ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Μικρή τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών στην Κύπρο

Eurostat: Μικρή τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών στην Κύπρο

Κατά 0,3% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών και κατά 0,7% τα ενοίκια στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,4% στην Κύπρο την ίδια περίοδο.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 1,1% στην ΕΕ και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,0%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 3,2% την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν συγκριτικά στοιχεία ανά τρίμηνο σε επίπεδο κρατών μελών.

Οι τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στην ΕΕ ακολουθούσαν συγκρίσιμες ανοδικές πορείες μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011, ωστόσο έκτοτε εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ενώ τα ενοίκια αυξάνονται σταθερά μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις με την πάροδο των χρόνων.

Μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν σχετικά σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Οι τιμές αυξήθηκαν στις αρχές του 2015, και συνέχισαν να αυξάνονται ταχύτερα από τα ενοίκια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με τα ενοίκια (και οι δύο +0,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022). Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών κατέγραψαν μείωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προτού καταγράψουν μικρή άνοδο το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Σε επίπεδο κρατών μελών, οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία σε σχέση με το 2010.

Γενικότερα, μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 46% και τα ενοίκια κατά 21%.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ οι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών ήταν μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στα ενοίκια σε σχέση με το 2010.

Ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+211%), την Ουγγαρία (+180%), τη Λιθουανία (+152%), τη Λετονία (+144%), την Τσεχία (+122%), το Λουξεμβούργο και την Αυστρία (αμφότερες +120%).

Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-14%, βάσει δεδομένων από το 2022), την Ιταλία (-8%) και την Κύπρο (-3%).

Όσον αφορά τα ενοίκια, οι τιμές αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Εσθονία (+208%) και τη Λιθουανία (+168%). Η μόνη μείωση στις τιμές των ενοικίων καταγράφηκε στην Ελλάδα (-21%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top