ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειντε: Πιο εντατικές από ποτέ οι συζητήσεις στο Κυπριακό

Ειντε: Πιο εντατικές από ποτέ οι συζητήσεις στο Κυπριακό

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών για το Κυπριακό είναι πιο εντατικές από ποτέ, είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, παραπέμποντας για την πορεία του διαλόγου στις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες αισθάνονται ότι αυτός ο τρόπος οργάνωσης ήταν πολύ εποικοδομητικός» καθώς «μπορέσαμε να δούμε αλληλένδετα πολλά διαφορετικά θέματα», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό.

«Αύριο θα υπάρξει αξιολόγηση και στη συνέχεια θα γίνουν και άλλες συναντήσεις το Δεκέμβριο. Το τι θα λεχθεί αύριο θα το μάθετε αύριο» είπε. Πρόσθεσε ότι «από αύριο θα δούμε πώς οργανώνουμε τις επόμενες βδομάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, σε αυτή την εντατική φάση των συνομιλιών «είχαμε μια δυνατότητα, που δεν είχαμε πριν, να εξετάσουμε πολύ πιο αλληλένδετα ένα αριθμό θεμάτων.

Παραδοσιακά, συνέχισε, φεύγαμε από το νησί, όμως επιμείναμε ότι και αυτή η εντατική φάση πρέπει να γίνει στην Κύπρο, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα χρειάζεται να γίνεται αξιολόγηση μετά από κάθε συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. `Ειντε, ο οποίος έχει σήμερα διαδοχικές επαφές και με τους δύο ηγέτες, η σημερινή συνάντηση γίνεται «για να δούμε πού βρισκόμαστε και να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα» και αυτό διαφαίνεται «από αριθμό επικείμενων επισκέψεων». Μόνο την ερχόμενη βδομάδα, είπε, θα έχουμε τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τζον Κέρι, ενώ θα ακολουθήσει ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, συζητούμε για το πώς να αξιοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη διεθνή υποστήριξη, διότι η λύση θα έχει διεθνείς πτυχές και πτυχές που αφορούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχει καλή διάθεση», αλλά πρέπει να γίνει ακόμη σκληρή δουλειά. «Προχωράμε μπροστά. Έχουμε ακόμη θέματα να χειριστούμε» είπε.

Σε ερώτηση αν ο δεύτερος γύρος των εντατικοποιημένων συνομιλιών θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, παρέπεμψε στην αυριανή απόφαση των ηγετών. «Δεν θα ανακοινώσω τι θα πουν αύριο, διότι αυτό είναι δική τους απόφαση» είπε.

Τέλος ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.

Κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό ήταν επίσης παρών ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top