ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διατήρηση μειωμένων πληρωτέων δικαιωμάτων για υδρογονάνθρακες, προωθεί ο Υπουργός Μεταφορών

Διατήρηση μειωμένων πληρωτέων δικαιωμάτων για υδρογονάνθρακες, προωθεί ο Υπουργός Μεταφορών

Διατήρηση των μειωμένων δικαιωμάτων που χρεώνονται στην περιοχή του Βασιλικού για την εμπορία πετρελαιοειδών, προωθεί με διάταγμα ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Τα πληρωτέα τέλη τα οποία καταβάλλονται στην Αρχή Λιμένων (ΑΛΚ) μειώθηκαν από τα 88 σεντ στα 44 σεντ από τον Ιούλιο του 2015, με διάταγμα το οποίο λήγει στις 17 Ιανουαρίου. Με το νέο διάταγμα που προωθεί ο Υπουργός Μεταφορών καταργείται ουσιαστικά ο περιορισμός σε ό,τι αφορά την περίοδο ισχύος των μειωμένων καταβλητέων δικαιωμάτων.

Για το θέμα έγινε σήμερα διαβούλευση μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, στη Βουλή, με τον Μάριο Δημητριάδη να σημειώνει ότι η πολιτική αυτή πρέπει να συνεχιστεί για λόγους ενθάρρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

«Είχαμε φέρει πρόταση για τη μείωση, που ίσχυε για έξι μήνες, να ισχύει τώρα μέχρι να αλλάξει και αυτό έγινε μέσα στην ευρύτερη πολιτική του κράτους να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε πως «όταν καθορίζονται οι χρεώσεις θα πρέπει ως Κυβέρνηση να λαμβάνουμε υπόψη πολλούς παράγοντες και αυτοί οι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις άλλων χωρών».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «οι φόροι που επιβάλλονται είναι διπλάσιοι από τους φόρους ανταγωνιστικών τερματικών». Ο ανταγωνισμός, υπέδειξε, είναι περιφερειακός και επομένως θα πρέπει οι χρεώσεις να συμβαδίζουν με τον ανταγωνισμό που υπάρχει διεθνώς. «Δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις συνθήκες της Κύπρου αλλά από τις συγκριτικές τιμές που υπάρχουν στο τερματικό σε σχέση με άλλα τερματικά, και το τερματικό που είναι ανταγωνιστικό είναι εκείνο της Μάλτας».

Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία Vitol, η οποία διατηρεί τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή του Βασιλικού, θεωρεί «αποτρεπτική» την εισαγωγή χρονικού περιθωρίου για την ισχύ των δικαιωμάτων, καθώς πιστεύει ότι εμποδίζει τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «ενδεχομένως θεωρητικά να μειωθεί το εισόδημα (της ΑΛΚ) για κάποια περίοδο αλλά πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου». Μπορεί να καταργείται με το διάταγμα ο περιορισμός των έξι μηνών, αλλά τα δικαιώματα μπορεί να αυξηθούν ξανά οποιαδήποτε στιγμή, είπε.

Ο διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και Πρόεδρος της ΑΛΚ Αλέκος Μιχαηλίδης σημείωσε πως «δεν έχουμε άλλο τρόπο να προσελκύσουμε και μεις δουλειά παρά μόνο κάνοντας το λιμάνι μας ελκυστικό. Από τη μια μπορεί η μείωση ενός τέλους να μειώνει τα έσοδα της ΑΛΚ όμως ελπίζουμε ότι σε βάθος χρόνου λόγω της αύξησης της κίνησης, αυτή η μείωση θα εξισορροπηθεί και θα υπερπηδηθεί με τα υπόλοιπα έσοδα που θα έχουμε λόγω των πλοίων που θα έρθουν στο λιμάνι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των δικαιωμάτων από 88 σεντ σε 44 σεντ οδήγησε σε μείωση των εσόδων της ΑΛΚ από 920 χιλιάδες ευρώ σε 607 χιλιάδες ευρώ, κατά το εξάμηνο 18 Ιουλίου 2015 μέχρι 12 Ιανουαρίου 2016, περίοδος κατά την οποία εξυπηρετήθηκαν 42 πλοία. Το εξάμηνο 28 Νοεμβρίου μέχρι 17 Ιουλίου 2015, όταν τα δικαιώματα ήταν στα 88 σεντ, εξυπηρετήθηκαν 67 πλοία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη σημείωσε τη μείωση που υπήρξε στα έσοδα της ΑΛΚ από τη μείωση των καταβλητέων δικαιωμάτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συνέχιση των μειωμένων τελών θα επιφέρει, όπως αναφέρει η Κυβέρνηση, αύξηση στα έσοδα της Αρχής με την προσέλκυση περισσότερων πλοίων και αύξηση του κύκλου εργασιών».

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top