ΥΓΕΙΑ

Οι ειδικοί εξήγησαν γιατί ανοιγοκλείνουμε τόσο πολύ τα μάτια μας

Οι ειδικοί εξήγησαν γιατί ανοιγοκλείνουμε τόσο πολύ τα μάτια μας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ανακάλυψαν ότι η ενέργεια που κανείς δεν σκέφτεται στην πραγματικότητα μας βοηθά να επεξεργαστούμε τις οπτικές πληροφορίες.

Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί ανοιγοκλείνουμε τόσο πολύ τα μάτια μας, αλλά δεν είναι για τον λόγο που νομίζετε. Εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι ο κύριος λόγος που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας είναι για να τα διατηρούμε υγρά, καθαρίζοντας τη σκόνη και τα υπολείμματα που προκαλούν λοιμώξεις.

Ωστόσο, αν η λειτουργία τους ήταν απλώς να μην στεγνώνουν, θα ανοιγόκλειναν τα μάτια μας λιγότερο. -Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου 14-17 φορές το λεπτό, πράγμα που σημαίνει 20.000 φορές την ημέρα.

Και παρόλο που κάθε «ανοιγοκλείσιμο» των ματιών διαρκεί μόνο μεταξύ 0,1 και 0,4 δευτερολέπτων, συνολικά αυτό σημαίνει ότι περνάμε σχεδόν το 8% των ωρών που είμαστε ξύπνιοι με κλειστά μάτια..

Τώρα, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών την ώρα που οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια σειρά ερεθισμάτων, όπως μοτίβα που είχαν διαφορετικά επίπεδα φωτός.

Στη συνέχεια το συνδύασαν αυτό με υπολογιστικά μοντέλα και φασματική ανάλυση - η οποία εκτιμά την ισχύ των σημάτων - για να καταλάβουν πώς το ανοιγοκλείσιμο των ματιών επηρεάζει την όραση και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος την επεξεργάζεται.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταχεία κίνηση του βλεφάρου κατά τη διάρκεια ενός βλεφαρίσματος αλλάζει τα μοτίβα φωτός που διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή. Αυτό στέλνει έναν διαφορετικό τύπο οπτικού σήματος στον εγκέφαλο σε σύγκριση με όταν τα μάτια μας είναι ανοιχτά και επικεντρωμένα σε κάτι.

Ο συγγραφέας Bin Yang δήλωσε: "Σε αντίθεση με την κοινή παραδοχή, τα ανοιγοκλείσματα βελτιώνουν - και όχι διαταράσσουν - την οπτική επεξεργασία, αντισταθμίζοντας επαρκώς την απώλεια στην έκθεση του ερεθίσματος".

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top