ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η εξεύρεση συνολικής λύσης Κυπριακού ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης

ΠτΔ: Η εξεύρεση συνολικής λύσης Κυπριακού ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης

Η εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και φυσικά των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο βασικότερος στόχος και η ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη από την παροικία Κυπρίων Βορείου Ελλάδος στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε πως η συμβολή και η στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην επίτευξη του παραπάνω στόχου παραμένει αταλάντευτη και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για «την πλήρη σύμπλευση και την ενεργό υποστήριξη των προσπαθειών μας προς επίτευξη των κοινών μας επιδιώξεων».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η παρουσία του στην εκδήλωση έχει σκοπό να δώσει έμφαση στους ισχυρούς δεσμούς της Κύπρου και του κυπριακού λαού με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της Μακεδονίας, αλλά και να αναγνωρίσει τη συμβολή όλων των Κυπρίων, μόνιμων κατοίκων όπως και φοιτητών, στην περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων και τον αδιάλειπτο αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση και την απελευθέρωση της χώρας.

Το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου, 50 χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, 50 χρόνια κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι 50 χρόνια είναι πάρα πολλά και πως κάθε μέρα που περνά δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

Σημείωσε πως η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στην πράξη, διά της επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους επιδιώκουν την εμπέδωση της διχοτόμησης και της διαίρεσης, τη νομιμοποίηση των επιπτώσεων, των συνεπειών της κατοχής.

Η εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι και ο βασικότερος στόχος και η ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Επίκεντρο των προσπαθειών μας, που χαίρομαι να αναφέρω, αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά", ανέφερε.

Είπε πως αυτό είχε την ευκαιρία να μεταφέρωει εκ νέου και στην προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες για έναν δεύτερο γύρο επαφών.

"Ένας διορισμός που κατέστη δυνατός μετά από δικές μας συντονισμένες προσπάθειες και ως αναγνώριση της δικής μας πολιτικής βούλησης για επίλυση του Κυπριακού», συμπλήρωσε, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι και η τουρκική πλευρά, παρά τη συνεχιζόμενη περί του αντιθέτου ρητορική και πρακτική, θα επιδείξει επιτέλους βούληση προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών και θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, η συμβολή και η στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού παραμένει αταλάντευτη, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για «την πλήρη σύμπλευση και την ενεργό υποστήριξη των προσπαθειών μας προς επίτευξη των κοινών μας επιδιώξεων».

«Λευκωσία και Αθήνα, Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν πλήρως συντονισμένες στην προώθηση του στόχου της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα διεθνή φόρα, με προεξάρχον, βεβαίως, το κοινό μας σπίτι, τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια», ανέφερε.

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η φετινή χρονιά περιλαμβάνει ακόμη ένα σημαντικότατο ορόσημο, αυτό της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη σημαντικότερη, όπως είπε, επιτυχία του κυπριακού λαού από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη και πάλι της ελληνικής κυβερνήσεως, αποτελώντας το επιστέγασμα «αριστοτεχνικών, επίμονων και πολύχρονων διπλωματικών χειρισμών και πλήρους συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας».

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και 20 χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατοχή συνεχίζεται και η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δύο σημαντικά ορόσημα, αλλά και την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας, θέλω να τονίσω τη σημασία της ενεργότερης και πιο πρωταγωνιστικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όσο και στο περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, δύναται μέσα από την επίλυση του Κυπριακού να μας οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων», τόνισε.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει εξάλλου να είναι κράτος μέλος της Ένωσης και μετά τη λύση του Κυπριακού, κατά συνέπεια η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του κυπριακού κράτους επηρεάζει κατ’ επέκταση και την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι όπως απεδείχθη με τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, κάτι που αντικατοπτρίζει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους μέλους που γειτνιάζει με την περιοχή, μια επανενωμένη Κύπρος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει ουσιαστικά οφέλη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των κρατών.

Χαιρέτισε επίσης τη στήριξη από πλευράς Βρυξελλών αλλά και άλλων κρατών, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδος, στην πρωτοβουλία που πρωτοπαρουσίασε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2023 στο Παρίσι, «η οποία αποδεικνύει στην πράξη με την έναρξη της υλοποίησής της ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων».

Δεδομένης της ιδιαίτερης, όπως είπε, ευαισθησίας του στα θέματα διασποράς και στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της φωνής των Κυπρίων φοιτητών στις πόλεις όπου κατοικούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης ενός μνημείου συμβόλου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της προτομής του Κυριάκου Μάτση εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και προχωρά σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της προτομής του μοναδικού, όπως ανέφερε, πτυχιούχου ήρωα της ΕΟΚΑ.

Ενόψει της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ευχαρίστησε επίσης τον απλό ελληνικό λαό, τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Θράκης και όλης της Ελλάδας, για την αμέριστη στήριξη που πρόσφεραν στους Έλληνες και Ελληνίδες της Κύπρου που κατέφυγαν σε αυτά τα χώματα ως κατατρεγμένοι πρόσφυγες το 1974, «είτε επρόκειτο για οικογένειες, είτε για φοιτητές και φοιτήτριες, είτε για δεκάδες Κυπριόπουλα που βρήκαν στέγη και φιλοξενήθηκαν για μήνες στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, στην Παιδούπολη του Ωραιοκάστρου, στο Κολέγιο Ανατόλια, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στη Μίκρα».

Απευθυνόμενος στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η φοίτησή τους στα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αλλά και της Ελλάδος ευρύτερα αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την προσωπική τους πρόοδο και εξέλιξη.

«Οι γνώσεις, οι ικανότητες αλλά κυρίως οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε κατά την εδώ παρουσία σας θα είναι για σας εφόδια για τη μετέπειτα πορεία σας. Παράλληλα με εσάς όμως θα εξελίσσονται και θα προοδεύουν και οι κοινωνίες μας ευρύτερα. Έχουμε ανάγκη από νέους και νέες που σκέφτονται κριτικά, που αμφισβητούν, που δημιουργούν και που, εν τέλει, μας φέρνουν πιο μπροστά. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία που σας δίνεται και αποκομίστε όσα πιο πολλά μπορείτε σε ακαδημαϊκό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τόσο για τη δική σας προσωπική ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη της χώρας μας. Μην ξεχνάτε ότι όλοι εσείς είστε το αύριο της Κύπρου μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top