ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αφήνει πίσω του το 2023 για το κυπριακό - Τι φέρνει η νέα χρονιά

Τι αφήνει πίσω του το 2023 για το κυπριακό - Τι φέρνει η νέα χρονιά

Λίγο πριν το τέλος του 2023 αυτό το οποίο γίνεται συνήθως, είναι ένας απολογισμός για τη χρονιά που φεύγει.

Αν είναι κάτι το οποίο ενώνει όλα τα κόμματα του τόπου, είναι η ευχή η οποία ακούγεται για σχεδόν 50 χρόνια. «Η νέα χρονιά να βρει την Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη». Αυτή ήταν και η ευχή που έδωσαν όλοι οι βουλευτές από το βήμα του Σώματος, κατά την τελευταία μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2024.

Το 2023 ξεκίνησε με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού. Αν είναι κάτι για το οποίο συμφωνούν πολιτικοί αναλυτές, είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε προσπάθεια για να μπει το Κυπριακό ξανά στις ράγες. Πρώτος στόχος, η ενεργοποίηση των ΗΕ και της ΕΕ. Το δεύτερο, η εμπλοκή δηλαδή της ΕΕ με τον διορισμό μιας προσωπικότητας, δεν κατέληξε πουθενά και αυτό όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, ήταν αναμενόμενο, αφού ούτε η Τουρκία ούτε το κατοχικό καθεστώς θα επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη. Το θέμα ωστόσο παραμένει ανοιχτό.

Αυτό το οποίο έγινε κατορθωτό, είναι η πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό. Η Μαρία Άνχελα Ολγίν Κουεγιάρ φθάνει στο νησί αρχές Ιανουαρίου, για να διαπραγματευτεί εντός του συμφωνημένου πλαισίου βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ. Το ερώτημα το οποίο τίθεται σε ότι αφορά την κάθοδο της κυρίας Ολγίν στο νησί, αφορά στους όρους εντολής που θα έχει στις αποσκευές της. Ας μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν, ανάλογες πρωτοβουλίες, έπεσαν στο κενό.

Παραβιάσεις Νεκρής Ζώνης

Το 2023 ήταν ένα έτος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έτος παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη από το κατοχικό καθεστώς. Με αυτόν τον τρόπο η τουρκική πλευρά επιδεικνύει ακόμη περισσότερο επιθετικότητα και αδιαλλαξία.

Εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Το καλό κλίμα το οποίο παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με τη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στην Αθήνα, πολιτικοί αναλυτές το βλέπουν με δυσπιστία λέγοντας πως "το μέλλον θα δείξει ανάλογα με τα κέρδη που θέλει να αποκομίσει ο Ερντογάν, βάζοντας στην εξίσωση και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ευρωτουρκικά και Κυπριακό

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναλαμβάνοντας τα ηνία της διακυβέρνησης του τόπου, είναι η διασύνδεση της πορείας της Τουρκίας με το κυπριακό, κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Αλλαγή κομματικού χάρτη ενόψει εκλογών

Οι διπλές εκλογές του Ιουνίου, για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή, ίσως φέρουν αλλαγές στον κομματικό χάρτη της χώρας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή τόσο στις ισορροπίες όσο και στη δυναμική κάποιων κομμάτων που βλέπουν το κυπριακό με μια διαφορετική οπτική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top