ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή φορολογικού πλαισίου για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Αλλαγή φορολογικού πλαισίου για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Την επικείμενη τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου επί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η τροποποίηση θα ενσωματώσει τις συστάσεις της Δράσης 5 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύθηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2015 για το Σχέδιο Δράσης κατά της «Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης & της Μεταφοράς Κερδών» γνωστό ως BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), καθώς και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2015.

Η Δράση 5 καλύπτει προνομιακά φορολογικά καθεστώτα μεταξύ των οποίων και το πλαίσιο επί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP regime). Η προσέγγιση της Δράσης 5 (nexus approach) απαιτεί την ύπαρξη ουσιαστικής δραστηριότητας όπου περιλαμβάνει τη σαφή διασύνδεση μεταξύ των δικαιωμάτων που δημιουργούν τα εισοδήματα και της δραστηριότητας που συνεισφέρει στο εισόδημα αυτό.

Έχοντας αυτά υπόψη, οι κυπριακές αρχές προωθούν την τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος για την πνευματική ιδιοκτησία έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις παραμέτρους της Δράσης 5 για τα φορολογικά καθεστώτα επί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP regime) και να είναι δυνατή η ένταξη προσώπων που αποκτούν ή ήδη κατέχουν πνευματική ιδιοκτησία σε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο πλήρως προσαρμοσμένο από 1η Ιανουαρίου 2016.

Πρόθεση των αρχών είναι η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δράσης 5 που να διασφαλίζει τις μέγιστες δυνατές μεταβατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πλαίσιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top