ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bρετανός Υπατος Αρμοστής: «Η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Bρετανός Υπατος Αρμοστής: «Η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στην Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας, παραγωγό ασφάλειας και περιφερειακών συνεργασιών, αλλά και ως φορέα αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών CEFTUS το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Κύπριου διπλωμάτη είχε ως τίτλο «Η Κύπρος, η ΕΕ και η Ανατολική Μεσόγειος». Ενώπιον ελληνοκυπριακού, τουρκοκυπριακού και τουρκικού κοινού σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ ο κ. Ευρυβιάδης ανέφερε αρχικά ότι η ΕΕ παραμένει παρά τα προβλήματά της το σημαντικότερο πολιτικό εγχείρημα, που έχει εξασφαλίσει την ειρήνη στη γηραιά ήπειρο. «Μέσω της Κύπρου αυτή η εγγύηση της ΕΕ επεκτείνεται τώρα και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής. «Ανατολική Μεσόγειος σημαίνει πηγή αστάθειας και έντασης. Τώρα σημαίνει όμως και υδρογονάνθρακες και πηγή ενέργειας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε πιο συγκεκριμένα για την παρουσία κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή,  η ανατολική Μεσόγειος αποκτά νέα διάσταση, αλλάζοντας το πλαίσιο αναφοράς όπως είχε γίνει μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο με τον άνθρακα και τον χάλυβα, χρησιμοποιώντας ρήση του πατέρα της ΕΕ Ζαν Μονέ.

Ο κ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε συνοπτικά στην προσφορά της Κύπρου σε υποθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση του ISIS, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάπτυξη περιφερειακών συνεργιών και στον ρόλο της ως δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ χωρών της περιοχής, όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ.
 
«Όλα αυτά», συνέχισε, «θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο νόημα αν η Κύπρος επανενωθεί. Θα εκπληρώσουμε την πλήρη δυναμική μας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και ως παραγωγός ασφάλειας, θα ωφεληθεί στο μέγιστο ο λαός αν πετύχουμε μία συμφωνία».
 
Ο κ. Ευρυβιάδης συμπλήρωσε επ’ αυτού ότι χωρίς να αποφεύγει κανείς να αναφέρεται στα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο μέλλον της Κύπρου. «Οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά», σημείωσε, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβασή τους.
 
Εκφράστηκε με θετικά λόγια για την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, λέγοντας ότι έχει δώσει δυναμική στις συνομιλίες και τόνισε πως τόσο αυτός όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλουν τη λύση. Αναφέρθηκε και στην Τουρκία σχολιάζοντας ότι ελπίζει αυτή τη φορά να υποστηρίξει έμπρακτα τη λύση.
 
Ο Ύπατος Αρμοστής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η επιστροφή των προσφύγων και το θέμα της ασφάλειας. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι ένα παρωχημένο σύστημα, το οποίο δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Κυπρίων και ότι το θέμα της ασφάλειας δεν λύνεται με μεγαλύτερη στρατικοποίηση, αλλά μέσα από τις επαρκείς εγγυήσεις που παρέχει για τα μέλη της η ΕΕ.
 
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις από το ακροατήριο συμπλήρωσε ως προς το θέμα της ασφάλειας ότι αυτή μπορεί να προκύψει και από τους μηχανισμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί στο σύνολο τους a priori. Σημειώνοντας δε ότι «η απόλυτη ασφάλεια της μίας πλευράς είναι η απόλυτη ανασφάλεια της άλλης», τόνισε ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν αποτελεί αποδεκτή βάση διαπραγμάτευσης.
 
Σε ερώτημα για την προοπτική λύσης εντός του 2016, ο κ. Ευρυβιάδης σημείωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να καθορίζονται από την πρόοδο στις συνομιλίες για να μην είναι τεχνητά και για να μη δίνουν αφορμή για ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών σε περίπτωση αθέτησής τους. Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, αμφότερες οι πλευρές έχουν επίγνωση του ότι δε γίνεται να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται επ’ αόριστον. Όσο για τις αναφορές περί δημοψηφίσματος τον προσεχή Μάρτιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς απομένουν ακόμα βασικά θέματα να συμφωνηθούν.
 
Η ομιλία του Ύπατου Αρμοστή εντάσσεται σε μια σειρά ομιλιών και επαφών του με σκοπό την προώθηση της Κύπρου ως χώρας που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και αξιόπιστο διεθνή εταίρο. Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων ομιλία του κ. Ευρυβιάδη σε εκδήλωση του London Academy of Diplomacy, αναφορά του στον ρόλο της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας στο 2ο London Oil & Gas Forum, ομιλίες του στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε εβραϊκός σύνδεσμος της Βρετανίας. Στις αρχές του νέου έτους ακολουθεί διάλεξη στο London School of Economics.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top