ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν, εκτός συζήτησης τα δύο κράτη

Τη γραμμή της σύνεσης και των χαμηλών τόνων θα συνεχίσουν να ακολουθούν Λευκωσία και Αθήνα, επενδύοντας στη δύναμη του διεθνούς δικαίου, κτίζοντας συνέργειες, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο για την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας, όπως διαβεβαίωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε αργά χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συμφώνησε τον οδικό χάρτη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα θα γίνουν συναντήσεις των υφυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας που έχουν την αρμοδιότητα για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Τον Νοέμβριο θα γίνουν συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, να επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση της Αθήνας ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών συνιστά μία άκρως αντιπαραγωγική συζήτηση. Είπε ωστόσο, πως έχει σημασία ότι καταγράφεται θετικό momentum στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «παρά τις μεγάλες δυσκολίες, που υπάρχουν στο Κυπριακό». Οπως αναφέρουν πηγές από την ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο Κυπριακό κατά την ομιλία του σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θέση της Αθήνας είναι ο διορισμός απεσταλμένου για την επανέναρξη του διαλόγου προς αναζήτηση συνολικής λύσης.

Πέραν του οδικού χάρτη για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν άλλα ζητήματα, κοινού ενδιαφέροντος, με ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν σοβαρές φυσικές καταστροφές. Συμφώνησαν επίσης ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο θα επαναλάβει τη θέση της πλευράς μας για άμεση επιστροφή στο διάλογο για αναζήτηση λύσης που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα για συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top