ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς Νικολάου: Δυναμικά μέτρα για αναχαίτιση της αύξησης των τροχαίων συγκρούσεων

Ιωνάς Νικολάου: Δυναμικά μέτρα για αναχαίτιση της αύξησης των τροχαίων συγκρούσεων

Έντονη ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των οδικών συγκρούσεων στον τόπο μας το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, με το Υπουργείο, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, να προχωρά στη λήψη πρόσθετων δυναμικών και στοχευμένων μέτρων, με στόχο την αναχαίτιση της αύξησης των τροχαίων συγκρούσεων.

Σε ομιλία στο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας με θέμα «Τροχαίες συγκρούσεις και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους», ο κ. Νικολάου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για δραστική μείωση των οδικών δυστυχημάτων, με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση στο 50% των θυμάτων μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μια σειρά από μέτρα έχουν αποφασιστεί πρόσφατα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων συγκρούσεων, ο αριθμός των οποίων το τελευταίο διάστημα συγκλονίζει. Το 2015, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 48 θανατηφόρα δυστυχήματα με 49 νεκρούς.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, όπως είπε, επαναξιολόγηση των μελανών σημείων στο οδικό δίκτυο, της γενικότερης συμπεριφοράς των οδηγών και ειδικότερα των νεαρών οδηγών, υπό διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων των τελευταίων ετών, από τα οποία για πρώτη φορά θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την συμπεριφορά των οδηγών, με σκοπό να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, καταρτισμό νέας επικοινωνιακής πολιτικής και πολιτικής διαφώτισης και ενημέρωσης.

Το Υπουργείο προχωρά, ακόμα, στη σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα παρακολουθεί τα θέματα της οδικής ασφάλειας, θα προωθεί τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών και θα εισηγούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των οδικών ατυχημάτων.

Επίσης προχωρά στην άμεση προώθηση ειδικής μελέτης που θα αξιολογεί την επάρκεια των προβλεπόμενων ποινών, τον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο, την αμεσότητα της επιβολής τους, και τον συσχετισμό τους με τις παραβάσεις που αφορούν στις τέσσερις κυριότερες αιτίες πρόκλησης των οδικών συγκρούσεων, δηλαδή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και του προστατευτικού κράνους.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το Υπουργείο προχωρά και σε άμεσα μέτρα όπως η επίδειξη μηδενικής ανοχής όσον αφορά στις τέσσερις κυριότερες αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων με στόχο την καταστολή, η εντατικοποίηση της δραστηριότητας των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους, η ετοιμασία Σχεδίων Δράσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις όλων των επαρχιών, η ενίσχυση της αστυνόμευσης του δευτερεύοντος και αστικού δικτύου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ως εξαιρετικής σημασίας την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για πρόκληση θανάτου λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, είτε εξ αιτίας υπερβολικής ταχύτητας. Μέσα από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπεται ότι τιμωρείται ο οδηγός που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο για το ιδιώνυμο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η κύρια αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν είτε η υπερβολική ταχύτητα, είτε η υπερβολική χρήση αλκοόλης, είτε η χρήση ναρκωτικών, όπως εξήγησε.

Ταυτόχρονα είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθεί το νομοσχέδιο που αφορά στην υιοθέτηση του νάρκοτεστ και έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα εφαρμογής που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και λειτουργική. Επίσης, αναμένεται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, μέχρι το τέλος του 2015 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αναθέτουσας αρχής –που είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων- για τη χρηματοδότηση, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία συστήματος φωτοεπισήμανσης για τροχαίες παραβάσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top