ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης μέχρι το 2026 – Στο επίκεντρο φορολογική μεταρρύθμιση και πράσινη μετάβαση

Αυτές είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης μέχρι το 2026 – Στο επίκεντρο φορολογική μεταρρύθμιση και πράσινη μετάβαση

Τέσσερις στρατηγικές επιδιώξεις για την τριετία 2024-2026 έθεσε η Κυβέρνηση, με την φορολογική μεταρρύθμιση και την πράσινη μετάβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με την έκδοση «Οικονομικές Εξελίξεις του 2023 και Προοπτικές 2024-2026» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο και της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, οι στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, όπως αυτές καταγράφονται και στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών 2024-2026, είναι:

1/ Διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας και προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.

2/ Διασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

3/ Διασφάλιση βιωσιμότητας δημόσιων οικονομικών.

4/ Αποδοτικός δημόσιος τομέας και ορθολογική διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους.

Όπως τονίζεται, με τον Προϋπολογισμό 2024 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026, συνεχίζεται η πολιτική αποτελεσματικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών που οδηγεί στην ενδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατ’ επέκταση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

Σημαντική στρατηγική δράση, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ο σχεδιασμός της Μακροχρόνιας Πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (Όραμα 2035), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Πλάνο Δράσεων για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός φορολογικού πλαισίου

Την ίδια ώρα, η περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου συμπεριλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητες του κράτους. Προς αυτή την κατεύθυνση, προστίθεται, στοχεύει ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, με τρόπο που να το καταστήσει πιο απλό, ανταγωνιστικό, δίκαιο, αποδοτικό και ελκυστικό, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις.

Η μελέτη για την ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση, επισημαίνεται, υλοποιείται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών με το έργο «Ολοκληρωμένος Φορολογικός Μετασχηματισμός».

Περαιτέρω, αναφέρεται, μέσα στο 2023 προωθήθηκαν σημαντικές ενέργειες αναφορικά με τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου, της φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας και συνομολογήθηκαν Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας όπου κατά την 19η Οκτωβρίου 2023, οι Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συνομολογήσει και υπογράψει ανέρχονταν σε 68.

Πρόσθετα, συνεχίζονται οι ενέργειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την προώθηση της πράσινης μετάβασης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, τονίζεται, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συνάψει Συμφωνία Ερευνητικής Συνεργασίας με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία».

Σκοπός της ερευνητικής αυτής εργασίας, προστίθεται, είναι η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο ΑΕΠ και στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας (τουρισμό, γεωργία, ναυτιλία), δημόσια οικονομικά και γενικότερα στις προοπτικές και στο αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου.

Ανάπτυξη «πράσινου» προϋπολογισμού

Παράλληλα με τα πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για την ανάπτυξη ενός πλαισίου «πράσινου» προϋπολογισμού και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η υλοποίηση του πλαισίου για τον «πράσινο» προϋπολογισμό θα είναι δυνατή με την εφαρμογή της κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού στη βάση Δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα, δέσμευση της Κύπρου στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί η υλοποίηση και της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, με στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σημειώνεται πως, με βάση την υπό διαμόρφωση μεταρρύθμιση, προβλέπεται η σταδιακή εισαγωγή ενός φόρου άνθρακα για όλα τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στους τομείς της οικονομίας οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ), η επιβολή τέλους στη χρήση νερού και τα οικιακά απόβλητα (επιβολή φόρου ΧΥΤΑ).

Επισημαίνεται πως, η μεταρρύθμιση αυτή θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, μέσω της εφαρμογής αντισταθμιστικών μέτρων. Ειδικότερα για το φόρο άνθρακα, προνοείται η εφαρμογή του σε ενεργειακά προϊόντα και προβλέπεται ότι διαφοροποιείται κατά είδος καυσίμου ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Απρίλιο 2022, προέβη στην έκδοση του πρώτου βιώσιμου ομολόγου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ δεκαετούς διάρκειας, με ετήσια απόδοση 4,219% και ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο 4,125%.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που προωθούν τη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς, όπως καθορίζονται στις επιλέξιμες δαπάνες στο Πλαίσιο Βιώσιμων Ομολόγων της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top