ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ομήρου : Το ΓΕΣΥ είναι το μεγάλο στοίχημα

Γ. Ομήρου : Το ΓΕΣΥ είναι το μεγάλο στοίχημα

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων είχε αρνητικές επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του στην επιστημονική συνάντηση με θέμα «Παροχή Υπηρεσιών Υγείας και τα Οικονομικά της Υγείας» που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου του στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ο κ. Ομήρου ενδεικτικά ανέφερε πως ο δημόσιος τομέας της υγείας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με συρρικνωμένους προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στα όριά του, τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι υπερπλήρη και να αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς και μέσα σε εύλογο χρόνο στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Οι μεγάλες λίστες αναμονής- όπως είπε- για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις είναι ένα από τα διαχρονικά και φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της υγείας, το οποίο η πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη λήψη διαφόρων μέτρων για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το θέμα της σημερινής συνάντησης είναι άκρως επίκαιρο, ιδιαίτερα για την Κύπρο, συνέχισε, η οποία παραμένει το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει εθνικό σύστημα υγείας .

Εδώ και χρόνια, είπε ο κ. Ομήρου σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “συζητούμε την εισαγωγή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, που θα βασίζεται στις αρχές της καθολικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότητας και που θα επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει ελεύθερα τον πάροχο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε αυτός προέρχεται από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα”.

Πρόσθεσε επίσης πως ως κράτος έχουμε ξοδέψει πολλά εκατομμύρια σε μελέτες και στο σχεδιασμό του συστήματος αυτού, χωρίς δυστυχώς μέχρι τη στιγμή αυτή να έχουμε φτάσει στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε πως οι προσπάθειες του κράτους τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στην κατά το δυνατό συντήρηση του επιπέδου των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς προσδοκίες για αναβάθμιση ή εκσυγχρονισμό τους.

Επεσήμανε ωστόσο πως η σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και τα πρώτα σημεία ανάκαμψής της είναι ελπιδοφόρα και προμηνύουν καλύτερες μέρες.

Γι’ αυτό πιστεύουμε, συνέχισε, ότι τώρα “είναι η κατάλληλη ώρα, με κατάλληλο προγραμματισμό και ορθολογική διαχείριση των πόρων του κράτους, να υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών”.

Το ΓΕΣΥ, είπε ο κ. Ομήρου, είναι το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση για το οποίο καλούμαστε ως πολιτεία και ως κοινωνία να δουλέψουμε, σημειώνοντας παράλληλα πως η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και επιβάλλεται η πολιτεία να βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σ’ αυτή την προσπάθεια – τόνισε - χρειαζόμαστε αξιόλογους επιστημονικούς συνεργάτες, χρειαζόμαστε την ανεξάρτητη επιστημοσύνη ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών υψηλού κύρους.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, και χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να υιοθετηθούν σύγχρονα μοντέλα διοίκησης στα νοσοκομεία μας που θα διασφαλίζουν την ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν γραφειοκρατικές δομές και απαρχαιωμένα συστήματα διοίκησης που ταλαιπωρούν και δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Είπε ακόμη πως η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένει τις νομοθετικές προτάσεις που θα καταθέσει η εκτελεστική εξουσία και είναι έτοιμη να μελετήσει και να προωθήσει την ψήφιση εκείνων των νομοθεσιών που θα πραγματώνουν το στόχο της μεταρρύθμισης στην υγεία, που θα εισάγουν ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, στα πλαίσια του οποίου θα παρέχονται σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Θα πρέπει ως κράτος – όπως είπε - να επενδύσουμε σε κατάλληλες πολιτικές πρόληψης, καθώς οι υφιστάμενες πολιτικές είναι ανεπαρκείς και δεν αποδίδουν στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ως παράδειγμα ότι η Κύπρος βρίσκεται στις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται για την υγεία στην ενήλικη ζωή.

Οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επένδυση σε κατάλληλες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικές πρόληψης θα είναι πολλαπλάσιες της επένδυσης αυτής, συνέχισε, λέγοντας πως οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας, αφού προσφέρουν την ευκαιρία σε Κύπριους επιστήμονες, που η Κύπρος διαθέτει σε μεγάλο αριθμό, αλλά και σε απόδημους Κύπριους και ξένους επιστήμονες, να αναπτύξουν περαιτέρω την επιστημοσύνη στον τομέα της υγείας.

Επεσήμανε ακόμη πως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις πρόσφατες ανακαλύψεις Κυπρίων επιστημόνων στον τομέα της υγείας, εξελίξεις που μας καθοδηγούν ως μικρό κράτος να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση και στο άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε.

Η Κύπρος, ανέφερε, παρά το μικρό της μέγεθος, εξάγει φαρμακευτικά προϊόντα που αποφέρουν στο κράτος έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και είναι και αυτός ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δώσουμε έμφαση, ώστε η υγεία και η οικονομία να συμπορευτούν.

Χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων την αύξηση του αριθμού των πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Κύπρο - και πρόσφατα σε τομείς που αφορούν την υγεία- και την ανάπτυξη μιας ακαδημαϊκής κοινότητας που μπορεί με την εμπειρογνωμοσύνη της να συνδράμει στα δύσκολα θέματα που είναι ανοικτά στον τομέα της υγείας και όχι μόνο, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, είπε πως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

Τα κράτη μέλη διέλευσης μεταναστών καθώς και τα κράτη μέλη υποδοχής μεταναστών θα πρέπει να τύχουν της κατάλληλης στήριξης από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα συστήματα υγείας και πρόνοιας των χωρών αυτών να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας των αναγκών των μεταναστών, σημείωσε, διαφορετικά η νομική κατοχύρωση με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία, στο άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι γράμμα κενό περιεχομένου, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top