ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Διαψεύδεται ενεργοποίηση των S-300

Ελλάδα: Διαψεύδεται ενεργοποίηση των S-300

Σε ενεργοποίηση του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων Ελλάδας-Ισραήλ την περασμένη άνοιξη, με σκοπό την εκπαίδευση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι σε άγνωστα –σε αυτήν– οπλικά συστήματα, αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Reuters.

 Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν προκάλεσαν ενόχληση στην Αθήνα και διαψεύστηκαν από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ αντισμήναρχος (Ι) κ. Ι. Τσιτούμης χαρακτήρισε «παντελώς ανυπόστατα» όσα δημοσιεύονται περί τούτου. Και επισήμανε ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, η Ελλάδα συμφώνησε να ενεργοποιήσει τους S-300, προκειμένου να βοηθήσει τους πιλότους της ισραηλινής Αεροπορίας να προσαρμοστούν απέναντι σε ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως στη Συρία αλλά και στο Ιράν.

Κατά το Reuters, η συγκεκριμένη δοκιμή βοήθησε τους Iσραηλινούς να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να «τυφλώσουν» τα ισχυρά ρωσικά ραντάρ. Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται πηγές στην Αθήνα οι οποίες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διευκόλυνση στην ισραηλινή αεροπορία έγινε έπειτα από παραίνεση και των ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι η ελληνοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι μόλις προ τριών ημερών και μάλιστα στις 2 Δεκεμβρίου, ο απόστρατος υποστράτηγος κ. Aμος Γκιλάντ, Διευθυντής Πολιτικών και Στρατιωτικών Θεμάτων του υπουργείου Aμυνας του Ισραήλ και επί πολλά έτη «δεξί χέρι» του κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε με τον κ. Π. Καμμένο, προκειμένου να μιλήσουν για θέματα διμερούς αμυντικού ενδιαφέροντος και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Γκιλάντ βρέθηκε προχθές και στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Πεδίο Βολής Κρήτης, καθώς αποτελεί τον εντεταλμένο του Ισραήλ για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα. Στο Πεδίο Βολής Κρήτης είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη βολή των S-300 τον Δεκέμβριο του 2013. Οι επισκέψεις στην Ελλάδα, τόσο του κ. Γκιλάντ όσο και πολλών ακόμη αξιωματούχων και στρατιωτικών από το Ισραήλ δεν είναι ούτε μεμονωμένη, ούτε και σπάνια. Η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδος κρατεί από το 2010 και έκτοτε έχει προχωρήσει αρκετά.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top