ΠΑΡΑ-THEMA

ΑΠΟΨΗ: Η Κύπρος του 2023 δεν ανήκει στους νέους της, παρά μόνο στους μεγάλους και τρανούς

ΑΠΟΨΗ: Η Κύπρος του 2023 δεν ανήκει στους νέους της, παρά μόνο στους μεγάλους και τρανούς

Όταν ήμασταν μικροί ακούγαμε ιστορίες, μας μιλούσαν για χρόνια δύσκολα, για πείνα, για σκληρότητα και ξενιτιά. Μας έλεγαν για πόνο, για σκληρή δουλειά κι εμείς νιώθαμε τυχεροί. Νομίζαμε πως εμείς, δεν θα δούμε ποτέ το «σκληρό» πρόσωπο της ζωής. Κάναμε όνειρα χωρίς να ξέρουμε ότι, τα όνειρα αυτά θα έρθουν και θα «σκάσουν» σαν βόμβα στο πρόσωπό μας.

Είναι γεγονός ότι, ως νέα γενιά δεν ζήσαμε τις δυσκολίες και τις κακουχίες που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Δε ζήσαμε πόλεμο, δεν νιώσαμε στο «πετσί» μας την προσφυγιά, όμως εμείς ζούμε μια άλλη σκληρή πραγματικότητα, η οποία θα ήταν άδικο να παραβλεφθεί.

Το βλέπουμε, το νιώθουμε και το ξέρουμε. Η Κύπρος δεν ανήκει στους νέους της, παρά μόνο στους μεγάλους και τρανούς. Στην Κύπρο του 2023 μόνο αυτοί μπορούν. Οι υπόλοιποι είμαστε απλά κομπάρσοι σε ένα έργο όπου, οι θεατές μας χειροκροτούν με ενδοιασμό και οι σκηνοθέτες μας λένε ότι είμαστε η συνέχεια και το μέλλον όμως, κατά βάθος ξέρουμε ότι πρωταγωνιστές θα είμαστε μόνο για πέντε λεπτά, σε κάθε προεκλογική εκστρατεία. Σε όλα αυτά που μας τάξατε με αντάλλαγμα ότι πιο πολύτιμο, την ψήφο, εμείς ακούσαμε μονάχα την υπόσχεση.

Στην Κύπρο του 2023, δεν είναι ευλογία να είσαι νέος. Οι προσπάθειές σου, οι σπουδές σου και η δίψα σου για ζωή δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Δυστυχώς, στην Κύπρο του 2023 η νέα γενιά βρίσκει μπροστά της μόνο πόρτες, τοίχους και εμπόδια.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τελειώνεις τις σπουδές και μπαίνεις στην αγορά εργασίας, βρίσκεις δουλειά και εάν είσαι τυχερός θα πάρεις 1000 ευρώ καθαρό μισθό. Για να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη, θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα, δηλαδή:

α) Θες να ενοικιάσεις: Τα έξοδα βγαίνουν όσο-όσο για να καλύψουν τους βασικούς λογαριασμούς, αφού το ενοίκιο από μόνο του αγγίζει τουλάχιστον τα 600 ευρώ. Μόνο η επιλογή της συγκατοίκησης, μπορεί να σου επιτρέψει να κάνεις αυτό το βήμα όμως, πάλι θα είναι δύσκολο.

β) Θέλεις να αγοράσεις σπίτι ή διαμέρισμα: Σενάριο άπιαστο. Εκτός κι αν οι γονείς σου μπορούν να σου προσφέρουν την οικονομική βοήθεια, γιατί το να κάνεις δάνειο γι’ αυτό το σκοπό είναι λες και «μπαίνεις στο στόμα του λύκου»… επίσης δεν θα σε εγκρίνουν.

γ) Θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο: Εξίσου δύσκολο με τα πιο πάνω. Εκτός κι αν κατέχεις όλο το ποσό ή παίρνεις ένα πολύ καλό μισθό, οι τράπεζες θα σου «γυρίσουν την πλάτη» μόνο και μόνο επειδή είσαι χαμηλόμισθος.

δ) Θέλεις να κάνεις οτιδήποτε: Μόνο με την προσευχή ή το «ρουσφέτι» θα καταφέρεις να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου.

Ηθικό δίδαγμα: Όσα όνειρα κι αν κάνεις, θα σου κόβουν πάντα τα φτερά είτε οι καταστάσεις, είτε οι τράπεζες.

Είναι λυπηρό, όμως πραγματικό. Δεν είναι ευλογία να είσαι νέος στην Κύπρο του 2023. Θα βρίσκεις πάντα μια πόρτα μπροστά σου. Τα όνειρά σου θα είναι μονάχα δικά σου. Οι υποσχέσεις, θα είναι πάντα υποσχέσεις. Όσο για τις τράπεζες, θα είσαι πάντα ο δανειολήπτης που δεν θα εγκρίνουν, απλά και μόνο επειδή δεν παίρνεις τους δικούς τους «άπιαστους» μισθούς.

Ευχαριστούμε για τις υποσχέσεις που ποτέ δεν είδαμε, ευχαριστούμε για τα όνειρα που ποτέ δεν ζήσαμε, ευχαριστούμε που μας γράψατε μετά την εκλογή σας. Θα το θυμόμαστε για πάντα.

Αυτά θα διηγούμαστε εμείς στα δικά μας παιδιά και εγγόνια, τη δική σας ανεπάρκεια να στηρίξετε τους νέους σας, ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένοι και να μην πιστέψουν ποτέ στα λόγια σας.

Μπορεί να μην αντιπροσωπεύω τη φωνή όλων των νέων που θέλουν να πιάσουν τη ζωή στα χέρια τους και δεν τους αφήνετε, όμως είναι πολλοί οι οποίοι συμφωνούν και ξέρω ότι τους κάλυψα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top