ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου Πέμπτη (03/12)

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου Πέμπτη (03/12)

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, οι επαφές που είχε και τα μηνύματα που έστειλε κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό και τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των χρονοδιαγραμμάτων είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης (03/12).

Ο Τύπος αναφέρεται επίσης στις ενεργειακές εξελίξεις με την ανανέωση του συμβολαίου της Total αλλά και σε σχέση με την εταιρεία ENI.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Εγγυητής της Λύσης το Συμβούλιο Ασφαλείας», γράφει ότι σε άριστο κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες Λαβρόφ στη Λευκωσία και ότι η Μόσχα απορρίπτει δοτή λύση και το σύστημα εγγυήσεων του `60. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παίρνει τη σκυτάλη ο Κέρι, γράφοντας ότι κύριο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών είναι το Κυπριακό και σε δεύτερο πλάνο οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση κατατίθεται σήμερα η συμφωνία ανανέωσης του συμβολαίου με την TOTAL για το τεμάχιο «11» της ΑΟΖ της Κύπρου.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σύμπλευση σε πολλά επίπεδα», αναφέρεται στην χθεσινή επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο και γράφει ότι δεν επιθυμεί εγγυήσεις και χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό η Μόσχα, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Ρώσοι από τη στάση που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρουσιάζει το γεωτρητικό της πρόγραμμά της η εταιρεία ΕΝΙ σε συνάντηση με κλιμάκιο τεχνοκρατών του Υπουργείου Ενέργειας. Αλλού γράφει ότι ένοπλος άνοιξε πυρ στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα και τραυματίζοντας 20.

Ο «Φιλελεύθερος» στον κύριο τίτλο του γράφει «Η ασφάλεια στα Ηνωμένα Έθνη» και αναφέρει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι τον κύριο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της ασφάλειας, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα προς όσους θέλουν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Αλλού γράφει ότι θύμα πλαστών χαρτονομισμάτων έπεσε και το κράτος , σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο στην ιστοσελίδα του, αφού κάνουν θραύση οι κλοπές στο Υπουργείο Γεωργίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας προωθεί αναδόμηση του Υπουργείου με ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα.

Η «Χαραυγή» στον κύριο τίτλο της αναφέρεται σε «Επαναβεβαίωση ρωσικής σταθερότητας» γράφοντας ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι τα ψηφίσματα αποτελούν τη βάση για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ώστε να φθάσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε Κυβερνητικό ετσιθελισμό για τα ωράρια των καταστημάτων. Αλλού γράφει ότι δεκάδες εκατομμύρια δημοσίου χρήματος θα συνεχίσουν να κατατίθενται στα ταμεία της Εκκλησίας, μετά την επικαιροποιημένη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Αρχιεπισκόπου για επιχορήγηση μισθοδοσίας ιερέων υπαίθρου.

Η “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της γράφει για «Καλές προοπτικές για διεύρυνση των δεσμών» σε σχέση με την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Κύπρο και αναφέρει ότι η Κύπρος και η Ρωσία συζήτησαν πως θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται οικονομικά. Σε άλλο θέμα γράφει για «επιστροφή από το χείλος του γκρεμού», αναφερόμενη σε διεθνή έκθεση για την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου και τα σχέδια για μετατροπή του νησιού σε επιχειρηματικό κόμβο. Αλλού αναφέρεται σε ερώτημα που έθεσε τουρκικό δικαστήριο σε υπόθεση που αφορά προσβολή στον Ταγίπ Ερντογάν από γιατρό, η οποία παραπέμπει στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top