ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες προετοιμασίες για την κάθοδο Ολγκίν στην Κύπρο - Οι ίσες αποστάσεις Στιούαρτ για τη Νεκρή Ζώνη

Έντονες προετοιμασίες για την κάθοδο Ολγκίν στην Κύπρο - Οι ίσες αποστάσεις Στιούαρτ για τη Νεκρή Ζώνη

Την ώρα που πλησιάζει η ημερομηνία καθόδου στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Ολγκίν, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ενημέρωσε χθες το απόγευμα τα μέλη του ΣΑ  τόσο για τις επαφές που θα έχει η κυρία Ολγκίν στο νησί όσο και για τα όσα διαδραματίζονται, στη νεκρή ζώνη.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κύριος Στιούαρτ αν και ανέφερε ότι το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να χτιστούν γέφυρες και εμπιστοσύνη

"Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω το έργο της απεσταλμένης, μπορώ όμως οπωσδήποτε να σας πω ότι ο ΟΗΕ πιστεύει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν έχουμε παραιτηθεί εδώ και 60 χρόνια. Συνέχισε λέγοντας πως, "τον Μάρτιο έχουμε μία λυπηρή επέτειο που αποτελεί υπόμνηση ότι το κυπριακό πρόβλημα έχει διαρκέσει πάρα πολύ."

Σε ότι αφορά στην κατάσταση στη νεκρή ζώνη, ο Κόλιν Στιούαρτ συνεχίζει να κρατά ίσες αποστάσεις λέγοντας ότι υπάρχουν παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές. Σημείωσε   ότι υπήρξε μια κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, όμως ανέφερε πως κάθε περιστατικό εξετάζεται χωριστά, αναλόγως των χαρακτηριστικών του.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Αν και η κυβέρνηση δηλώνει επισήμως δια του Κυβερνητικού  Εκπροσώπου ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο παρατεταμένου τέλματος στο κυπριακό, οι προσδοκίες δεν είναι και τόσο υψηλές, με δεδομένη την πάγια θέση της τουρκικής πλευράς, για λύση δύο κρατών.

Αυτό στο οποίο βασίζεται η Λευκωσία, είναι το γεγονός ότι η κυρία Ολγκίν έχει μια πολύ καλή αντίληψη των προκλήσεων και έρχεται στην Κύπρο έχοντας μια σφαιρική εικόνα των πραγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ μέσα από τις επαφές της στην Κύπρο, θα επιδιώξει μια πρώτη ανάγνωση των προθέσεων των δύο πλευρών, πέραν από τις δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες γίνονται.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η κυρία Ολγκίν θα έχει επαφές και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

Η Λευκωσία χαιρετίζει το γεγονός ότι η επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ δεν θα είναι μονοήμερη και όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αυτό είναι κάτι που εμείς είχαμε μεταφέρει από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή οι επισκέψεις της κυρίας Ολγκίν, θα πρέπει να έχουν και συχνότητα, έκταση και ένταση, ώστε αυτές να έχουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει στη συμβολή της προσωπικής απεσταλμένης στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τα μονομερή μέτρα τα οποία προτίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει προς τους Τ/Κ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 14 μέτρα στο σύνολο, τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των Τ/Κ. Προς τούτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε διαβουλεύσεις  με την κοινωνία των πολιτών, στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top