ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται ραγδαία τα πρόσωπα που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο - Ποια η διαδικασία για απέλαση τους και πώς μπορούν να τους καταγγείλουν οι πολίτες

Αυξάνονται ραγδαία τα πρόσωπα που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο - Ποια η διαδικασία για απέλαση τους και πώς μπορούν να τους καταγγείλουν οι πολίτες

Μεγαλώνει ραγδαία ο αριθμός των προσώπων που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο, με την Αστυνομία να καταβάλλει προσπάθειες για εντοπισμό των υπηκόων τρίτων χωρών που πρέπει να επαναπατριστούν.

Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης καθώς και η Υπηρεσία Ασύλου, συνεργάζονται για τον εντοπισμό και την απέλαση των παράτυπων μεταναστών

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline, από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν εντοπιστεί ένας παράτυπος μετανάστης με ληγμένη άδεια διαμονής και γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για εξακρίβωση των στοιχείων του, συλλαμβάνεται από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας και ξεκινά η διαδικασία για απέλασή του.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία μπορεί να κρατήσει ένα πρόσωπο μέχρι και 24 ώρες ώστε να εκδοθούν εναντίον του διατάγματα κράτησης και απέλασης. Με την απέλαση του αλλοδαπού, τα στοιχεία του καταχωρούνται στον κατάλογο απαγορευμένων προσώπων (stop-list). Οι μοναδικές εξαιρέσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, είναι περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπου δεν απελαύνονται πρόσωπα τα οποία κρίνονται από Ιατρικό Λειτουργό πως δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, τονίζεται ότι πρόσωπα που απελάθηκαν, μπορούν να επιστρέψουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το πέρας των πέντε ετών από την ημερομηνία απέλασης, νοούμενου ότι ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για αφαίρεση των στοιχείων του από τον κατάλογο απαγορευμένων προσώπων.

Ανανέωση άδειας παραμονής

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση άδειας παραμονής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπήκοος τρίτης χώρας που κατέχει οποιαδήποτε άδεια προσωρινής διαμονής, υποχρεούται όπως αποταθεί για την έγκαιρη ανανέωσή της. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αποταθεί για την ανανέωση της άδειας προσωρινής διαμονής του λόγω αλλαγής εργοδότη ή για άλλο λόγο, μετά τη λήξη της άδειας και τη λήξη της προθεσμίας για διευθέτηση της εδώ διαμονής. Το χρονικό διάστημα που δίνεται σε υπήκοο τρίτης χώρας ώστε να αναχωρήσει από την Κύπρο, μετά τη λήξη της άδειας παραμονής του, είναι ένας μήνας.

Πολιτικός γάμος

Για την τέλεση πολιτικού γάμου στη Δημοκρατία απαιτούνται πιστοποιητικά ελευθερίας. Εάν ένας υπήκοος τρίτης χώρας εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελευθερίας και τελέσει γάμο με υπήκοο της Ένωσης έχει το δικαίωμα να αιτηθεί και να διαμείνει στην Κύπρο ως μέλος οικογένειας πολίτη της Ένωσης, με βάση τον περί του δικαιώματος των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στη Δημοκρατία. Ωστόσο, ένας παράτυπος μετανάστης δεν μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελευθερίας και, κατ’ επέκταση, δεν μπορεί να προχωρήσει σε πολιτικό γάμο στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Πώς μπορούν οι πολίτες να προχωρήσουν σε καταγγελία 

Σε περίπτωση που ένας πολίτης, γνωρίζει ένα παράτυπο μετανάστη, μπορεί να τον καταγγείλει στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, ή στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής του, είτε με γραπτή καταγγελία στον Αρχηγό της Αστυνομίας ή ακόμη και στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία και προσπάθεια εντοπισμού του παράτυπου μετανάστη. Σε περίπτωση που εντοπιστεί και διαπιστωθεί πως διαμένει άτυπα στη Δημοκρατία, τότε ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για σύλληψη, κράτηση και απέλασή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top