ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε εξαγγέλλονται μέτρα για αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης - Η τοποθέτηση της ΥΠΑΝ

Πότε εξαγγέλλονται μέτρα για αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης - Η τοποθέτηση της ΥΠΑΝ

Εντός Μαΐου θα είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μέτρα για την αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, τα οποία θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, ενώ «έχουμε εξαγγείλει ήδη τον διάλογο» για το θέμα, δήλωσε την Κυριακή η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ερωτηθείσα, μετά το εθνικό μνημόσυνο του Ανθυπολοχαγού Στέλιου Μασιήνη που έγινε στον Άγιο Γεώργιο, στην Αγλαντζιά, πως θα επηρεάσει τα πανεπιστήμια στην Κύπρο η απόφαση για δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «μας επηρεάζει και για αυτό εδώ και καιρό έχουμε εργαστεί για το θέμα». Ανέφερε ότι είναι μια «θετική εξέλιξη για την Ελλάδα», η οποία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα, όπως είπε, που δεν είχε μη κρατική ανώτερη εκπαίδευση και «αυτό θα δώσει ανάπτυξη στην χώρα».

«Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας έτσι ώστε να κρατήσουμε τμήματα εδώ, να δώσουμε ευκαιρίες και σε ελληνικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν εδώ, αλλά και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο μας, ως ένας χώρος που μπορεί να προσελκύσει φοιτητές, όχι μόνο από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στο απολυτήριο του Λυκείου, όπως εξαγγέλθηκε στην Ελλάδα, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι «σαφέστατα θα δούμε και εμείς αλλαγές στο απολυτήριο μας» και πρόσθεσε ότι «εδώ και ένα χρόνο εργαζόμαστε στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης μας, το οποίο επηρεάζει τις εξετάσεις σε όλες τις τάξεις αλλά και το απολυτήριο μας».

«Δουλεύουμε για το ωρολόγιο πρόγραμμα και την βαρύτητα των μαθημάτων αλλά και την πρόσβαση» και «χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός έτσι ώστε να μην θυματοποιήσουμε παιδιά», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «τα κριτήρια μας είναι παιδαγωγικά και το να δώσουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά από όποιες επιλογές και αν κάνουν στο σχολείο, στο Λύκειο να μπορούν να κάνουν τις καλύτερες επιλογές».

Αναμένεται η ψήφιση από Βουλή των αλλαγών στην Προδημοτική

Κληθείσα να πει αν προχωρούν οι αλλαγές στην Προδημοτική, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «είμαστε σε τελικό στάδιο» και «αναμένουμε την ψήφιση από την Βουλή», προσθέτοντας ότι κάποιες αντιδράσεις από τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία «έχουν εφησυχαστεί».

Ανέφερε ότι αναμένει «εντός των επόμενων ημερών να ψηφιστεί για να μπορούμε να δεχθούμε τα πρώτα παιδιά, ηλικίας αρχικά 4 ετών και 6 μηνών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

«Η δική μας πρόταση εδράζεται στην πραγματική αναγκαιότητα να έχουμε δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση από 4 χρονών και να παραμείνει η επιλογή στους γονείς να επιλέξουν είτε σε δημόσιο σχολείο να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε σε κοινοτικό είτε σε ιδιωτικό», πρόσθεσε.

Η Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα δράσουν όλοι υπεύθυνα ούτως ώστε «πολύ σύντομα να έχουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το εκπαιδευτικό μας σύστημα γιατί θα έχουμε τα παιδιά για δύο χρόνια πριν μπουν στο σχολείο».

«Αντιλαμβάνεστε πόση σημασία θα δώσουμε στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων μετά την διαμαρτυρία τους έξω από τη Βουλή, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι είχε οριστεί συνάντηση αλλά «είχαμε συζητήσει μαζί τους και στην Βουλή τα θέματα τους», ενώ αναφέρθηκε σε «εξελίξεις εντός των ημερών».

«Τα θέματα τους δεν επηρεάζουν το δικό μας πρόγραμμα. Επηρεάζουν περισσότερο την χορηγία που θέλουν να παίρνουν και κάποιες διευκολύνσεις που θέλουν να έχουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση είναι πολύ θετική, όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας αλλά και άλλα Υπουργεία (Οικονομικών και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας)».

Ανοικτό σε διάλογο το Υπουργείο για τα ΚΙΕ

Κληθείσα να πει αν αναμένονται αναταραχές από τους καθηγητές που υπηρετούν στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, (KIE), η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «έχουμε καταργήσει την αγορά υπηρεσιών που ήταν αίτημα 10ετίας» και πρόσθεσε πως «με την κατάργηση (της αγοράς υπηρεσιών), η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει την παιδαγωγική βελτίωση αυτών των προγραμμάτων».

«Πρωτίστως μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα δημόσιο σχολείο πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε και η σκέψη μας είναι στα παιδιά, πρωτίστως», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα δουλεύουμε με ευαισθησίες έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην χάσουν την δουλειά τους, όσο γίνεται αυτό».

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμη την πρόταση του επί του θέματος και «όποιες εξαγγελίες για απεργίες μόνο δυσκολεύουν την κατάσταση και δεν την διευκολύνουν από την στιγμή που εμείς είμαστε ανοικτοί σε διάλογο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - «Το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν»

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - «Το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν»

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς το Ισραήλ αποφάσισε οτι θα ανταπαντήσει στο Ιράν, όπως δήλωσε ανώτατος κρατικός αξιωματούχος . Μια εκ νέου επίθεση στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία,θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top