Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο μετά την ένοπλη επίθεση ανοιχτά της Υεμένης - Χτυπήθηκε με ρουκέτες, drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους

Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο μετά την ένοπλη επίθεση ανοιχτά της Υεμένης - Χτυπήθηκε με ρουκέτες, drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 6 Ιουλίου 2025, όταν πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Υεμένης, σε απόσταση περίπου 95 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα, δέχθηκε επίθεση από μικρά σκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν υπάρχουν Έλληνες στο πλήρωμα, ενώ το πλοίο βυθίζεται.

Η επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού οργανισμού UK Maritime Trade Operations (UKMTO), αναφέρει ότι το πλοίο περικυκλώθηκε από μικρά ταχύπλοα, τα οποία άνοιξαν πυρ με ελαφρά όπλα και εκτόξευσαν βομβίδες. Η ένοπλη ομάδα ασφαλείας του πλοίου ανταπέδωσε τα πυρά.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες το εμπορικό πλοίο δέχτηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα με ενόπλους, τα οποία εξαπέλυσαν τουλάχιστον είκοσι αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG, καθώς και από τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs). Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου κατάφερε να αναχαιτίσει δύο από τα τέσσερα USVs, ενώ τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο.

Επίσης, δέχθηκε επίθεση και από τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δύο εξ αυτών έπληξαν το πλοίο, ενώ ο τρίτος αστόχησε. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, το MV MAGIC SEAS άρχισε να βάζει νερά και πλέον βυθίζεται.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Τα 22 μέλη του πληρώματος (17 υπήκοοι Φιλιππίνων, 1 υπήκοος Ρουμανίας, 1 υπήκοος Βιετνάμ και 3 υπήκοοι Σρι Λάνκα μέλη της ομάδας ασφαλείας) διασώζονται από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Κατά τον χρόνο του περιστατικού, κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης βρισκόταν σε εγγύς απόσταση από το εμπορικό.

Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και των θαλάσσιων διαδρόμων γύρω από την Υεμένη παραμένει υψηλού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και της δραστηριότητας ενόπλων ομάδων.

Η επίθεση από τους Χούθι στο MV MAGIC SEAS είναι η πρώτη επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE