ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού – Όλα δείχνουν αύξηση, ερωτηματικό πόση θα είναι

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού – Όλα δείχνουν αύξηση, ερωτηματικό πόση θα είναι

Σχεδόν δύο μήνες πριν την πρώτη αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ο οποίος εφαρμόστηκε με Διάταγμα από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, να αναμένει την πρόταση της Ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.

Πάντως, όπως πληροφορείται το ThemaOnline, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα αυξηθεί, αλλά για την ώρα παραμένει άγνωστο το ύψος της αύξησης αυτής και κατά πόσο σε αυτή θα προστεθεί τελικά η ΑΤΑ ή όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ της αύξησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, πέραν των συντεχνιών, φαίνεται να τάσσεται τόσο ο αρμόδιος Υπουργός όσο και η Κυβέρνηση ευρύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των ίδιων πληροφοριών, η Κυβέρνηση ναι μεν βλέπει θετικά την προοπτική της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά αυτή η αύξηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψην τις δυνατότητες της οικονομίας, με προσοχή και μέτρο, έτσι ώστε να μην επενεργήσει αρνητικά για τις αναπτυξιακές προοπτικές και να μην δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα κληθούν να καταβάλουν τον αυξημένο κατώτατο μισθό.

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Τ», η Επιτροπή Αναπροσαρμογής που έχει συσταθεί και από τρεις εκπροσώπους της Κυβέρνησης, (ανάμεσα στους οποίους και ένας ακαδημαϊκός), τρεις εκπροσώπους της εργοδοτικής πλευράς και τρεις εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές, ενώ σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρία, προκειμένου να ετοιμαστεί η εισηγητική έκθεση-πρόταση που θα κατατεθεί στον Υπουργό Εργασίας.

Οι παράμετροι για αναθεώρηση του κατώτατου

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το Διάταγμα, αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, αφού η εισηγητική έκθεση έπρεπε να υποβληθεί στον Υπουργό δύο μήνες πριν την αναθεώρηση, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου.

Παρότι, όμως, δεν έχει ακόμη η εν λόγω εισήγηση, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες και πιθανότατα πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Με βάση το Διάταγμα, η έκθεση της Επιτροπής θα πρέπει να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στον Υπουργό Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:
• Την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• Την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• Τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
• Τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
• Τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πέραν των πιο πάνω παραμέτρων, οι συντεχνίες κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου που θα γίνει στη βάση της πρότασης της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, θα θέσουν επί τάπητος και μία σειρά άλλων αιτημάτων, όπως για ενσωμάτωση της ΑΤΑ στο Διάταγμα, για ωριαία απόδοση του κατώτατου, για οριοθέτηση συγκεκριμένου ωραρίου, κ.ά.

Σημειώνεται πως, ο Υπουργός Εργασίας, αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης-εισήγησης της Επιτροπής, θα υποβάλει, γύρω στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου, συγκεκριμένη αιτιολογημένη εισήγηση για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή:

Βάσει του Διατάγματος, πάντως, ο Υπουργός Εργασίας δύναται, κατά την κρίση του, να ζητήσει και να λάβει υπόψη και απόψεις και από οποιουσδήποτε άλλους φορείς ή και πρόσωπα ή και αρχές πριν την υποβολή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως με βάση το υφιστάμενο Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός πρόσληψης ανέρχεται στα 885 ευρώ ακαθάριστα και μετά από εξάμηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη ανέρχεται στα 940 ευρώ ακαθάριστα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top