ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα είπαν στα Κατεχόμενα Ακιντζί και Έιντε

Τα είπαν στα Κατεχόμενα Ακιντζί και Έιντε

Συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Έιντε έκανε λόγο για μια ουσιαστική και καλή συνάντηση προσθέτοντας ότι εργάζονται αυτές τις μέρες σκληρά για να είναι όσο το δυνατό πιο παραγωγικές οι τελευταίες συναντήσεις της χρονιάς και πως στη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής θα συζητήσουν το πρόγραμμα για τον Ιανουάριο.

Υπήρξε εποικοδομητικό άνοιγμα σε κάποιες από τις ουσιώδεις πτυχές και αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να διαπιστώσουμε ποιες είναι ακριβώς αυτές οι πιο σημαντικές πτυχές οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν μόνο στο πλαίσιο ενός τελικού γύρου (διαπραγματεύσεων), δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το περιουσιακό συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις πτυχές, ο κ. Έιντε είπε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά στο περιουσιακό αλλά και ότι υπάρχουν ωστόσο κάποιες ιδέες οι οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να μην πρέπει να ξοδευτεί τόσος πολύς χρόνος στο περιουσιακό και να προχωρήσει η διαδικασία με άλλα εναπομείναντα κεφάλαια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι βλέπουμε ένα περίγραμμα διευθέτησης στο περιουσιακό και με το οποίο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα, δεν είμαι ωστόσο έτοιμος να πω ακριβώς τι θα είναι αυτό, πριν ολοκληρώσουν (τη συζήτηση) οι ηγέτες» σημείωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι μια πολύ θετική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων έχει να κάνει με το ότι κατάφεραν να επικεντρωθούν σε θέματα οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες υποβοηθούνται πλέον από «εθνικές αρχές» αλλά και ειδικούς από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την ΕΕ καθώς εξετάζουν πτυχές του τραπεζικού τομέα και θέματα φορολογίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα δημοψηφίσματα είναι κοντά και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τα τοποθετούν τον Μάρτιο, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν έχει κάτι καινούργιο να προσθέσει σε αυτή τη συζήτηση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά και ότι οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως θα πρέπει ο χρόνος να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά καθώς τα μομέντουμ δεν είναι εκεί εσαεί. «Το συντομότερο αλλά όταν θα έχουμε ολοκληρώσει χωρίς να επιμένουμε σε ημερομηνίες. Εγώ απλά επιμένω να προχωρούμε μπροστά, να μην χάνουμε χρόνο και να εισέλθουμε στα θέματα τα οποία μπορεί να μην αποτελούν θέματα διαφωνίας αλλά στα οποία χρειάζεται σκληρή δουλειά πριν τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής χώρας, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα για τη χώρα από το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ Τ/κ και Ε/κ» δήλωσε.

Υπενθύμισε ακολούθως ότι είχε πολύ καλές συναντήσεις στην Άγκυρα αλλά και ότι πρόκειται σύντομα να επισκεφτεί την Αθήνα, υποδεικνύοντας ότι βρίσκεται και σε συνεχή επαφή με το ΗΒ και πως «σε κάποιο στάδιο θα πρέπει και οι 5 να συναντηθούν».

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει τεθεί κάποια ημερομηνία για αυτή τη συνάντηση απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για οτιδήποτε, παρά μόνο μια ημερομηνία η Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. «Δεν έχω άλλες ημερομηνίες όμως εργαζόμαστε σκληρά» πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top