Βαριά «καμπάνα» σε επιχειρήσεις: Βάζουν «τάξη» σε προσφορές και εκπτώσεις - Από το 2023 άρχισε η προσπάθεια

Βαριά «καμπάνα» σε επιχειρήσεις: Βάζουν «τάξη» σε προσφορές και εκπτώσεις - Από το 2023 άρχισε η προσπάθεια

Σε επιβολή προστίμων προέβη το προηγούμενο διάστημα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε επιχειρήσεις που τηρούσαν την σχετική νομοθεσία που αφορά τις προσφορές, την αναγραφή τιμών και τον τρόπο παρουσίασης των εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, «έχουμε ξεκινήσει την εξέταση της "αταξίας" που υπάρχει στην αγορά όσον αφορά τις προσφορές, την αναγραφή τιμών και τον τρόπο παρουσίασης των εκπτώσεων».

Εναλλακτικός τρόπος

Όπως εξήγησε, «αντί να εφαρμόσουμε άμεσα τον νόμο επιλέξαμε μια άλλη πολιτική την οποία θέσαμε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2023 με μια μεγάλη συγκέντρωση όλων των εμπορευόμενων, των προμηθευτών και καταστημάτων λιανικού εμπορίου όσον αφορά τις υπεραγορές και εξηγήσαμε όλα όσα θα πρέπει να κάνουν στους προαναφερθέντες τομείς».

Πώς συνέχισε η διαδικασία

Παράλληλα το 2024, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, «η υπηρεσία πραγματοποίησε 38 επισκέψεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις ώστε οι ειδικοί να εξηγήσουν κατ’ ιδίαν στο αρμόδιο προσωπικό ώστε να γνωρίζουν ακριβώς σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνουν», ενώ όπως πρόσθεσε, «ετοιμάστηκε ένας αναλυτικός οδηγός στον οποίο υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα σε ολόκληρο το φάσμα που αφορά τον νόμο ενώ δόθηκε και χρονικό περιθώριο ώστε να προσαρμοστούν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Καραγιώργης σημείωσε πως, «τον Νοέμβριο του 2024 η υπηρεσία προέβη σε έλεγχο της αγοράς και διαπιστώθηκε πως κάποια καταστήματα παραβίαζαν τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα να αποσταλούν προειδοποιητικές επιστολές ώστε να συμμορφωθούν άμεσα με τον νόμο και πως θα γίνει ξανά έλεγχος τον Ιανουάριο του 2025».

Ωστόσο η υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, «προέβη τελικά σε έλεγχο τον Μάρτιο του 2025 και διαπιστώσαμε ότι κάποια καταστήματα εξακολουθούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία».

Βαρύ το πρόστιμο για επιχειρήσεις

Επιπλέον, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σημείωσε πως, «αφού εξαντλήθηκε ολόκληρο το περιθώριο της εκπαίδευσης των επιχειρήσεων εφαρμόσαμε την νομοθεσία και επιβάλαμε πρόστιμα ύψους 40, 50 και 80 χιλιάδων ευρώ στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που παρανομούσαν».

Στόχος η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς

Καταληκτικά, ο κ. Καραγιώργης σημείωσε πως, «η υπηρεσία θεωρεί αυτές τις επιχειρήσεις, εταίρους και συνεργάτες και θα εξακολουθήσει να τις βοηθούμε για τη σωστή εφαρμογή των νομοθεσιών και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», και συμπλήρωσε πως, «στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμου αλλά η βασική έγνοια είναι η προστασία του καταναλωτή».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΔΗΣΥ και διαφθορά: Πολιτικές εξαγγελίες Αννίτας, στον ορίζοντα των βουλευτικών εκλογών - Στρατηγική μετατόπισης της ατζέντας

ΔΗΣΥ και διαφθορά: Πολιτικές εξαγγελίες Αννίτας, στον ορίζοντα των βουλευτικών εκλογών - Στρατηγική μετατόπισης της ατζέντας

Με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν, η πολιτική σκηνή ζωντανεύει και τα κόμματα επιχειρούν να επανασυστηθούν στην κοινωνία, μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου.

BEST OF TOTHEMAONLINE