ΔΙΕΘΝΗ

Αμπάς: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιστρέψει στη Γάζα μόνο με λύση στη σύγκρουση

Αμπάς: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιστρέψει στη Γάζα μόνο με λύση στη σύγκρουση

H Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας μόνο εάν βρεθεί μια «συνολική λύση» για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, δήλωσε την Κυριακή o Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Καθώς το Ισραήλ στράφηκε κατά της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, εγείρεται το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να διοικήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εμείς (η Παλαιστινιακή Αρχή) θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης που περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο Αμπάς στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετέδωσε το επίσημο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ο Μπλίνκεν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ραμάλα την Κυριακή.

Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μπλίνκεν είχε πει ότι «αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να έχει τη διακυβέρνηση και τελικά την ευθύνη της ασφάλειας για τη Γάζα».

Δεν μπορεί να υπάρξει «αναστροφή του status quo με τη Χαμάς να διευθύνει τη Γάζα», είπε ο Μπλίνκεν.

Η Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αντίπαλος του κόμματος Φατάχ του Αμπάς.

Η Χαμάς ανέλαβε την διοίκηση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή το 2007. Το Ισραήλ απέσυρε πλήρως τα στρατεύματά του και τους εποίκους του από τη Γάζα το 2005, αλλά επέβαλε αποκλεισμό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top