ΥΓΕΙΑ

Βουλωμένη μύτη: Κι όμως το σεξ δίνει τη λύση – Αποτελεσματικό όσο τα ρινικά σπρέι

Βουλωμένη μύτη: Κι όμως το σεξ δίνει τη λύση – Αποτελεσματικό όσο τα ρινικά σπρέι

Η καταρροή και η ρινική συμφόρηση είναι τα κύρια συμπτώματα των εποχικών ιώσεων που θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές μας· θα διαταράξουν τον ύπνο, θα επηρεάσουν τη γεύση και θα κάνουν αδύνατη τη συγκέντρωση.

Λύσεις που ανακουφίζουν υπάρχουν πολλές και περιλαμβάνουν φάρμακα έως φυσικές θεραπείες και γιατροσόφια. Ίσως στις τελευταίες θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί και μια ανέξοδη, ευχάριστη δραστηριότητα που ωφελεί αποδεδειγμένα την υγεία και, καθώς φαίνεται, καταπολεμά το μπούκωμα… έστω και προσωρινά.

Πολλοί και πολλές θα έχουν νιώσει -χωρίς απαραιτήτως να συνειδητοποιήσουν- τα αποτελέσματα από τη «μαγεία» του σεξ: μαζί με όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, εξαφανίζεται και το ενοχλητικό μπούκωμα. Η σχέση σεξ (με οργασμό) και καλύτερης ρινικής λειτουργίας δεν αποδεικνύεται μόνο εμπειρικά αλλά και ερευνητικά· ήταν το εύρημα μελέτης του 2021 που χάρισε σε ομάδα Γερμανών και Βρετανών ερευνητών το βραβείο “Ig Nobel Ιατρικής”, μια διάκριση για «επιτεύγματα που κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελούν και έπειτα να σκέφτονται».

Σύμφωνα με τον David King, Ανώτερο Λέκτορα Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Queensland, αν και η έρευνα είχε μεθοδολογικές αδυναμίες (δεν ήταν διπλά τυφλή και περιέλαβε μικρό δείγμα -18 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια), τα συμπεράσματά της ήταν αρκετά ασφαλή, χάρη στον καλό σχεδιασμό της ως προς την αντιστοίχιση πειραματικής ομάδας και ομάδας ελέγχου· κάθε άτομο στη μελέτη συμμετείχε στην παρέμβαση -σεξουαλική επαφή με οργασμό – αλλά και στον έλεγχο κάνοντας χρήση ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι την επόμενη ημέρα.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετρήσεις της ροής στις ρινικές κοιλότητες σε πέντε χρονικά σημεία, πριν το σεξ, μετά τον οργασμό και έως και τρεις ώρες μετά, συλλέγοντας πληροφορίες για τη ρινική λειτουργία από αυτο-αναφορές και μια φορητή συσκευή μέτρησης της ροής του αέρα.

Ανακούφιση για λίγες ώρες

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση της ροής στις ρινικές κοιλότητες αμέσως μετά τον οργασμό, με οφέλη αντίστοιχα των αποσυμφορητικών σπρέι που χρησιμοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα. Αν και το κέρδος για τη αναπνοή ήταν βραχύβιο -η συμφόρηση επανήλθε σε λίγες ώρες- μπορεί με βεβαιότητα να προστεθεί στη λίστα με τα ασυνήθιστα και ευχάριστα οφέλη του οργασμού που δεν αφορούν το σεξ. «Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για την ανακούφιση από τη συμφόρηση τόσο διασκεδαστικές όσο η σεξουαλική δραστηριότητα» σχολίασαν οι ερευνητές.

Αν και δεν αποτελεί οριστική θεραπεία της βουλωμένης μύτης -πολύ περισσότερο της ιογενούς λοίμωξης συνολικά-, μπορείτε να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα σας ταλαιπωρεί η ρινική συμφόρηση, αφού η αδρεναλίνη που παράγεται κατά τη συνουσία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, μειώνοντας την αιμάτωση των αγγείων στις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια και διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή. Το σεξ έπειτα ωθεί το σώμα στην απελευθέρωση ενδορφινών, που βελτιώνουν τη διάθεση.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top