνες, φθάνοντας στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999.

Η πιο επιθετική νομισματική πολιτική που υπήρξε στην ιστορία της Ευρωζώνης, είναι όμως αβέβαιο κατά πόσον θα δαμάσει τον πληθωρισμό και να τον ρίξει στο 2% όπως είναι η επιθυμία της ΕΚΤ. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ακόμη και τα πλέον αισιόδοξα στελέχη της ΕΚΤ παραδέχονται ότι στην καλύτερη περίπτωση η στρατηγική αυτή θα αρχίσει να αποδίδει σε βάθος διετίας. Πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το υφιστάμενο επιτόκιο πιθανότατα θα διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση, ούτε όμως και υποχώρηση.

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε δυσβάστακτο ύψος και προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Φαύλος κύκλος

Τα επιτόκια σε συνδυασμό με το κόστος ζωής μειώνουν τη δανειοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών για νέα κυρίως στεγαστικά δάνεια αλλά δυνατό να προκαλέσουν ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την ίδια ώρα, οι εθνικές οικονομίες όπως η Κυπριακή, που στηρίζονται στην κατανάλωση, θα δεχθούν καίριο πλήγμα εξαιτίας της συρρίκνωσης των εσόδων των ταμείων του κράτους από τις άμεσες φορολογίες.

Πέραν όμως της νομισματικής πολιτικής, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η προσπάθεια για ανακοπή του πληθωρισμού θα βοηθηθεί από τον τερματισμό της κατανάλωσης που οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ακόμη ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική», είπε. Επικαλέστηκε τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές εκτιμήσεις των ειδικών της ΕΚΤ λέγοντας ότι παρατηρείται «ανοδική αναθεώρηση στον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 και μικρή καθοδική αναθεώρηση για το 2025, που φυσικά έχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς είναι πολύ μακριά», εξήγησε. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Νέα αποκάλυψη: Το Ισραήλ γνώριζε δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Ανδρέας Λέοντας: Βάφτισε τον δεύτερο γιο του στην Παναγία της Τήνου - ΦωτογραφίεςΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top