Αναλύσεις εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας σε ηφαιστειακά πετρώματα αποδεικνύουν ότι ο πυρήνας της Γης «διαρρέει» υλικό στον υπερκείμενο μανδύα, μεταφέροντας μαζί του χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Ο Δρ Nils Messling, από το Τμήμα Γεωχημείας του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, δήλωσε: «Όταν λάβαμε τα πρώτα αποτελέσματα, καταλάβαμε ότι είχαμε βρει κυριολεκτικά χρυσό! Τα δεδομένα μας επιβεβαίωσαν πως υλικό από τον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, διαρρέει στον μανδύα της Γης».
Πάνω από το 99,999% των αποθεμάτων χρυσού της Γης βρίσκεται θαμμένο σε βάθος περίπου 2.900 χιλιομέτρων, μέσα στον στερεό μεταλλικό πυρήνα, πολύ πέρα από την εμβέλεια της ανθρωπότητας. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πετρώματα από το νησί της Χαβάης, εστιάζοντας στο ίχνος του πολύτιμου μετάλλου ρουθήνιου (Ru).
Σε σύγκριση με τον βραχώδη μανδύα της Γης, ο μεταλλικός πυρήνας εμφανίζει ελαφρώς αυξημένη αναλογία ενός συγκεκριμένου ισοτόπου, του 100Ru. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρουθήνιο, που ήταν εγκλωβισμένο στον πυρήνα μαζί με χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα κατά τον σχηματισμό της Γης πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, προέρχεται από διαφορετική πηγή σε σχέση με τη σπάνια ποσότητα που βρίσκεται σήμερα στον μανδύα. Οι διαφορές αυτές είναι τόσο λεπτές, που παλαιότερα ήταν αδύνατον να ανιχνευτούν, όμως χάρη σε νέες μεθόδους ανάλυσης που ανέπτυξε η ομάδα, κατέστη δυνατό να τις εντοπίσουν.
Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του 100Ru που βρέθηκαν στη λάβα της επιφάνειας υποδηλώνουν ότι τα πετρώματα αυτά προέρχονται από το όριο μεταξύ πυρήνα και μανδύα της Γης. Ο καθηγητής Matthias Willbold, επίσης μέλος της μελέτης, τόνισε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο πυρήνας της Γης δεν είναι τόσο απομονωμένος όσο πιστεύαμε. Επιπλέον, μπορούμε να αποδείξουμε πως τεράστιες ποσότητες υπερθερμασμένου μανδύα — αρκετές εκατοντάδες τετράκις εκατομμύρια τόνοι βράχου — ανέρχονται από το όριο πυρήνα-μανδύα στην επιφάνεια, σχηματίζοντας νησιά όπως η Χαβάη».
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως μέρος από τον περιορισμένο χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα που διαθέτουμε σήμερα μπορεί να προέρχεται τελικά από τον πυρήνα της Γης. Κατά τη γένεση του πλανήτη, ο χρυσός και άλλα βαρύτερα στοιχεία βυθίστηκαν στο εσωτερικό του, με το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού στην επιφάνεια να έχει προέλθει από μετεωρίτες που έπεσαν αργότερα. Εκτός από τον χρυσό, άλλα μέταλλα όπως το παλλάδιο, το ρόδιο και η πλατίνα πιθανόν επίσης «διαρρέουν» από τον πυρήνα.
Παρόλα αυτά, η ανάδυση αυτών των πολύτιμων μετάλλων στην επιφάνεια γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, και η απόσταση έως τον πυρήνα — περίπου 2.900 χιλιόμετρα — καθιστά αδύνατη την άμεση πρόσβαση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr