ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορά τους δανειολήπτες: Φρένο σε καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών για επιτόκια επιχειρεί να βάλει η Βουλή

Αφορά τους δανειολήπτες: Φρένο σε καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών για επιτόκια επιχειρεί να βάλει η Βουλή

Πίστωση χρόνου δεκαπέντε ημερών έδωσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου στους αρμοδίους για να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους για το θέμα των Καταχρηστικών Ρητρών, που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι σε συνέχεια του αυτεπάγγελτου θέματος που είδε το Δεκέμβρη περί Καταχρηστικών Ρητρών για συμβόλαια δανειοληπτών καταναλωτών σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου, της Επιτροπής Προστασίας Καταναλωτή όσον αφορά την καταδίκη για ένα συμβόλαιο που περιέχει πέραν των 10 Καταχρηστικών Ρητρών, η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, όπως είχε υποσχεθεί, έχει προχωρήσει σε συζήτηση τροποποιητικών προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί από Βουλευτές, ώστε να μπορέσουν νομοθετικά να διορθώσουν αυτό το γεγονός.

«Εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε σήμερα είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες μεταξύ των συμβάσεων, των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Η αδύνατη πλευρά είναι ο δανειολήπτης και πρέπει να προστατευτεί και γι` αυτό υπάρχουν οι τροποποιητικές προτάσεις νόμου και από την άλλη, ήρθε η ώρα να ξανααποκτηθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά. Για να αποκτηθεί εμπιστοσύνη στην αγορά πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες και σίγουρα προστασία του αδυνάτου μέρους που είναι ο πολίτης, δανειολήπτης, καταναλωτής», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι έχουν ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους να τους καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους.

«Έχουμε ακούσει και πράγματα από το Σύνδεσμο Τραπεζών με τον οποίο κάθετα διαφωνούμε, θα συζητήσουμε εντός δεκαπενθημέρου, εφόσον κατατεθούν γραπτώς οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, Κεντρικής Τράπεζας, Επιτρόπου, Δανειοληπτών, για το όλο το θέμα και θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχει καμία εξαπάτηση εκ μέρους των τραπεζών προς τους δανειολήπτες», συμπλήρωσε.

ΑΚΕΛ

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιαννάκη Γαβριήλ, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου απασχόλησε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με τις υπερχρεώσεις τραπεζών εις βάρος χιλιάδων δανειοληπτών, όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου σε δανειακές συμβάσεις.

«Για τη ρύθμιση του θέματος και τον τερματισμό των καταχρηστικών υπερχρεώσεων από τις τράπεζες, έχουν ήδη κατατεθεί δυο προτάσεις νόμου από το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα οι οποίες εξετάστηκαν από κοινού σήμερα από την Επιτροπή.

Στα πλαίσια της συζήτησης η Επιτροπή αποφάσισε όπως οι δύο προτάσεις νόμου συμπτυχθούν σε μια προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την προστασία των δανειοληπτών και τον τερματισμό των καταχρηστικών χρεώσεων. Λυπούμαστε να σημειώσουμε για ακόμα μια φορά τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, όπως έπραξε και στην προηγούμενη συνεδρία, αντί να πάρει το μέρος των χιλιάδων δανειοληπτών οι οποίοι υφίστανται τις άδικες υπερχρεώσεις των τραπεζών, επέλεξε να συμπαραταχθεί με τις Τράπεζες στην απαράδεκτη θέση τους ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν μόνο νέες συμβάσεις και όχι τις υφιστάμενες», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει τη συνέχιση της αδικίας και της κλοπής εκ μέρους των τραπεζών.

«Η Επιτροπή αποφάσισε, προτού οδηγήσει τις προτάσεις νόμου στην ολομέλεια για ψήφιση, να παραχωρήσει περιθώριο δέκα ημερών σε όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις και εισηγήσεις τους», συμπλήρωσε.

ΔΗΚΟ


Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του, είπε ότι εντός δεκαπενθημέρου θα επανέλθουν για να ολοκληρώσουν αυτή τη συζήτηση, στο να αντιμετωπίσουν, δηλαδή, το πρώτο θέμα που τους απασχόλησε, «που ήταν η κλοπή των πέντε ημερών, έτσι το είχαμε ονομάσει και έτσι είναι, το πώς διαιρούσαν οι τράπεζες, δηλαδή, το σύνολο του επιτοκίου, όπου το διαιρούσαν για ένα αριθμό 360 αλλά μετά το πολλαπλασίαζαν επί ένα αριθμό 365, με αποτέλεσμα να κερδίζουν πέντε μέρες, που αυτό δεν γινόταν αντιληφθώ από τον απλό τον κόσμο».

«Αυτό θα αντιμετωπιστεί και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ήδη οι τράπεζες λένε ότι δεν το κάνουν πλέον, αλλά εμείς θέλουμε και με συγκεκριμένη πρόταση να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ένα θέμα. Το δεύτερο είναι η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να διακόπτουν από μόνες τους τα συμβόλαια τα οποία έχουν με τους δανειολήπτες, θα αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα. Και υπάρχει και η τρίτη πρόνοια που θέλουμε να καταργηθεί η δυνατότητα επιπλέον χρεώσεις πάνω στο δάνειο που αφορούν είτε ασφάλιστρα, είτε έξοδα του δανείου να μπαίνουν και πάνω σε αυτές τις χρεώσεις οι τόκοι υπερημερίας, αν και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με το δάνειο. Όλα αυτά, τα τρία σημεία θεωρούμε ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα αντιμετωπιστούν, με προτάσεις οι οποίες είναι ενώπιον μας», πρόσθεσε.

ΕΔΕΚ 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, σε δηλώσεις του, είπε ότι οι μέχρι σήμερα ασάφειες οι οποίες υπήρχαν σε σχέση με τις συμφωνίες, οι οποίες γινόντουσαν μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών θα πρέπει να απαλειφθούν.

«Εμείς ως ΕΔΕΚ συμφωνούμε πλήρως με τις δύο προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν κατατεθεί από πλευράς των συναδέλφων, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα αυτές οι προτάσεις να προωθηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε η ασυδοσία των υπερχρεώσεων από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εις βάρος των δανειοληπτών να σταματήσει. Παρόλο του ότι έχουν ακουστεί κάποιες επιφυλάξεις και από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά παράλληλα και από την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών, στο γεγονός ότι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες, εμείς ως ΕΔΕΚ λέμε ότι θα πρέπει όχι μόνο αυτές οι προτάσεις οι οποίες θα ψηφιστούν ως νομοθεσίες να έχουν μόνο ισχύει για τις μελλοντικές οποιεσδήποτε συμβάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνεται παραδεκτό από όλους ότι μέχρι σήμερα υπήρχε από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτή η υπερχρέωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top